Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bitkiler, sağlığımız, yiyecekler, şifalı

Sağlığımız Ve Yiyecekler Şifalı Bitkiler

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlığımız Ve Yiyecekler Şifalı Bitkiler




Sağlığımız ve Yiyecekler

Dünyanın en faydalı içeceği: Süt

Bir “yaşam mucizesi” diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün, insan yaşamındaki yeri insanlık tarihi kadar eski

Süt içerdiği bol miktarda kalsiyum ve vitaminlerle birçok hastalığı önler, hatta tedavi eder Bu yüzden uzmanlar, sağlık açısından mutlaka süt tüketimine önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar

Süt binlerce yıldır insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu içecek olmayı sürdürüyor

Bebeklik ve çocukluk döneminde süt tüketimi
Dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren aldıkları ilk besin İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hem de hayvan sütleri verilir Süt, bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir
Çocukluk döneminin ilk birkaç yılı, bir çocuğun gelecekteki sağlıklılığı üzerinde hayati bir önem taşır Gıdalar ve gıdaların önemli besin öğeleri, kuvvetli kemik ve diş, sıkı kas ve sağlıklı doku oluşturmaya yardım eden maddelerdir
Süt, memeden kesilen çocuğun gıdasının önemli bir parçası olmaya devam eder İki yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmesi gerekir Çünkü sütteki yağın sağlayacağı enerji ve vitamin A’ya ihtiyaçları vardır 2 yaşından sonra daha çeşitli gıdalarla beslenmeye başladıklarından diyetlerine yavaş yavaş yarım yağlı süt girebilir
Ergenlik çağında besinlere ihtiyaç oldukça yüksektir 12-15 yaşları arasında erkek çocukları daha hızlı büyür ve yılda 10 cm’ye kadar uzayabilir Büyüme hızı kızlarda biraz daha azdır

Gençlerde süt tüketimi
Gençler için sağlıklı bir beslenme düzeni, mümkün olduğunca besleyici değeri yüksek olan çeşitli gıdaları içermelidir Kemiklerin büyüme ve gelişmesine bağlı olarak ergenlik çağında kalsiyum ihtiyacı artar
Günde 500 ml süt veya eşdeğer miktarda peynir-yoğurt, gençlerin kalsiyum ihtiyacını karşılar Küçük bir kâse yoğurt veya küçük bir parça peynir, bir bardak sütün yerine geçebilir
Süt aynı zamanda, enerji, protein ve çeşitli vitaminleri de sağlar ve yemek arası içecek olarak dişleri de korur

Yaşlılık döneminde süt tüketimi
Süt ve süt ürünlerini uyumluluğu, çeşitliliği ve besleyici olması bu ürünü yaşlılar içinde değerli kılar
Yaşlı kimselerin besin ihtiyaçları genellikle daha genç yetişkinlerin ihtiyaçları ile benzer ve vitamin D dışında 65 yaşın üzerindeki kişiler için spesifik bir tavsiye yoktur Enerji alımı azaldığında, diğer besinlerin alımı da düşer ve yetersiz beslenme riski artar Çeşitli besinleri baz alan dengeli bir diyet önem taşır
Süt ve süt ürünleri gıdalara ilgisini kaybeden kişiler için özellikle önemlidir Süt çeşitli gıdalarda çeşitli pişirme şekilleri ile kullanılabilir Soslarda, puddinglerde, kahvaltılarda veya soğuk ve sıcak içeceklerde kullanılabilir Süt ve peynir besleyiciliği arttırmak için diğer gıdalara eklenebilir (çorbalar, püreler gibi)

Yararları
Kemik erimesini önler
Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir;
İshali tedavi eder
Mide rahatsızlıklarını giderir
Sindirim sistemini düzene sokar
Ülseri önler
Beyine enerji verir
Diş çürüklerini önler
Kronik bronşiti önler
Tansiyonu düşürür
Yağsız süt, kolestrolü düşürür
Kanserin önlenmesine yardımcı olur

21 Mayıs Dünya Süt Günü

Domates suyu prostat kanserine karşı

Araştırmalar domates suyunun prostat kanseri riskini azalttığını gösteriyor

Likopen açısından zengin bir besin olan domatesin, prostat kanseri riskini azalttığı öne sürülüyor Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik B****ü öğretim üyelerinden Prof Dr Sevinç Yücecan, Domatesin bu yararlı etkisinin, içerdiği çeşitli karotenoidlerin, C vitamininin, polifenolik bi***iklerin kompleks etki***imlerinin sonucu olabileceğini vurguluyor

Amerikan Journal of Nutritional Science dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, domateste bulunan Likopen, prostat kanseri riskini önemli ölçüde azaltıyor

Yaklaşık 47 bin yetişkin erkek üzerinde yapılan araştırmada, haftada 2-4 porsiyon taze domates tüketenlerde prostat kanseri riskinin, hiç tüketmeyenlere oranla % 26 oranında azaldığı gözlemlendi Araştırma sonuçlarına göre haftada 10 porsiyondan fazla domates ve domates suyu tüketenlerde prostat kanseri riski, haftada 1,5 porsiyon tüketenlere oranla %35 oranında azalıyor Bol miktarda likopen alan erkeklerde, düşük dozda alanlara kıyasla prostat kanser riski % 21 oranında düşüyor Bir su bardağı domates suyu 53 kkal, 23,377 mcg likopen ve 2009 mcg beta karoten içeriyor Domates, likopenin yanı sıra, C vitamini, folik asit, alfa tokoferol, potasyum gibi besin öğelerini, diğer karotenoidleri ve polifenolik bi***ikleri de içeriyor

SAĞLIKLI BİR YAŞAMIN ANAHTARI SEBZE, MEYVE VE MEYVE SUYU
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik B****ü öğretim üyelerinden Prof Dr Sevinç Yücecan, bol domates ve domates suyu tüketmenin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine değinerek şunları söyledi:

“Domates, karotenoidlerden özellikle Likopen açısından çok zengin Araştırma sonuçları Likopen’in antioksidan etkisinin çok kuvvetli olduğuna işaret ediyor Bu nedenle Likopen açısından zengin bir besin olan domatesin, prostat kanseri riskini azalttığı öne sürülüyor Domatesin bu yararlı etkisi, içerdiği çeşitli karotenoidlerin, C vitamininin, polifenolik bi***iklerin kompleks etki***imlerinin sonucu da olabilir Beslenme sırasında alınan antioksidan vitaminler ve antioksidan özellikler gösteren bi***iklerin en iyi kaynakları sebze ve meyveler Farklı sebze ve meyveler farklı besin bi***enlerinden zengin oldukları için, sebze, meyve ve bunlardan elde edilen sebze ve meyve sularının tüketiminde çeşitlilik sağlanması önemli

Haftada iki kez dondurma serbest

Beslenme uzmanları haftada iki kez dondurma tüketimini öneriyor, özellikle çocuklarda kalsiyum ihtiyacının karşılanmasınında tavsiye edilen dondurmanın seçiminde üretim esnasında yapılanlar büyük önem taşıyor

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar, dondurmanın faydalarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini ve seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı

DONDURMAYI NE SIKLIKLA TÜKETMELİSİNİZ?
Yaz aylarının vazgeçilmez tatlarından biri de rengarenk dondurmalar! Fakat yemeden önce genellikle “Acaba kilo alır mıyım?”, “Diyetimi bozar mı?”, “İçeriğindeki katkı maddeleri sağlığa zararlı mı?” gibi birçok soru akılları karıştırır Dyt Seçil Kenar dondurma yemeden önce kafanızı karıştıran bu soruların yanıtını verdi:
“Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunur Yüksek miktarda süt içermesinden dolayı besin değerleri açısından zengindir Dondurmada protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor Kilonuzu etkilemesi, günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkilidir Dondurmanın kalori değeri diğer baklava, pasta gibi hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız ve egzersizinizi yapıyorsanız dondurma tükenmenizde hiçbir sorun yoktur”

HAFTADA 1-2 KEZ ÖNERİLİR
“Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada 1-2 kez dondurma tüketimi önerilebilir Önemli olan besinlerin tüketim sıklığı ve miktarının ayarlanarak beslenme programına konmasıdır” diyen Dyt Kenar, özellikle çocuklarda fazla olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ve enerji açığı olan çocuklarda dondurma tüketimini önerdiklerini belirtti

DONDURMA SEÇİMİNE DİKKAT!
Dondurma seçiminde ve tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları Dyt Seçil Kenar şöyle anlattı:
“Süt mikroorganizmaların kısa sürede üreyebileceği ve bireyde ciddi sağlık problemlerine sebep olabilecek bir besin öğesi olmasından dolayı dondurmanın mutlaka pastörize sütten yapılmış olması gerekiyor Üretim esnasında gıda maddeleri tüzüğüne uygun olan katkı ve renk vericilerin kullanılması, uygun paketleme ve etiketlemenin yapılmış olması, üretim sonrası dağıtımının soğuk zincire uygun yapılması büyük önem taşıyor”

--------------------------------------------------------------------------------

DONDURMANIN TARİHİ
Dondurma ilk olarak 3000 yıl kadar önce, Çinliler tarafından üretilmiş 1777 yılında ABD´ye sıçrayan dondurma üretimi, 19 yüzyılın ortalarına kadar sadece evlerde üretilen bir yiyecek olmuş Modern dondurmacılığın temelleri 1851 yılında, Jacob Fussell´in Baltimore´da kurmuş olduğu ticari dondurma tesisiyle atılmış Bu tarihten sonra dondurma sektöründe hızlı bir gelişme gözlenmiş Bu gelişme o kadar hızlı ve güçlü olmuş ki, bazı beslenme uzmanlarınca 20 yüzyılın ikinci yarısı “Dondurma Çağı” olarak adlandırılmış

İkinci Dünya Savaşı´nın sona ermesiyle, dondurma üretimi çok daha uygun ortamlarda gerçek***tirilmeye başlayınca, günde yaklaşık yüz ton dondurma işleyebilecek kapasitede dev tesisler çıkmış ortaya Çeşitlilikte büyük artış kaydedilip, maliyetin de aşağı çekilmesiyle, önceleri lüks bir tüketim maddesi olarak nitelendirilen dondurma, her mevsim, her yerde tüketilen bir damak tadına dönüşmüş

----

TÜRKİYE’DE HALA AZ TÜKETİLİYOR
Dondurmanın Türkiye’de bir sektöre dönüşmesi ise son 25 yıla dayanıyor Yapılan istatistikler, Türkiye´de dondurma tüketiminin hala çok düşük olduğunu gösteriyor Yıllık dondurma tüketimi, Avrupa´da yaklaşık olarak 17 litre iken, Türkiye´de bu rakam 1 litreyle sınırlı kalıyor


Alıntı Yaparak Cevapla

Sağlığımız Ve Yiyecekler Şifalı Bitkiler

Eski 10-19-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlığımız Ve Yiyecekler Şifalı Bitkiler




emeğine sağlık teşekkürler bilgi için (:


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.