10-19-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sebzeler Faydaları Şifalı Bitkiler
lahana
Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar Kandaki şeker miktarını düşürür Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir Astıma faydalıdır Bağırsak kanserine karşı etkili Lahana kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri üçte iki oranında azalıyor
mantar
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor Özellikle Çinliler'in ilaç niyetine yedikleri bu sebze, bünyeyi hastalıklara karşı koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor
marul
Kemik erimesine karşı etkili Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara 100 gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor
maydanoz
Salata ve yemeklerin süsü maydanozun nerdeyse deva olmadığı dert yok gibi A ve C vitamini ile demir, kükürt, fosfos ve mangan elementleri deposu olan maydanoz sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek taşlarını düşürüyor, görme gücünü ve anne sütünü artırıyor Bir demir deposudur Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir ve taşları düşürüyor , kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur Yatmadan evvel yenildiğinde sabahları tatlı bir nefesle uyanmamızı sağlar Anne sütünü artırır Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar Görme gücünü artıyor, kaynatılıp içiildiğinde ve cilde bu suyla pansuman yapıldığında sivilcelere iyi geliyor Kaynatılan maydanozun suyu gözlere pansuman yapıldığında gözdeki iltihaplanmaları önlüyor ve yanmayı geçiriyor Kaynatılıp sirke ile saçlar yıkandığında saçların uzaması ve kuvvetlenmesini sağlıyor 
mısır
Yüzde 18 3 gibi yüksek oranda lif içeriyor Mısırın içeriğindeki yüksek karbonhidrat, enerji seviyenizi yükseltir İçinde protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur
nohut
Vücudu kuvvetlendirir Anne sütünü arttırır
patates
Kızarmış yemezseniz kilo aldırmaz Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler Yorgunluğa karşı birebirdir Bol miktarda C vitamini ve protein içerir Halsizliğe karşı etkili Vücuda enerji veren madde olan karbonhidrat içeren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin açısından en zengini 100 gram patateste 80 kalori, 2 gram protein, 17 mg karbonhidrat, 7 mg kalsiyum, 53 mg fosfor, 20 mg C vitamini var Yılın hiçbir zamanı bulmakta da güçlük çekmezsiniz Her zaman söylenir, bir kez daha söylense sorun olmaz; patatesin besin değerinin büyük kısmı kabuğunda olduğundan soymak yerine özel bıçağı ile kazımak daha iyidir Yine kabukları soyularak pişirilen patates C vitaminin yüzde 25?ini kaybediyor Bu nedenle patatesi fırında kabuğuyla veya buharda ya da az suda pişirmek gerek
patlıcan
Kansızlığı giderir Karaciger ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar Kilo vermeye yardımcı olur Böbrek yanmaları ve ağrılarını keser Sinirleri yatıştırır Kalp çarpıntılarını giderir Cilt hastalıkları, şeker, mide, barsak ve karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanlar yememelidir
pırasa
İdrar söktürür Mide rahatsızlığına iyi gelir Kabızlığı giderir Basur memeleri için faydalıdır Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur
salatalık
Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler Salatalık kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de düşürüyor
soğan ve sarımsak
Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltırlar Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hücrelerin zarar görmesini önleyerek, vücudu erken yaşlanmaya karşı koruyor Antibiyotik ve nefes darlığını gideren bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor Kalbe ve alerjik hastalıklara karşı etkili Soğan içerdiği kimyasal maddelerle kalbimizi güçlendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor Newcastle'da yapılan araştırmalar, düzenli bir şekilde soğan yiyenlerin damarlarının tıkanma riskinin azaldığını gösteriyor
soya
Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir Soya, içerisinde östrojen hormonuna benzer işlev gören ve bu hormonun etkilerini sulandıran bir madde içerir ve buda kadın bünyesi için son derece yararlıdır Çünkü, hücre yenilenmesini hızlandıran östrojen hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini çok arttırır
turp
Böbreklerdeki mikropları öldürür Kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur Karaciğer şişliğini indirir Sarılıkta faydalıdır Safra taşlarının düşürülmesine yardımcıdır Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır
yulaf
Çocukların hazım güçlüklerini giderir Bedeni ve ruhi yorgunlukları giderir Kandaki şeker miktarını azaltır
zeytin
Zeytinyağı, safrayı artırır Karaciğeri çalıştırır Karaciğer ağrılarını keser Sarılıkta faydalıdır Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür Kandaki şeker miktarını düşürür Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur ?
|
|
|