10-19-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamilelere Hetatit B Ve C Uyarısı
HAMİLELERE HETATİT B VE C UYARISI
Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Bölge Temsilcisi ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fak Gastroenteroloji Öğretim Üyesi Prof Dr M Hadi Yaşa, hamile bayanlara “Gebelikte Hepatit B ve C” konularında uyarılarda bulundu
17 Ağustos 2009 Pazartesi 13:00
MEHMET BARLAS
AYDIN - Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Bölge Temsilcisi ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fak Gastroenteroloji Öğretim Üyesi Prof Dr M Hadi Yaşa, hamile bayanlara “Gebelikte Hepatit B ve C” konularında uyarılarda bulundu
"Gebelerde Hepatit B ve Hepatit C" konularında ADÜ Tıp Fak Gastroenteroloji Öğretim Üyesi Prof Dr M Hadi Yaşa, özellikle hepatit B virüsü taşıyan gebelerde bu virüsün çocuklara geçme ihtimalinin yüzde 90 gibi çok yüksek oranlarda olduğunu belirterek, “Doğar doğmaz çocuğa serum ve aşı yapılarak bu bulaşıcılık önlenebilir Hepatit B ve C gıda, su ve giyeceklerle bulaşmaz Sadece kan ve kan ürünleri ve yara sıvısı ile bulaşabilir” dedi
Prof Dr M Hadi Yaşa, hanımların gebe kalmadan önce kan tetkiklerini yaptırıp eğer uygun ise gebelik öncesi mutlaka Hepatit B aşı olması gerektiğini vurgulayarak, “Hepatit C ülkemizde daha az görülüyor Özellikle jilet, tıraş makinesi, manikür, pedikür, sakız ve diş fırçası gibi kanla temas eden malzemelerin ortak kullanılması ile Hepatit B ve C virüsünün bulaşabilmesi riskini artıyor Bu nedenle bu tür malzemelerin kesinlikle ortak kullanılmaması gerekiyor Ayrıca hanımlar gebelik sırasında Hepatit A ve B aşılarını güvenle yaptırabilirler” diye konuştu
|
|
|