![]() |
Gebelik Ve Aids İlişkisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gebelik Ve Aids İlişkisiGebelik ve Aids İlişkisi Yapılan çalışmalarda HIV enfeksiyonunun gebelikte preterm eyleme ve prematüriye neden olduğu doğumdan sonra ise endometritis riskini arttırdığı rapor edilmiştir ![]() Seropozitif annelerin bebeklerinde HIV görülme oranı %65 tir ![]() Tedavi ve Bakım Antenatal bakımın amacı AİDS yönünden kadının risk altında olup olmadığını tanımlamaktadır ![]() ![]() ![]() HIVli kadınlarda antiviral ilaç tedavisi reçete edilebilir ![]() ![]() Her prenatai kontrolde HİV enfeksiyonu komplikasyonları açısından değerlen-dirilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() HIVli gebelikler asemptamatik olsa bile yüksek risk taşırlar ![]() ![]() ![]() ![]() DOĞUM ÖNCESİ EĞİTİM Doğum öncesi eğitimin hedefleri, eşler ile birlikte kurulmalı ve eğitim progra-mının içeriğinde de onların öğrenmek istedikleri bilgilere öncelik vermelidir ![]() Ülkemizde resmi sağlık kuruluşlarının bünyesinde, Doğuma Hazırlık Sınıfları olarak adlandırılan, gebelik süresince eşleri birlikte doğuma hazırlayan özel sınıflar mevcut değilir ![]() ![]() ![]() ![]() Erken Dönem Doğum Hazırlık Sınıflarında, gebeliğin erken döneminde görü-lebilecek değişiklikler, gebenin kendi bakım, fetüsün gelişmesi, fetüs için çevresel tehlikeler, gebelikte sksüalite beslenme, istirahat ve egzersizler, gebelikte sık görü-len rahatsızlıklar ve önlemler ve gebelikte piskolojik değişiklikler gibi konular hakkın-da bilgi verilir ![]() ![]() Geç dönem Doğum hazırlık sınıflarında, daha çok doğuma hazırlanma, yeni doğanın bakım ve beslenmesi pastpartum bakım, doğum sırasında olabilecek işlem-ler (Perinenin hazırlanması, lavman, medikasyon, fetüsün izlenmesi ve epizyotomi gibi) hakkında bilgi verilir ![]() Bu sınıflarda " fetüsün uyarılması" kavramında işlenir ![]() ![]() Bu programların en önemli tönerinden birisi de anneleri emzirmeye özendir-mektir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|