Gebelik Ve Süt Kullanımı |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gebelik Ve Süt KullanımıGebelik Ve Süt Kullanımı Gebelik Ve Süt Kullanımı Nasıl Olmalı Hamilelik Ve Süt Kullanımı Gebelikte Süt İçilmesi Süt gebeliğin başından itibaren doktor ve gebenin civarındaki herkes tarafından içmesi için önerilen hatta zorlanan bir besindirGebelerin büyük bir kısmı ilk aylarda bulantılarından dolayı içemezler ve içmeleri için de aileleri tarafından zorlanırlar Süt gerçekten de çocuğun ihtiyacı olan kalsiyum ve protein için bir depodurFakat maalesef bazı gebelerde laktoz intoleransı ve gaz-bulantı şikayetlerinden dolayı içilemez ve “gebeler yerine ne almalıyım ?” sorusu ile doktorlarına başvururlarİlk aylarda süt içimi o kadar önemli olmasa da özellikle gebeliğin 20’inci gebelik haftasından sonra fetusun kemik yapımı için kalsiyum önem taşımaktadır Eğer süt içemiyorsanız ve kalsiyumu besin ile alamıyorsanız bebek sizin depolarınızdaki kalsiyumu kullanacaktır Fakat tabii bunun sonucu olarak annenin kemiklerindeki kalsiyum depoları azalacak ve ilerisi için kemik ağrıları ve kemik erimesi gibi problemlere öncü olacaktır Kalsiyum eksikliği hamilelerde gebeliğin ilerleyen aylarında ellerde uyuşma ve bacaklarda kramp şikayetleri ile belirti vermektedir Bu gibi durumlarda büyük olasılıkla doktorunuz ağızdan kalsiyum tabletleri vererek bu kasılma ve uyuşma şikayetlerinizi gidermeye çalışacaktır Süt içemiyorsanız bir bardak süt yerine; Bir kase yoğurdu, 1 adet bebekler ve çocuklar için hazırlanmış hazır küçük yoğurdu, 2 tane karper peynirini, 2 kibrit kutusu kadar peyniri ,özellikle kaşar peynirini, 1 tane dondurmayı (tabii ki paket,açık olmayan güvenilir bir marka), 1 porsiyon brokoliyi tercih edebilirsiniz Süt ve süt ürünleri içerken genel öneri ‘light’ yağsız ürünleri tercih edebilirsiniz Bu öneri başta size mantıksız gelebilir, fakat şu bir gerçektir ki yağı alınmış süt,peynir ve yoğurttaki kalsiyumun oranı daha fazladır ve yağ almadığınız için gereksiz kilo almasınız Bu ürünlerin kullanımının bebeğinize bir zararı yoktur aksine tavsiye edilmektedirLaktozsuz süt kullanımı da süt içilmesine bağlı gaz oluşumunu azaltacaktır Peki ne kadar süt ve ne zaman; Genel öneri günde 3 bardak, olabiliyorsa ‘light’ süt tüketilmesidir Sütün içine kakao,pekmez ve bal gibi maddelerin katılması önerilmez Özellikle kakao’nun gebelerde sütteki kalsiyum emilimini azaltabileceği ve bulantıları arttırabileceği düşünülmektedir Süt ılık ve az şekerli tüketilmelidir |
|