Prof. Dr. Sinsi
|
Cildimiz Yara Ve Tedavi Yollari
Cildimiz Yara ve Tedavi Yollari
Cilt insan vücudunu kaplayan en genis organ olup organizmanin çevreye karsi dis duvaridir; dolayisiyla bazi fonksiyonlari yerine getirmekle yükümlüdür
Mekanik, kimyasal ve biyolojik etkilere karsi koruma saglar Su dengesini ve vücut sicakligini düzenler Dokunma, basinç, sicaklik ve aci gibi duyulari ileten bir duyu organidir Kizardiklarinda veya sarardiklarinda açik tenli kimselerin cildinde duygulari gözükür Cilt ayni zamanda bagisiklik süreçleriyle de ilgilidir ve metabolik fonksiyonlara (D2 vitamini ve kolesterol sentezi) sahiptir
Cildin icra ettigi fonksiyonlarin çesitliligi karmasik yapisina yansimistir Cilt, her biri farkli bir doku yapisina sahip üç tabakadan olusur
Bir araya gelerek cildi olusturan üç tabaka distan içe dogru epidermis, dermis (corium) ve sub kutistir Her tabaka bundan sonraki bölümde ayrintili olarak açiklanmaktadir
Yaralar kavramiyla iki fizyolojik yara iyilestirme yolu da açiklanmaktadir Epidermis cildin en distaki tabakasidir Birkaç keratinosit tabakadan olusur Kalinligi vücudun bölümüne, yasa ve cinsiyete bagli olarak degisir Epidermis hücreleri dört tabakaya ayrilabilir Içten disa dogru bunlar stratum basale epidermidis (tek tabakali), stratum spinosum epidermidis, stratum granulosum epidermidis (tek katli veya çok katli) ve stratum corneum epidermidis
Keratinositler epidermisin stratum basalede tesekkül eder Süreç sirasinda yapilarini degistirerek üst tabakalara yayilirlar Stratum spinosumda diken hücreleri, Stratum granulosumda granüler hücre ve stratum corneum da horny hücreler seklinde bulunurlar Bir keratinositin bütün tabakalari kat ederek cansiz bir horny hücre olarak yüzeye düsmesine kadar geçen süre turnover olarak adlandirilir ve genellikle dört hafta kadar sürer
Epidermiste mevcut diger hücreler arasinda melanositler (pigment üreten hücreler), Meckel hücreleri, Langerhans hücreleri lenfositler bulunur Dermisten farkli olarak epidermiste damar bulunmaz Beslenme, altta bulunan dermisten difüzyon yoluyla olur
Dermis, cilde elastikligini veren lifli ve iyice damarlasmis bir dokudur Iki dokudan olusmustur, stratum papillare ve stratum reticulare
Ince yüzey tabakasi olan stratum papillare ince elastik lifler içerir ve bag doku kabarciklariyla epidermise baglanir Bu kabarciklar yogun bir kilcal damar agiyla çevrelenmis olup, epidermise kan gitmesini saglarlar Stratum papillare ayni zamanda histositler, fibroblastlar, meme hücreleri ve bagisiklik hücreleri, serbest sinir uçlari ile dokunma ve basinç algilayicilari gibi hareketli bag doku hücreleri bakimindan da zengindir
Cildin Anatomisi
Epidermisin yapisi
- stratum corneum
- stratum granulosum
- stratum spinosum
- stratum basale
Fonksiyonu
- vücudu dis çevreden korur
Ana hücre tipleri
- keratinositler
- ömrü: yaklasik dört hafta
Dermisin yapisi
Damarli ve lifli doku iki tabakadan olusur:Damarli ve lifli doku iki tabakadan olusur:
- stratum papillare
- stratum reticulare
Fonksiyonu
- epidermisi difüzyonla besler
- cilde elastikligini verir
- sicakligi ve kan basincini düzenler
Baglantilari
- ter bezleri
- killar
- yag bezleri
Alttaki genis stratum reticulare esas olarak vücut yüzeyine paralel uzanan kalin kollajen lif demetleri ve elastik liflerden ibaret bir ag yapisi olusturur Ter bezleri, kil bezcikleri ve yag bezleri gibi epitel uzantilarinin kökleri buradadir Subcutise bitisik olan dermis ana fonksiyonlari vücut sicakligi ile kan basincini düzenlemek olan küçük ilâ orta boy damarlarin olusturdugu bir ag yapisini içerir Subcutis dermisin altinda bulunur ve iki tabakayi ayiran belli bir sinir yoktur
Subcutis yapisi
Fonksiyonu
- tasiyici ve baglayici tabaka
- isi ayarlama
- mekanik tampon
Subcutis dermisin altinda bulunur ve iki tabakayi ayiran belli bir sinir yoktur Subcutis fasyanin basladigi yerde biter
Subcutis, içinden kan damarlari, sinirler ve lenf damarlarinin geçtigi bag doku perdelerinin birbirine bagladigi yag doku lobüllerinden olusur Subcutis cildi matrixle irtibatlandiran tasiyici ve baglayici bir tabakadir Enerji deposu ve mekanik tampon görevi yapar ve vücudu sicaklik dalgalanmalarindan korur Subcutis yapisi cinsiyete, vücudun hangi bölümünde bulunduguna, yasa, besleme durumuna ve diger bazi faktörlere göre farklilik gösterir
Yara, normal fonksiyonlarini kesintiye ugratacak tarzda bir dokunun yaralanmasi veya tahrip olmasidir Organizmanin dogal tepkisi yaralari mümkün oldugunca kisa sürede kapatmak ve yapilarin normal sürekliligini geri getirmektir Bu süreç yara iyilesmesi olarak adlandirilir Yara iyilesmesi tüm dokularda ayni biyolojik ve biyokimyasal prensipleri takip eder Yara iyilesmesi, yaranin siddet ve durumuna bagli olarak birincil ve ikincil olmak üzere iki tipte olabilir Birincil yara iyilesmesi yara iyilesmesinin optimum çesididir Birincil yara iyilesmesinin meydana gelebilmesi için yaranin kenarlari düzgün ve ayni hizada bulunmali, yara temiz ve iyi pansuman yapilmis olmalidir Birincil yara iyilesmesi, hissedilir hiçbir yangi olmadan yaranin dört - alti günde süratli ve karmasiklasmamis kapanmasiyla sonuçlanir Çok az kabuk baglama meydana gelir ve yapi ile fonksiyon büyük oranda eski haline döner
Doku kaybi, hizasi bozuk yara kenarlari, enfeksiyon veya kan beslemesinde yetersizlik varsa, ikincil yara iyilesmesi meydana gelir Ikincil yara iyilesmesi bir haftadan uzun süren ve genellikle iki - üç haftayi geçmeyen gecikmeli bir iyilesme süreciyle taninir
Ikincil yara iyilesmesi degismez olarak fonksiyon görmeyen büyük bir kabugun tesekkülüyle sonuçlanir
Yara iyilesmesi tipleri
Tanim
- fonksiyon kaybi esliginde doku yirtilmasi veya tahribi
Yara iyilesmesi tipleri
- birincil ve ikincil yara iyilesmesi
Birincil yara iyilesmesi
- optimum iyilesme
- dört ile alti günde iyilesme
- karmasiklasma yok
- kabuk baglama çok az veya hiç yok, fonksiyon kaybi hiç yok
Ikincil yara iyilesmesi
- karmasiklasma dolayisiyla geç iyilesme
- kayda deger kabuk baglama
iki ilâ üç haftada iyilesme
Tedavi Yollari
Yara temizleme geç iyilesen yara yönetiminde yaygin olarak uygulanir Bazi enzimsel, mikrop kirici, fiziki ve cerrahi temizleme teknikleri kullanilabilir Bunlar gelecek bölümde açiklanmaktadir
Bir yara temizlenirken hijyenik çalisma sartlarinin muhafazasi, pansuman karisikliklarinin önlenmesi ve yaranin kurumasinin durdurulmasi önemlidir
Enzim preperatlari yara temizliginin temel dayanaklarindan biridir Enzimler, exudatif fazda nekrotik malzemeyi ve kabugu seçici olarak parçalayarak fizyolojik yara temizligine takviyede bulunurlar Bu da yeni dokunun (granülasyon ve epitellesme) üretilmesini hizlandirir Enzimle temizlemenin önemli avantajlarindan biri saglikli doku el degmeden kalirken nekrotik dokunun ayrilmasidir
Dogal kollajen en önemli insan bag dokusu proteinidir ve öyle olunca cildin önemli bir yapisal elemanidir Insan kollajeni, doku tipine göre farkli biçimde düzenlenmis paralel tropokollajen moleküllerden ibaret örgüye benzer fibrillerden meydana gelir
Kollajenin temel bileseni olan tropokollajen helixel olarak birbirlerine sarilmis polipeptit zincirlerinin üçlü helixinden yapilmistir
Her polipeptit esas olarak amino asitler, glisin, hidroksiprolin ve prolinden meydana gelir Bu bilesenler glisinle baslayan üçlü spiral olusturur
Kollajenaz kollajeni parçalayabilen tek enzimdir Yara iyilesmesinin exudatif safhasinda, yer degistiren fibroblastlar, keratinositler, makrofajlar ve granülositler tarafindan yaranin içine endojen kollajenazlar salinir Kollajenaz kollajen liflerini daha sonra proteazlar tarafindan daha da parçalanabilen dörtte bir ve dörtte üçlük parçalara ayirir Böylece ortaya çikan çok küçük kollajen parçalanma ürünleri granülosit ve makrofajlarin yer degistirmesi için kemotatik çekici olarak hareket ederler Granülosit ve makrofajlar nekrotik malzemeyi fagositoza tâbi tutarak yara temizleme sürecine devam ederler Makrofajlar ayni zamanda granülasyonu hizlandiran (proliferatif faz) kollajenazlar ve biyolojik bakimdan aktif maddeler de salgilar Yeni granülasyon dokusu teskil edildiginde, yeni dokuda fazla hücre çogalmasini önlemek için, kollajen aktifligi azaltilir Geç iyilesen yaralarda, bir endojen kollajenaz ek-sikligi vardir Bu da, kollajen lifleriyle yaranin taba-nina baglanan nekrotik dokunun yeterince parçalanamamasi demektir
Endojen kollajenaz aktifligini artirip iyilesmeyi hizlandirdigindan, yaralari geç iyilesen hastalarda bakteriyel kollajenaz preperatlarinin kullanilmasi özellikle tavsiye edilmektedir
Geç iyilesen bütün yaralara bakteriler koloni kurar Ancak, bu tedavi gerektiren bir enfeksiyonun varligini göstermez Bu nedenle, antibiyotikler ancak milimetreküp basina 105'ten çok koloni teskil eden birim kültürü gelismisse ve bitisik dokunun süzmesi nedeniyle kizariklik ve aci, yaradan su ve püy sizintisi veya ates gibi sistemsel belirtiler varsa kullanilmalidir
Yara enfeksiyonuna neden olan en yaygin patojenlerden bazilari Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa ve streptococ'dur
Antibiyotikler sistemik veya lokal olarak kullanilabilir Antibiotiklerin lokal kullanimi bazi nedenlerden dolayi problemlere yol açabilir Onlarin kullanilmasi patojenlerin daha dirençli olmasina yol açabilir veya dokunma alerjilerini ortaya çikarabilir Buna ek olarak, yara iyilesmesi sürecine zarar vermeden yeterli ilaç seviyelerinin elde edilmesi zordur Lokal tedavinin bir avantajiysa, ilacin kan dolasimi içine asgari emilmesi nedeniyle neredeyse sistemik yan etkisinin bulunmayisidir
Hassasiyet riski yüzünden, lokal tedavi için antibiyotikler yerine antiseptikler kullanilabilir
Bununla birlikte, antiseptik kullanilirken etki yelpazelerinin sinirli oldugu, hassasiyete yol açabildikleri-antibiyotiklerden az olsa bile-uygulandiklarinda aciya yol açabilecekleri ve yara iyilesmesi sürecine büyük zarar verebileceklerinin unutulmamasi önemlidir
Nekrotik dokunun ayrilip yaranin temizlenmesini saglamak için fiziksel tedbirlere basvurulabilir Bu tedbirlerden bir tanesi, islak sargi uygulanmasidir Kullanilacak en iyi çözüm, yaradaki elektrolit dengesini altüst etmediginden yara iyilesmesi sürecine zarar vermeyen Ringerle yikanmasidir Koloni teskil eden birimlerin sayisini azaltmak üzere denenip test edilen tedbirler arasinda H2O2 ile yikama ve UV-C isigiyla isinima maruz birakma bulunmaktadir
Cerrahi temizleme geç iyilesen yaralar halinde bir baska alternatiftir Cerrahi yoldan, yabanci cisim dokusu, nekrozlar, kabuk ve kötü pansuman yapilmis doku etkin biçimde çikarilip yaranin kenarlari kolayca temizlenebilir Enfeksiyona ugrayan bölgeler kesilip çikarilabilir ve salgilarin uzaklastirilmasi için çikislar birakilabilir Bununla birlikte cerrahiyle, taze granülasyon dokusunu zedeleme riskinden bahsetmesek bile, yüksek enfeksiyon, kanama ve aci riskiyle iliskilidir Bu nedenle, cerrahi temizleme ancak dogru egitim verilmis personel tarafindan yapilmalidir
Enzim tedavisi
Enzim tedavisinin fonksiyonu
- yara temizliginin takviyesi
- granülasyon ve epitellesmenin hizlandirilmasi
Kollajenin fonksiyonu ve yapisi
- en önemli fizyolojik doku proteini
- üçlü polipeptit zinciri bir topokollajen molekülü olusturur
- üçlü tropokollajen molekülleri fibril olusturur
- fibriller birbirine baglanarak kollajeni teskil eder
Enzim tedavisi
Polipeptit zincirlerinin bilesimi
- prolin
- glisin
- hidroksiprolin
Endojen kollajenazin fonksiyonu
- kollajeni parçalar
- granülosit ve makrofajlari çekerek yarayi temizler
- makrofajlar vasitasiyla biyolojik bakimdan aktif maddeler salgilayarak granülasyon dokusu üretimini hizlandirir
Bakteriyel kollajenazin fonksiyonu
- geç iyilesen yaralarda endojen kollajenaz aktifligini artirir
Antibiyotikle tedavi
Antibiyotiklerin kullanimi
- enfeksiyona dair klinik belirtiler varsa
- milimetreküp basina 105'ten çok koloni teskil eden birim kültürü gelismisse
Antiseptiklerin kullanimi
- lokal antibiyotiklerin yerine
Fizik tedavi/cerrahi
Fizik ve cerrahi tedavinin fonksiyonu
- yara temizleme
- nekrotik malzemenin daha etkin biçimde çikarilmasi