Marulun Faydaları Saymakla Bitmiyor |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Marulun Faydaları Saymakla BitmiyorMarulun faydaları saymakla bitmiyor Marulun bol idrar söktürdüğünü ve kanı pisliklerden temizlediğini vurgulayan uzmanlar, karaciğer ve dalak şişliğini, sarılığı giderdiğini, kadınlarda adet dönemlerinin, zamanında ve ağrısız olmasını sağladığını bildiriyor Uzmanlar, marul suyu, yüze sürülürse ergenlik sivilcelerini giderdiğini, oralara tazelik ve pembelik verdiğini kaydediyor BESİN DEĞERLERİ 100 gr marul vb salataların içerdiği ortalama besin değerleri şunlardır: 14 kalori; 0,9 gr protein; 2,9 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,9 gr yağ; 0,5-0,8 gr lif; 22 mgr fosfor; 20 mgr kalsiyum; 0,5-0,7 mgr demir; 9 mgr sodyum; 175-220 mgr potasyum; 330-355 IU A vitamini: 0,06 mgr B1 vitamini; 0,06 mgr B2 vitamini; 0,3 mgr B3 vitamini; 0,005 mgr B6 vitamini; 10-55 mcgr folik asit; 5-6 mgr C vitamini ve 0,2-0,57 mgr E vitamini SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda görülen ve bazıları cidden yüksek olan besin değerlerinin yanı sıra; Marul vb salatalar, özellikle mide kanseri başta olmak üzere, bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır İçerdikleri A, C ve E vitamini gibi antioksidan maddeler sayesinde kişileri, kalp krizi geçirme, felç ve katarakt illetine yakalanma tehlikesinden korur Demir ve folik asit içerdiklerinden kansızlığı önler ve gebe kadınların spina bifida (yani omurganın bir yanının açık oluşu) hastalığı taşıyan çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir Marul vb salatalar, sindirim sistemini uyarır İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırıcı etkiler yapar Marul vb salataların bedeni yatıştırıcı etkisi vardır; bu nedenle uykusuzluğa iyi gelir İşte sağlığa yararlı bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için marul vb salata çeşitlerinin bol bol yenmesi uzmanlarca öğütlenmektedir Ama, bunlarla yapılacak salatalara terbiye olarak konulacak yağların miktar ve nitelikleri göz ardı edilmemelidir |
|