|
|
Konu Araçları |
faydaları, görevleri, vitaminlerin, önemi |
Vitaminlerin Önemi, Vitaminlerin Görevleri Ve Faydaları |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Vitaminlerin Önemi, Vitaminlerin Görevleri Ve FaydalarıVitaminlerin Önemi, Vitaminlerin Görevleri ve Faydaları Vitaminler, vücudumuzun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan organik maddelerdir Kalori içermezler Vücutta sentezlenmeleri azdır ya da hiç sentezlenmezler Bu nedenle dışarıdan besinler yoluyla temin edilirler Vücudun vitamin ihtiyacı mg gibi küçük değerlerdedir Vitaminler olmadan pek çok hayati fonksiyon yerine getirilemeyeceğinden dolayı vitaminlerin insan vücudu için önemi tartışılmaz Bu nedenle, vitamin eksikliği yaşamamak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için sağlıklı ve dengeli beslenmede vitaminlerin önemi büyüktür Vitaminler, erime özelliklerine göre: Yağda Eriyen Vitaminler ve Suda Eriyen Vitaminler olarak ikiye ayrılır Yağda Eriyen Vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir ve bu vitaminler vücutta depo edilebilir Suda Eriyen Vitaminler ise B grubu vitaminler ve C vitaminidir Bu vitaminler vücutta yeterince depolanmadığı için besinler yoluyla düzenli olarak alınmaları gerekir Bu bölümde Vitaminler Nelerdir? Vitaminlerin Önemi, Faydaları, Görevleri ve Özellikleri Nelerdir? Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur? Vitamin Eksikliği ve Vitamin Eksikliğindeki Hastalıklar, Günlük Vitamin İhtiyacı Ne Kadardır? gibi Vitaminler hakkında pek çok soruya yanıt bulmaya çalışacağız |
Vitaminlerin Önemi, Vitaminlerin Görevleri Ve Faydaları |
10-21-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Vitaminlerin Önemi, Vitaminlerin Görevleri Ve FaydalarıVitaminlerin Görevleri,Vitaminler Ne iş Yapar,Hangi besinde Ne v VİTAMİN A: D ve E vitaminleri gibi yağda çözülen bu vitamin, hücre büyümesi için önemli Mukoza tabakaları ile gözlerin faaliyetini sağlıyor Cilt ve vücut dokularının sağlıklı olmasını, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar Birçok kanser türüne karşi koruyucudur, antioksidandır ve karanlıkta görmeyi sağlar Karaciğer, böbrek, yumurta, buğday, mantar, baklagiller, fasulye, fıstık, ceviz VİTAMİN B1: Karbonhidratlardan enerji üretimi, beyin fonksiyonları ve sindirim sistemi için gerekli Vücudun proteinleri kullanabilmesini sağlar VİTAMİN B6: Protein sindirimi, beyin fonksiyonları, hormonların üretimi için gerekli Seks hormonlarını dengeler Deprosyana karşı etkili Alerjik reaksiyonları engeller VİTAMİN K: Kanın pıhtılaşmasını sağlar VİTAMİN C: Vücudun direncini artırıyor, diş, kemik ve kan damarlarının sağlıklı olmasını sağlıyor Hücre solunumuna etki ediyor Ayrıca demirin vücutta değerlendirilmesine yardımcı oluyor Özellikle kış aylarında ve ateşli hastalıklarda, kronik ishallerde vücudun C vitamini artıyor VİTAMİN D: D Vitamini: Kemikler için vazgeçilmez bir vitamin Eksikliği raşitizme yol açıyor VİTAMİN E: Vücudun su ve yağ birikimini ayarlıyor İşlemden geçmemiş yağlar, buğday, mısır, ayçiçeği, fıstık, susam, soya yağları, zeytin yağı, balık yağı, fındık, badem, ton balığı, sardalya, somon, patates, yumurta sarısı, domates, koyu yeşil renkli sebzeler başa dön B-2 vitamini: Protein, yağ ve karbonhidratların bünyede işlenmesini sağlıyor; yani enerji açısından önemi çok büyük Ayrıca alyuvarların oluşumu için de çok yararlı Bu vitamin gözlere ve deriye de sağlık veriyor B-6 vitamini: Tüm metabolizma için vazgeçilmez bir vitamin Özellikle sinir sistemi üzerinde etkili Proteinin vücutta değerlendirilmesini de sağlıyor Folik asit: Hamilelikte bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için hayati önem taşır Yetişkinlerde beyin ve sinir sistemi fonksiyonları, protein kullanımı ve kan hücreleri yapımı için gerekli Kalsiyum: Dişlerin ve kemiklerin güçlü olmaları için öncelikle kalsiyum gereklidir Kalsiyum aynı zamanda kalp atışlarını düzenler, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmasını sağlar, kaslar ve sinirler için yararlıdır Kalsiyum kan basıncının yükselmesini ve kalın bağırsak kanserini önleyebilir Ancak yapılan araştırmalara göre her on kadından sekizi, bol miktarda kalsiyum içeren yiyeceklerle beslenmek istemiyor Hamilelik, bebeği anne sütüyle emzirme, menopoz, kafeinli içecekler vücuttaki kalsiyum miktarını azaltır süt ve sütlü besinler, mısır, sardalya balığı, kalamar, ıstakoz ve brokkoli bol miktarda kalsiyum içeren besinlerdir Kiraz: B1, B2, A, C vitaminleri ve malik asit Hindistan cevizi: A, C vitaminleri Kestane: A, B, C vitaminleri Lahana: A, B1, B2, B6, C, E, K, P vitaminleri Bakla: A, B1, B2, C, E, K vitaminleri İncir: A, B vitaminleri Çilek: A, B1, B2 C vitaminleri Mısır: A, B1, B2, E, K vitaminleri Ağaç çileği: A, B, vitaminleri Limon: B1, C, P vitaminleri Mandalina: A, B, C vitaminleri Kayısı: C vitamini Ananas: A, B1, B2, C vitaminleri Badem: B1, B2 vitaminleri Elma:A, B1, B2, C vitaminleri Nar: B1, C vitaminleri Kavun: A, B1, B2, C vitaminleri Arpa: B vitamini Patates: A, B1, C vitaminleri Şeftali: A vitamini Domates:v A, B1, B2, C vitaminleri Maydanoz: A, C, K vitaminleri Erik: A, B1, B2, C vitaminleri Frenküzümü: C vitamini ve malik asit Kereviz: A, B1, B2, C, K vitaminleri Ispanak: B1, B2, C, P, K vitaminleri Üzüm: A, C vitaminleri Enginar: C vitamini Su teresi: A, C, D vitaminleri Havuç: B, C, D, E vitaminleri Semizotu: C vitamini Roka: C vitamini Ayva: C vitamini Mercimek: Tüm B vitaminleri Ayı üzümü: A, C vitaminleri Avakado: A, D, e vitaminleri Pazı: A, C vitaminleri Biber: C (çok miktarda), B, B2, E vitaminleri |
|