10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Özellikle Hamile Ve Doğum Yapan Kadınlar İçin Hurma
Özellikle hamile ve doğum yapan kadınlar için Hurmanın

Hurmanın, özellikle hamile ve doğum yapan kadınlar için önemi ve faydaları, bugün bilimsel olarak da bilinmektedir Hurma içerdiği %60–65 oran ile en çok şeker içeren meyvelerden biridir Doktorlar, hamile kadınlara doğum yaptıkları gün meyve şekeri içeren yiyecekler verilmesi gerektiğini belirtmektedirler Bunun amacı, annenin zayıf düşen vücuduna enerji ve canlılık kazandırmak, aynı zamanda da yeni doğan bebeğe gerekli olan sütün oluşabilmesi için, süt hormonlarını harekete geçirmek ve anne sütünü çoğaltmaktır
Hurmada bulunan oksitosin, doğumu kolaylaştırır ve anne sütünün salgılanmasını başlatır (Oksitosin beyinde salgılanan doğum sancılarını başlatan bir hormondur Doğum öncesi vücudun tüm hazırlıkları bu hormon sayesinde başlar Hormonun etkisi ana rahmini oluşturan kaslarda ve anne sütünün salgılanmasını sağlayan kas yapısındaki hücrelerde görülür Doğum esnasında ana rahminin etkili olarak kasılması doğumun gerçekleşebilmesi için son derece önemlidir ) Oksitosin de, rahmi oluşturan kasların çok güçlü bir şekilde kasılmasını sağlar
Doğum sırasında meydana gelen kan kaybı, vücut şekerinin düşmesine sebep olur Hurma vücuda tekrar şeker girişinin sağlanması açısından önemlidir ve tansiyon düşmesini de engeller
Hurmanın besleyici oranının gücü, içerdiği uygun mineral dengesinden kaynaklanmaktadır
Hurmada, hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit bulunmaktadır Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar Folik asit seviyesi yetersiz olduğunda yapısal olarak normalden büyük, ancak işlevleri düşük alyuvar hücreleri meydana gelir ve kansızlık belirtileri ortaya çıkar Özellikle hücre bölünmesinde ve hücrenin genetik yapısının oluşmasında önemli rol oynayan folik asit, hamilelik sırasında gereksinimi iki katına çıkan tek maddedir Hurma da, folik asit açısından çok zengin bir besin türüdür
Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar Çok fazla demir içermesi sebebiyle, bir insan günde 15 tane hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabilir ve demir eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklardan korunmuş olur
Öte yandan hamilelikte meydana gelen uzun süreli bulantı ve fiziksel tepkimeler nedeniyle potasyum eksikliği açığa çıkar ve bu durumda da potasyum takviyesi yapılması gerekir Hurmada bol miktarda bulunan potasyum bu açıdan büyük önem taşıdığı gibi, vücuttaki su dengesinin korunmasında da son derece etkilidir Bununla beraber vücut sıvıları için uygun alkalik özelliği sağlar Zehirli vücut atıklarını dışarı atması için böbrekleri uyarır Yüksek kan basıncını düşürmeye yardım eder ve sağlıklı deri oluşumunu sağlar
Ayrıca potasyum, beyne oksijen gitmesine de yardımcı olarak berrak düşünebilmeyi sağlar
Hamilelikte A vitaminine olan ihtiyaç da artar Hurma, içindeki A vitamini sayesinde, görme gücünü ve vücut direncini artırır, kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar
|
|
|