Albizia Tedavi Amaçlı Kullanımı |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Albizia Tedavi Amaçlı KullanımıAlbizia Tedavi amaçlı kullanımı Tedavi amaçlı kullanımı Albizia astım ve alerji tedavisinde kullanılan geleneksel bir ayurveda ilacıdır ve antialerjik etkisi bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır Bir dizi deneyde albizianın alerjik tepkileri tetikleyen veya katkıda bulunan birtakım bağışıklık süreçlerini baskıladığı gösterilmiştir Örneğin, albizia alerjik reaksiyonlarda ortaya çıkan histamin salgılamasından büyük ölçüde sorumlu olan mast hücrelerini düzene sokar Histamin ise doku cilt kaşıntısı, boğazın tıkanması ve astım gibi pek çok alerjik belirtide rol oynar Albizia rinit, egzama ve astım gibi alerjik durumlarda tavsiye edilir Araştırmalara göre albizia alerjinin en şiddetli biçimi olan anafilaksinin kontrol altına alınmasında da faydalı olabilmektedir Hayvanlarda deneysel olarak geliştirilen anaflaktik reaksiyonlarla ilgili araştırmalarda albizianın kısmen adrenal aktiviteyi artırıp solunum yollarının kasılmasını engelleyerek anaflaktik şoka karşı güçlü bir koruyucu etkisinin olduğu ortaya çıkarılmıştır Hastalığın süresinin bitkinin etkileri üzerinde rol oynadığı anlaşılmakla beraber, albizia astım tedavisi açısından özellikle değer taşımaktadır Bu nedenle astım tedavisi, belirtilerin gelişmesinden itibaren iki yıl içinde başlatılmalıdır Bronşit, mide ülseri, dişetlerinin enflamasyonu, kolesterol yüksekliği, bağırsak kurtları, ciltte kaşıntı, antimikrobik aktivite ve hafıza kuvvetlendirici etki, albizianın kullanıldığı diğer alanlardır Yetiştirilmesi Albizia yapraklarını döken bir tropikal ağaçtır Tuttuktan sonra kuru, soğuk ve rüzgârlı koşullara dayanıklıdır Tohumdan da kolayca yetiştirilir, ancak kabuğu sert olan tohumlarda çimlenmeye yardımcı olmak gerekebilir Bunların üç dakika kaynar suya batırdıktan sonra 24 saat soğuk suda bekletilmesi önerilir Fidanları düzenli olarak sulanır Çiçek açtıktan sonra budanır HAZIRLANMASI VE DOZU • Albizia hekime danışılmadan kullanılmamalıdır • Öngörülen doz aşılmamalıdır |
|