Çay Hazırlamak |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çay HazırlamakÇay Hazırlamak Haşlayarak demleme: Belirtilmiş oranda taze bitki, cam veya metal olmayan başka kaba koyulur Kaynamaya başlayan su ocaktan alınır ve hazırlanmış olan bitkinin üzerine dökülür /wwwfrmsinsinet Taze bitkilerin demlenmeleri için fazla beklemeye gerek yoktur (bir buçuk-iki dakika yeterlidir) Çay açık renkli olmalıdır, açık sarı veya açık yeşil Kurutulmuş bitkilerin demlenmesi ise biraz daha uzun sürer (Üç dakika kadar) Bu şekilde hazırlanmış çay hem daha yararlıdır hemde göze daha hoş görünür Belirtilen miktarda kök, gerekli görülen süre boyunca soğuk suda bekletildikten sonra, kısa süre kaynatılır ve üç dakika demlenmeye bırakılır Günlük çay miktarı termosa koyulur ve gün boyunca tavsiye edilen miktarda yudumlanarak içilir /wwwfrmsinsinet Genel olarak, dolu bir çay kaşığı ince kıyılmış bitki, çeyrek litre, yani bir çay fincanı suya yeterlidir Duruma göre de değişebilir Soğuk suda yumuşatma: Bazı bitkiler (örneğin Ebegümeci, Ökseotu ve Eğir kökü) sıcaklığın etkisi ile şifalı güçlerini yitirebilecekleri için, kaynatılmamalıdırlar Bu bitkilerden elde edilen çaylar soğuk su ile hazırlanır Belirtilen ölçüde bitki, soğuk suda 8-12 saat bekletilir (genellikle geceleri) Süre dolduktan sonra, içilebilecek derecede ısıtılarak, önceden kaynar su ile çalkalanmış bir termosa doldurulur Soğuk suda bekletme ve haşlama karışımından elde edilen çay türü ise, şifalı bitkilerden en iyi yararlanma biçimi olarak belirtilebilir /wwwfrmsinsinet Bitkiler, belirtilmiş su miktarının yarısının içinde gece boyunca bekletilir ve sabahleyin süzülür Suyu süzülmüş olan bitkiler, belirli su miktarının öbür yarısı ile haşlanır ve yeniden süzüldükten sonra, soğuk ve sıcak çay karıştırılır |
|