|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çalışmaktadır, ortaklaşa, sindirim, sistemi, sistemlerle |
![]() |
Sindirim Sistemi Hangi Sistemlerle Ortaklaşa Çalışmaktadır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sindirim Sistemi Hangi Sistemlerle Ortaklaşa Çalışmaktadırsindirim sistemi hangi sistemlerle ortaklaşa çalışmaktadır ![]() İnsanın sindirim sistemi, ağızla başlayıp anüsle biten sindirim borusu ile sindirim bezlerinden oluşur ![]() Sindirim borusu ağızla başlar ![]() ![]() ![]() Ağızda kesici, parçalayıcı ve öğütücü olarak üç çeşit diş bulunur ![]() Sindirim borusu, taç tabakadan oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peristaltik harekette önce bir bölüm daha sonra arkasından gelen diğer bölüm kasılır ![]() Sindirim Bezleri Sindirim bezleri, tükrük bezleri, pankreas, karaciğer ile mide ve İnce bağırsak bezlerinden oluşur ![]() Tükrük Bezleri Kulak altı, dil altı ve çene altı olarak üç çeşit tükürük bezi vardır ![]() ![]() ![]() Tükrük salgısı, sindirime yardımcı olduğu gibi, yutma ve konuşmada da rol oynar ![]() Pankreas Midenin altında, yaprak biçiminde bir bezdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pankreas, iç salgı olarak insülin ve glukagon hormonlarını salgılar ![]() ![]() Karaciğer Midenin sağ üst kısmında bulunan, 1,5 kg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karaciğerin çok önemli görevleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Safra, safra tuzları (öd tuzları), kolesterol ve safra boyalarından oluşur, Sindirim kanalına geçen safra tuzları kalın bağırsaklardan geri emilir ![]() ![]() ![]() Karaciğerin diğer görevleri şunlardır: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() 11 ![]() ![]() 12 ![]() ![]() Kimyasal Sindirim Dışarıdan alınan büyük parçalı besinlerin, ağız, mide ve azda olsa ince bağırsaklarda fiziksel olarak daha küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim denir ![]() ![]() Yediğimiz besin maddelerinde bulunan su, madensel tuzlar, vitaminler, glikoz, furuktoz, galaktoz, amino asitler, yağ asitleri, alkol gibi kğüçük maddeler sindirime uğramaz ![]() Yağlar, disakkarit, polysakkarit gibi, karbonhidratlar, proteinler, nükleik asitler (DNA ve RNA) kimyasal sindirim ile hücre zarından geçebilecek küçük moleküllere parçalanır ![]() ![]() Karbonhidratların Sindirim: Karbonhidratlardan Nişasta, Glikojen, Maltoz, Sakkaroz, Laktoz enzimler aracılığı ile monosakkaritlere parçalanır ![]() Karbohidrataz Karbonhidratlar + Su Monosakkaritler Karbonhidratların sindiriminde görev alan enzimlerin genel adı Karbohidratazdır ![]() Ağızda: Nişasta Tükrük Amilazı Glikojen + Su Dekstrin + Maltoz Pityalin Midede: Karbonhidrat sindirimi ile ilgili enzim salgılanmaz ![]() İnce Bağırsaklarda: Onikiparmak bağırsağına salgılanan pankreas öz suyundaki amilaz ile nişasta, glikojen ve dekstrin disakkaritlere (maltoza) parçalanır ![]() Nişasta Amilaz Glikojen + Su Maltoz Dekstrin İnce bağırsak bezlerinden salgılanan maltaz, laktaz, sakkaraz enzimleriyle disakkaritler monosakkaritlere parçalanır ![]() Maltaz Maltoz + Su 2 Glikoz Lâktoz Laktoz + Su Glikoz + Galaktoz Sakkaraz Sakkaroz + Su Glikoz + Früktoz (Sükroz) Karbonhidratların sindirim ürünü glikoz, früktoz ve galaktozdur ![]() Yağların Sindirim: Ağız ve midede yağ sindirimi olmaz ![]() ![]() Karaciğerin salgısı olan safra tuzları (öd tuzları) yağları, küçük yağ damlacıkları haline getirir ![]() ![]() Yağlar, pankreastan salgılanan lipaz enzimi ile, Lipaz Yağ + 3 Su Gliserol + 3 Yağ asiti biçiminde sindirime uğrar ![]() Proteinlerin Sindirimi: Proteinlerin sindirimi, mide ve ince bağırsaklarda proteaz denilen enzimler ile olur ![]() Proteazlar Protein + Su amino as'ttier Proteazlar, genellikle inaktif durumda salgılanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pepsinojen + HCI Pepsin Pepsin Protein + Su Pepton (Polypeptit) S üt çocuklarında Lap enzimi sütte bulunan proteini (kazein) çökeltir (peynirleştirir) ![]() ![]() Onikiparmak bağırsağına pankreas tarafından pankreas özsuyu salgılanır ![]() ![]() ![]() ![]() Enterokinaz Tripsinojen Tripsin (Tripsin) (Tripsin) Kimotripsinojen Kimotripsin Bu enzimler protein ve peptonları peptit ve amino asitlere parçalar ![]() Pepton + Su Erapsin amino asitler Peptit Peptit Sindirilmemiş peptonlar ile peptitler (Birkaç amino asitten oluşur ![]() ![]() Nükleik asitlerin sindirimi; Pankreastan onikiparmak bağırsağına salgılanan Nükleazlar (DNA az, RNA az) ile nükleotitlere parçalanır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sindirim Sistemi Hangi Sistemlerle Ortaklaşa Çalışmaktadır |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sindirim Sistemi Hangi Sistemlerle Ortaklaşa ÇalışmaktadırNukleazlar Nükleik asitler Nukteotitler (DNA ve RNA) (DNA az, RNA az) Nükleotitler de incebağırsak bezlerinden salgılanan fosfatazlar ile parçalanır Fosfataz Nukleotitler + Su Nukleositler + Fosfat Sindirim Ürünlerinin emilmesi: Sindirim ürünlerini içeren ince bağırsaklardaki süte benzer sıvıya kilüs denir Sindirim ince bağırsaklarda tamamlanır Sindirilmiş besinlerin kana geçişi, incebağırsaklardaki villüsler (tümürler)den olur ince bağırsaklardaki kilüs içinde su, glikoz, fruktoz, galaktoz, amino asitler, gliserol ve yağ asitleri, nükleotitler, madensel tuzlar, viaminler bulunur, Bu sindirim ürünleri ince bağırsakların içini döşeyen tümürlerden kana geçer Ancak, yağ asitleri, gliserol az miktarda su tümürlerindeki lenf damarları (külis borusu) yoluyla emilir İnce bağırsaklardaki emilme, osmoz ve aktif taşınma ile olur Su, glikoz, amino asitler, madensel tuzlar ve vitaminler tümürlerdeki kılcal damarlara geçer Toplar damarlarla toplanan bu maddeler kapı toplardamarıyla karaciğere gider Karaciğerde fazla glikoz, glikojene dönüştürülür Amino asitlerin fazlası glikoz veya yağlara dönüştürülür Gerektiği kadarları kana verilir ve karaciğer üstü toplardamarı ile alt ana toplardamarına geçer Yağ asitleri ve gliserol tümürlerde yağa dönüştürülür Proteinterle sarııýp (şilomikrolar halinde) lenf damarlarıyla alınır Lenf sistemi yardımıyla dolaşıma katılırlar Mideden bir miktar su, vitaminler ve ilaçlar emilebilir Kalın bağırsaklardan ise suyun geriye kalanı, bazı vitaminler ve öd tuzları emilir Sindirim Denetimi ve Hormonlar Sindirim sisteminin çalışması, sinir sistemi ve hormonlar tarafından düzenlenir Sindirimde görev alan hormonları görelim Gastrin Midenin pilor bölgesinden kana salgılanır Mide bezlerinden mide özsuyunun salgılanmasına neden olur Gastrin salgılanması, mide çeperlerinin, duyu organlarından gelen uyartılarla veya mideye gelen maddelerle uyarılmasıyla olur Sekretin On iki parmak bağırsağı çeperlerinin uyarılmasıyla kana salgılanır ve pankreastan pankreas öz suyunun salgılanmasını sağlar 1 ÖRNEK : İnce bağırsaktaki tümörlerin sayısı ile görevleri arasında ne gibi bir ilişki vardır? ÇOZÜM : İnce bağırsaklar sindirilen besinlerin kana geçtiği bölgedir Bu bakımdan emilme yüzeyinin artırılması açısından oluşan tümürler önem taşır 2ÖRNEK Midenin kendi kendini sindirmesini engelleyen nedir? ÇÖZÜM: Ağızda besinin alınması ile birlikte mide bezlerinden öncelikle mukus salgılanır Bu salgı mide iç yüzünü sıvayarak dokunun etkilenmesini önler KARACİĞERİN GÖREVLERİ 1 Vücut sıcaklığını ayarlar 2 Pankreasın hormonu olan insülinin yardımıyla glikozu glikojen olarak depo eder Gerektiğinde tekrar glikojen glikoza dönüştürülerek kana karışır 3 A, D, K vitaminleri, demir, bakır, aminfasit ve yağları depo eder 4 Kansızlık halinde alyuvar üretir 5 Yaşlı alyuvarları parçalar Parçalanan alyuvarların hemoglobininden safra pigmentleri ve yeni alyuvarların hemoglobinlerini sentezler 6 Embriyo safhasında kan yapar 7 Damar içerisindeki kanın pıhtılaşmasını önleyen heparin hormonunu salgılar 8 Kanama esnasındaki pıhtılaşmayı sağlayan protrombin ve fibrinojeni sentezler 9 Proteinleri gerektiğinde karbonhidrat ve yağlara dönüştürür 10 Proteinlerin enerjiye dönüşmesinden oluşan amonyağı (NH3) üre ve ürik asidine çevirir Ürik asidi parçalar 11 Yiyeceklerle alınan zehirli maddeler veya ilâçların zehir etkilerini giderir 12 Lenf yapımında da görev yapar V KİMYASAL SİNDİRİM : İnsanda dişler besinleri fiziksel olarak parçalayıp öğütür Tükrük ve diğer bezlerin öz sıvıları ile ıslanıp kayganlaşan besin maddeleri yemek borusu, mide ve incebağırsağın peristaltik hareketleriyle de fiziksel olarak parçalanır Öd tuzları da yağın arasına girerek yağı, küçücük yağ damlacıklarına dönüştürür Besinlerin bu şekilde parçalanmasına fiziksel sindirim veya mekanik sindirim denir Mekanik sindirimle besinlerin yüzeyi genişler, kimyasal sindirimi kolaylaşır Esas kimyasal sindirim, sindirim enzimleri tarafından gerçekleştirilir Sonuçta protein, polisakkarit ve yağlar yapı taşları olan amino asitlere, glikoza ve yağ asitleri-gliserine dönüşerek kana karışır Kana karışan besin maddelerinden bir kısmı hemen kullanılırken, bir kısmı ise depo edilir Vücudumuza protein, yağ ve karbonhidratlardan başka su, vitaminler ve mineral tuzları da alınır Vitaminlerden B ve K vitaminlerinden bir kısmını hazır alırız, bir kısmını ise bağırsaklarımızda yaşayan bakterilerin sentezlemesi yoluyla kazanırız A, D, E ve K vitaminlerinden hemen kullanamadıklarımızın bir kısmını vücudumuz depo eder B ve C vitaminleri ise depo edilmez Bu yüzden her gün B ve C vitaminlerinin alınması gereklidir İhtiyacımız olan sodyum, potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve demir gibi minerallerin de beslenme ile alınması gerekir Vitaminler, su ve madensel tuzlar küçük moleküller veya iyonlar halinde olduğu için kimyasal sindirime uğratılmadan doğrudan emilirler Ama protein, yağ ve karbonhidratlar büyük moleküller halinde bulundukları için kimyasal olarak sindirilir ve ondan sonra kana geçebilirler Şimdi sıra ile 3 çeşit besin maddesinin kimyasal sindirimini inceleyelim A) Karbonhidratların sindirimi : Tükürükteki amilaz (pityalin) enzimi glikojen ve nişastaya etki ederek maltoz ve dekstrin gibi disakkaritlere dönüştürür Nişasta veya Amilaz Maltoz Dekstrin Glikojen + enzimi + Su molekülleri + molekülleri+Amilaz Ağızdaki ekmek, patates, et vb yiyeceklerle alınan nişasta veya glikojen molekülleri dişlerin etkisiyle geniş bir yüzey kazanır Yiyeceklerin öğütülüp ezilmesi amilaz enziminin daha çok molekülle temas etmesini sağladığından kimyasal sindirim daha etkili olur Ağızda disakkarit haline gelen karbonhidratlar, yemek borusu ve mideden geçerken hiç bir değişikliğe uğramazlar Besin maddeleri bağırsağa ulaştığında, bağırsak hücreleri tarafından kana salgılanan sekretin hormonu pankreas bezini uyarır Pankreas uyarıldığında derhal pankreas öz sıvısını salgılar Pankreas öz sıvısında bulunan amilaz enzimi, ağızda sindirilmeden bağırsağa ulaşan nişasta ve glikojen moleküllerini ağızda olduğu gibi maltoz ve dekstrine dönüştürür Kısaca ağızda ve on iki parmak bağırsağında nişasta ile glikojen molekülleri disakkaritlere ayrışır Daha sonra ince bağırsak bezlerinden salgılanan maltaz, laktaz ve sakkaraz enzimleri disakkaritleri monosakkaritlere ayrıştırır Maltaz + Maltoz + Su Glikoz + Glikoz + Maltaz Laktaz + Laktoz + Su Glikoz + Galaktoz+Laktaz Sakkaraz + Sakkaroz + Su - Glikoz + Früktoz + Sakkaraz Dikkat edilirse karbonhidratlar ince bağırsakta en son yapı taşları olan glikoz, früktoz ve galaktoz moleküllerine ayrışır Glikoz, früktoz ve galaktoz molekülleri monosakkaritler olup bağırsaktan kana geçebilen moleküllerdir B) Proteinlerin sindirimi : Besinler mideye ulaştığında midenin bazı hücreleri kana gastrin hormonu salgılarlar Bu hormon mide bezlerine etki ederek pepsinojen, HCI ve süt çocuklarında lap enziminin salgılanmasına yol açar Pepsinojen pasif bir enzim olup HCI ile birleşerek aktif enzim olan pepsine dönüşür Pepsinojen + HCI Pepsin Pepsin + Protein + Su Polipeptitler (peptonlar) + Pepsin Lap + Süt Kazein (protein) + Su Kazein + Pepsin + Su Polipeptitler + Pepsin + Amino asitler (Az miktarda) Bundan sonra proteinler on iki parmak bağırsağı ve ince bağırsakta sindirilir On iki parmak bağırsağında peptonlar sindirilir Bu bölgede pankreas öz sıvısındaki tripsinojen, ince bağırsak tarafından salgılanan enterokinaz enzimiyle aktifleşerek tripsine dönüşür Tripsinojen + Enterokinaz Tripsin Tripsin + Peptonlar + Su Peptit ve peptonlar + Amino asitler (Az miktarda) + Tripsin Peptit ve peptonlar ince bağırsaktaki erepsin enziminin etkisiyle amino asitlere parçalanır Peptit + Su + Erepsin -a Aminoasitler + Erepsin İnce bağırsakta proteinler, en küçük yapı birimi olan amino asitlere ayrışarak sindirim tamamlanır C) Yağların Sindirimi : On iki parmak bağırsağında safra tuzları yağ molekülleri arasına girerek yağı küçük yağ damlacıklarına dönüştürür Yani yağın yüzeyini genişletir Pankreas öz sıvısı içerisindeki lipaz enzimi yağı parçalayıp yağ asidi ve gliserole dönüþtürür Yağ + Lipaz + Su Yağ asitleri + Gliserol + Lipaz Uyarı : Safra tuzları bulunmazsa da yağ sindirilir ancak sindirimi eksik kalır BESİNLERİN EMİLMESİ : Bol sulu ve sindirim ürünlerini kapsayan karışma kilüs denir Kilüs, süt kıvamına yakın bir karışımdır Kilüs içerisindeki besin maddeleri villüs (=tümür) ve mikrovillüslerden bağırsak epitel hücrelerine difüzyon ve aktif taşıma ile emilir Mikrovillüslerin dışını saran kan ve lenf sistemine ait kılcal damar ağı bulunmaktadır Glikoz, amino asitler, mineraller, su ve vitaminler kan kılcallarına karışarak kapı toplardamarı yoluyla karaciğere ulaşır Yağ asidi ve gliserol molekülleri ise lenf kılcallarına girer lenf dolaşımı yoluyla kana karışır Sağlıklı bir insanda karbonhidratların sindirim ürünlerinin % 100'ü proteinlerin % 90'ı, yağların % 95'i emilerek kana veya lenfe karışır Kalın Bağırsakta Suyun Emilmesi : Kilüs ince bağırsaktan kalın bağırsaıa geçerken, içerisindeki suyun büyük bir bölümü, sindirim ürünleri vitamin ve madensel tuzlar emilerek kana geçmiþtir Kalın bağırsağa ulaşan karışım içerisindeki bir miktar su ve emilemeyen bazı moleküller kalın bağırsak tarafından emilir Kör bağırsaktaki bakterilerin sentezlediği K ve B vitaminleri de kalın bağırsaktan emilir Kalın bağırsakların yaptığı emilimden sonra kalan karışım dışkıdır Dışkıda sindirilmeyen selüloz, yağ, protein, epitel hücre kalıntıları, ölü bakteriler, sindirim enzimleri, su ve emilemeyen bazı moleküller bulunur |
![]() |
![]() |
|