İshalin Tedavisi İçin Şifalı Otlar |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İshalin Tedavisi İçin Şifalı Otlarİshalin Tedavisi İçin Şifalı Otlar İSHAL Tanımı: Yumuşak dışkının çok sık olarak vücut dışına atıl-masıdır Nedenleri: İshalin çeşitli nedenleri vardır Bunları akut ve kronik olarak sınıflandırabiliriz Akut:En sık rastlanan akut ishalin nedeni, zehirli gıda veya salmonella gurubu (sığır, domuz gibi hayvansal besin ürünlerinde (yumurta, süt vb) bulunur) besin maddelerinin yenmesidir Yolculuk edenlerde görülen ishalin nedeni bu olabileceği gibi,kalın bağırsaktaki organizmaların değişmiş olması da olabilirVücut bunlara alışana kadar, bağırsağı yıkıma uğratabilirlerBakteryel dizanteri ve kolerada görülen ishaller salgın olup çok ağır ve ciddi sonuçlar doğurabilirler Kronik:Kronik ishal, sindirim sistemi dışında da olabilen çok çeşitli hastalıkların belirtisidir Sindirim sistemi tümörleri, amip enfeksiyonları, solucan enfeksiyonları, çocuklarda yiye-ceklerin ve özellikle yağlann emilmesi, ülseratif-kolit, sinirsel ishal ve kalın bağırsağın tahrişi gibi nedenler sıralanabilir Kro-nik ishalin tedavisi nedenin tedavisidir Uzun süreli ishal durumunda uzman bir doktora danışmakta fayda vardır Öneriler: Bir miktar tıbbi ayı sarımsağı yaprağı veya so-ğanları iyice yıkanıp temizlendikten sonra ince ince, doğranıp bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf ispirto eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki haf-ta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir Gerektiğinde şişe çalkalanarak günde dört kez, az miktarda su-yun içine 10-15 damla damlatılır * Yarım litre suyun içine ince kıyılmış bir yemek kaşığı gül yaprağı (kırmızı) katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek süzme bal ilavesiyle tümü içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine, bir çay kaşığı aynısefa otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra sü-zülerek günde ikişer çay fincanı içilir * Kabuklan soyularak temizlenmiş bir adet siyap turp ren-delendikten sonra üzerine bir su bardağı taze yoğurt katılıp ka-rıştırıldıktan sonra yenir * Bir çay fincanı soğuk suyun içine bir çay kaşığı eğir kökü katılıp oniki saat beklendikten sonra, süzülerek, öğle ve akşam yemeklerinden yarım saat önce birer çay fincanı hafifçe ısıtıla-rak içilir * Bir litre suyun içine dilimlenmiş ayva atılarak komposto-su yapılır Özellikle çocuk ishallerinde oldukça faydalıdır, * Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç muşmula katı-lıp kaynatılmasının ardından süzülüp süzme bal ile tatlandırıla-rak günde üç Öğün birer çay bardağı içilir * Söz konusu hastalık durumunda, bir iki adet taze ayı sa-rımsağı yenilir * Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kurutulmuş ceviz ka-buğu (taze cevizin yeşil kabuğu) katılıp kaynatılmasının ardın-dan süzülerek yarım çay bardağı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir tatlı kaşığı izlanda yosunu katılıp kısa bir süre demlenmesi beklen-dikten sonra, süzülerek, öğle ve akşam yemeklerinden yarım sa-at önce birer çay fincanı soğuk olarak içilir * Bir litre suyun içine yanm kahve fincanı ada çayı, iki çay kaşığı dolusu kimyon ve bir avuç ince kıyılmış mersin yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay bardağı içilir * Bir litre suyun içine iki çorba kaşığı beşparmak otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün yarımşar çay bardağı içilir * Bir fincan kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı dağ çileği yaprağı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklen-dikten sonra süzülerek günde bir çay fincanı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı karanfil kökü katılıp demlenmesi için kısa bir süre bek-lendikten sonra süzülerek içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çay kaşığı at kestanesi katılıp demlen-mesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek aralıklarla hirer tatlı kaşığı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı râvend katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kılığı aslanpençesi katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklen-dikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Bir litre suyun içine birer avuç ayva ağacı (ince filizleri) incir yaprağı (ince kıyılmış) katılıp kaynatılmasının ardından süzüleıek günde üç öğün birer çorba kaşığı içilir * bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kılıftı eivıınperçemi katılıp demlenmesi için kısa bir süre bek-lendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Bir miktar temizlenip yıkanmış yabani nane nemli olarak mikserden geçirilip tülbentin içine bırakılarak sıkılıp özsuyu el-de edilir Bu ö/Niıdan bir tatlı kaşığı az miktarda suyla birlikte içilir * 1)1 çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kııyıgı muyuNil otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklen-dikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çay kaşı-ğı şeftali çekirdeği az miktarda su ile birlikte içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı funda çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklen-dikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay i kaşığı güvercin kökü katılıp demlenmesi için kısa bir süre bek-lendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine birer çay kaşığı ada çayı ve ıhlamur katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendik-ten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı hayıt yaprağı katılıp demlenmesi için kısa bir süre bek-lendikten sonra günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine birer çay kaşığı ada çayı ve mine çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklen-dikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı fesleğen katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendik-ten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı tarçın katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzüle-rek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı nar çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklen-dikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çorba kaşığı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı ayva yaprağı katılıp demlenmesi için kısa bir süre bek-lendikten sonra süzülerek günde üç Öğün birer çay fincanı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı kantoron katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzüle-rek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Bir litre suyun içine bir avuç kiraz ağacı kabuğu (genç dallarının kabuğu) katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay bardağı içilir * Bir litre suyun içine bir avuç meşe ağacı kabuğu (genç dallarının kabuğu) katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay bardağı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış, bir çay kaşığı kuşdili katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir |
|