10-25-2009
|
#1
|
[KAPLAN]
|
Demirhindi ve Demirhindinin Faydaları
DemirHindi
Demir Hindi (Tamarin) Baklagillerdn bir çeşit ağaçtır Boyu 25 metre kadardır Meyvesinden şerbet yapılır Sıcak ülkelerde yetişir Çiçekleri sarı kırmızı salkımlar halindedir Meyvesi koyu kırmızımtırak, büyük ve tohumludur Meyvesinin mayhoş lezzetli, macuna benzeyen öz kısmı kullanılır İçeriğinde ekşi maddeler, nişasta ve şeker vardır
Faydaları; Susuzluğu giderir Vücuda rahatlık ve serinlik verir 20 gramı müshil tesiri gösterir Bağırsakları temizler Soğuk içilir

DemirHindi Bitkisinin Faydalı Olduğu Bazı Hastalıklar
Ağrılar (Migren) - Egzama Sedef - Çocuk Felci - Kabızlık - Anjin - Kalp Damarlarında Tıkanma - Alerjik Hastalıklar - Kollestrol - Boyun Fıtığı - Epilepsi (sara) - Bel Fıtığı - Kireçlenme - Astım Bronşit - Guatr - Bademcik İltihabı - Mide Ülseri - Boğmaca - Romatizma - Bronşit - Sarılık - Basur (Hemeroid) - Sinüzit - Ülser - Sivilceler - Felç - Şeker Hastalığı (Diabet) - Gastrit - Tansiyon Düşüklüğü - Grip - Böbrek Taşı - Hepatit (Karaciğer İltihapları) - İdrar Yolları İltihabı - Hipertansiyon - Verem (Tüberküloz) - Ağız Kokusu - Altını Islatan Çocuklar - Adet (aybaşı) Sorunu - Prostat - Akciğer İltihabı - Lösemi (all - aml) - Baş Dönmesi - Bel Soğukluğu - AFT (Ağızda Ülser) - Fil Hastalığı - Akdeniz Anemisi - Rahimde İltihap - Kist - Böbrek İltihabı - MS - Barsak Parazitleri - Gut - İshal - Çocuk Olmama (Erkekten Dolayı) - Cinsel Soğukluk - Çocuk Olmaması
 Demirhindi (Tamarindus indica): Sıcak ülkelerde yetişen, sarı-kırmızı salkımlar halinde çiçekleri ve koyu kırmızı renkte, mayhoş tatta meyveleri olan, 20-25 metre boylarında bir ağaçtır
Demirhindinin Faydaları ve Etkileri: Meyvesi dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir ve bağırsakları temizler Vücudu rahatlatır Susuzluğu giderir ve serinlik verir Yaprakları bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur
Demirhindi Nasıl Kullanılır? Demirhindi ağacının meyveleri yenebileceği gibi baharat olarak da kullanılır Ayrıca, reçel ve demirhindi şerbeti yapımında kullanılır Demirhindi şerbeti yapmak için çekirdekleri alınmış demirhindi meyveleri kaynar suda bir süre kaynatıldıktan sonra suyu süzülür Süzülen suya bolca şeker ya da bal katılarak, bu su tekrar kaynatılır ve süzülür Elde edilen şerbet soğutulduktan sonra keyifle içilir İstenirse Demirhindi şerbetine çeşitli baharatlar da katılabilir Osmanlı Mutfağı'nda oldukça yaygın olarak kullanılmıştır Demirhindinin yaprakları ise kaynatılarak suyu içilebilir Bu su bağırsak solucanlarını düşürmekte faydalıdır
Demirhindi baklagiller ailesine bağlı bir bitki türüdür Ülkemiz de de yetiştirilmekle birlikte anavatanının Afrika olduğu düşünülmektedir
Latince İsmi: Tamarindus indica
Demirhindi ‘nin İçerdiği Maddeler: Uçucu yağlar, bitkisel yağ asitleri, karbonhidrat içermektedir
Demirhindi ‘nin Özellikleri:
Demirhindi bitkisinin boyu yaklaşık olarak 20 – 30 m arasında değişiklik göstermektedir Ülkemizde genel olarak şerbeti yapılarak kullanılsa da şifa özelliği de bulunmaktadır Yaprakları ve meyveleri sağlık ve besleyici özelliklerinden dolayı toplum içinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır Baharat olarak kullanıldığında kendine özgü ekşi tadı ortaya çıkmaktadır Genel olarak tropik ülkelerde de yetiştirilmekle birlikte uygun koşullar olarak ılıman bölgeleri tercih etmektedir
Demirhindi ‘ninFaydaları:
- Bağırsak faaliyetlerini düzenler
- Sindirim bozukluğuna iyi gelir
- Ferahlatıcı etkiye sahiptir
- Baharat olarak kullanılır
- Meyveleri besleyicidir
- Bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı rol oynar

Demirhindi
Demirhindi, (Tamarindus indica), baklagiller (Fabaceae) familyasından Afrika kökenli olmakla birlikte öteden beri bütün tropikal ülkelerde, özelliklede Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen ağaç türü
Demirhindi, 20-25 m boyunda büyük bir ağaçtır Çiçekleri dalların ucunda sarı ya da kırmızımsı salkımlar halinde bulunur Yaprakları yem olarak kullanıldığı gibi kaynatılarak içilen suyu solucan düşürücü olarak da kullanılır Meyveleri yenebilir ve iç yumuşatıcıdır; ayrıca reçel ve içit yapımında da yararlanabilir
Kullanımı
Demirhindi ağacının olgunlaşmış meyveleri baharat olarak kullanılır Tadı ekşi olan bu baharat çok besleyicidir Birçok yemeğe, salatalara, çorbalara, turşulara katılır Üzerine toz şeker serpiştirilerek çiğ olarak da tüketilebilir Ayrıca içki üretiminde, reçel ve şerbet yapımında da kullanılır
Demirhindi meyvesinin müshil ve iç yumuşatıcı bir etkisi vardır Tahriş edici olmadığından tehlikesizce ve kolaylıkla kullanılabilir 20 - 60 gramı müshil etkisi gösterir Çoğu zaman macun halinde alınır ve demirhindi macunu yapmak için 3 gr papatya tozu, 30 gr sinameki, 50 gr demirhindi yeterince şeker şurubuyla karıştırılır Afrika mutfağında yaygın olarak kullanılmakla birlikte bugün Hint Asya ve Latin Amerika mutfağında da yemeklere verdiği ekşi tadı ve koyu rengi ile yer almaktadır
|
|
|