![]() |
Aromaterapi Şifalı Bitkiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aromaterapi Şifalı BitkilerAromaterapi: Aromalı kokan bitkilerin kulanımı çok eskilere dayanır ![]() ![]() ![]() Bitkilerin çiçek, kök, gövde, reçine veya kabuklarından özel metotlarla damıtılarak esanslar eldeedilmiştir ![]() ![]() ![]() Arkolojik kayılardan destilasyonun MÖ: 3000 yıllarında şimdiki pakistanda kulanıldığı bilinmektedir ![]() ![]() ![]() İbn-i Sinanın (980-1037) su buharı ile damıtma (destilasyon) metodunu geliştirmiş ve tarihte ilk efa saf eter yağı (ucucu yağ, eterik yağ veya esans) eldeedilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() İngiliz asıllı doktor ve astrolog Nicholas Culpeper (1614-16549) aromalı bitkiler üyerine araştırmalar yapmış ve eserler yayınlamıştır ![]() ![]() ![]() İmal (üretme) metotları: Eter yağına yağdenmeine rağmen dier yağlara benzemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Destilasyon: Destilasyon ok yaygın olarak kulanılan bir metotdur ![]() ![]() ![]() ![]() Yağda bekletme (Enfleurage): Bu metot destilasyondan çok farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Solvenle (eriten, çözücü) eter yağı eldeetme: Solvenle eter yağı eldeetme çok ucuz ve çok basit bir yöntemdir ![]() ![]() ![]() Soğuk baskı ile eldeedilen eter yağı: Bu metotla meyve kabukları soğuk baskı ile eter yağı eldeedilr ![]() ![]() ![]() ![]() Eter yağının kulanım alanları: Eter yağının kulanım alanları oldukca çoktur ve burda ancak bir kaçına değineceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() 1-) Aroma yağı: Kişi çok sevdiği eter yağından 8-10 damla aroma lambasının üstündeki suya ilave edilir ve suyun altındaki mum yakılır ![]() ![]() ![]() 2-) Masaj yağı: Bazı eter yağılarının ise masaj yağı olarak kulanılmasının çok güzel etkileri olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-) Enhelesyon yağı: Genelikle nefes yollerı rahatızlıklarına etkili olan eter yağları secilir ve bunların özel karışımı ile iksirler elde edilir ![]() ![]() ![]() Bu alanda oldukça çok natürel ilaçı eczanelerden teminetmek mümkündür ![]() ![]() Eter yağlarını özelikleri: Burada adı geçen hiç bir bitkinin eter yağının etkisi Aloe Vera, Noni ve Aloxi’nin etkisi ile karşılaştırmak mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1-) Deri bakımı için eter yağları: Antimikrobik: Kekik, adaçayı, mele, karanfil, lavanta, limon, terpentin okaliptus İltihapları önleyici: Papatya, lavanta, civanpercemi Antimikozit (Mantarları yokedici): Lavanta, mirra, mele, civanpercemi Haşerelere karşı: B ![]() Yara iyileştirici: Lavanta, günlük, gül, neroli, papatya Dezodorizan (kötü kokuyu yok edici): Selvi, ardıç, limonçayırı, kekik, adaçayı 2-) Sindirim rahatsızlıklarında eter yağının etkisi: Krampları çözücü: Nane, kimyon, papatya, turunç, rezene Şişkinliğe karşı: Turunç, nane, reyhan, rezene Safra arttırıcı: Nane, lavanta, kimyon Karaciğeri güclendirici: Nane, lavanta, biberiye İştah açıcı: Turunç, zencefil, anasom, melekotkökü, portakal 3-) Kandolaşımı, kas ve eklem rahatsızlıklarında eter yağını etkisi: Tansiyon düşürücü: Limon, ylang-ylang, mercanköşkü, lavanta Tansiyon yükseltici: Biberiye, kekik, okaliptus, nane Lenefleri çalıştırıcı: Huş, Greyfurt, rezene, limon 4-) İdrar yolları, cinsel organlar ve hormon rahatsızlıklarına karşı eter yağının etkileri: Krampları çözücü: Misk adaçayı, lavanta, yasemin, papatya Antimikrobik: Mela, bergamiye, sandelodunu, papatya Cinsel gücü arttırıcı: Kakule, neroli, yasemin, gül, ylang-ylang, misk adaçayı Süt arttırıcı: Anason, rezene, yasemin, kimyon Rahimi kuvvetlendirici: Mirra, gül, günlük, oğulotu, yasemin Adet düzenleyici: Misk adaçayı, rezene, nane, papatya 5-) Nefesyolları rahatsızlıklarına karşı eter yağının etkileri: Balğam söktürücü: Terpentin (çam yağı), kekik, mirra, rezene, çam, okaliptus, sandelodunu Antimikrobik: Huş, greyfurt, limon, rezene 6-) Sinir sistemini kuvvetlendirici eter yağları: Teskin edici: Bergamiye, limon, oğulotu, papatya, lavanta Uyarıcı: Neroli, nane, ylang-ylang, yasemin, reyhan Sinirleri güçlendirici: Oğulotu, lavanta, biberiye, ardıç, papatya, misk adaçayı 7-) İmmün (bağışıklık) sistemini kuvvetlendirici eter yağları: Ateş düşürücü: Adaçayı, nane, limon, reyhan Terletici: Biberiye, kekik, papatya |
![]() |
![]() |
![]() |
Aromaterapi Şifalı Bitkiler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aromaterapi Şifalı BitkilerStrese karşı koyan besinler Akut stres ile karşılaşan insanlarda adrenalin salgısı artar Kalp atış hızında artma, ağız kuruması gibi belirtiler ortaya çıkar Çok sık karşılaşmamak koşuluyla insan strese karşı koyabilir Stres vücut direncini kırar Sık tekrarlayan streslerde ise başa çıkamayacağımız birikimler ortaya çıkar Araştırmalar, kronik stresin vücut direncini kırdığını ve hastalıklara zemin hazırladığını gösteriyor Stres sadece kalp veya sindirim sistemine zarar vermez Bellek kaybı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, şişmanlık gibi sonuçlara da yol açar Yani insanları kısa süre içinde öldürmeyen stres faktörleri, uzun vadede birikim sonucu er veya geç ölümcül hastalıklara zemin hazırlar Gereksiz yere nabız hızının artması, kan basıncının yükselmesi, dolaşımdaki yağ ve glikozun metabolize edilememesi sonunda yağların damarlarda plakalar halinde birikmesi felçlere, kalp krizlerine ve şeker hastalığına davetiye çıkartır Vücut şeklini değiştirir Stresin garip bir etkisi de vücut şeklini değiştirmesidir Stres anında yağlar enerji sağlamak için yer değiştirirken genellikle karaciğer çevresinde birikir Araştırmalar, göbekte biriken yağların kortizon benzeri hormonlara duyarlı olduğunu göstermiştir Streste aşırı salgılanan bu hormon grubu, göbek çevresinde yağlanmaya neden olur Merkezi şişmanlama da denen bu durum ile kalp-damar hastalıkları arasındaki ilişkiye de dikkat çekilmiştir Ayrıca mide ve bağırsakların iç duvarlarına daha az kan gittiği için ise ülser riski artmaktadır Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, düzenli ve yeterli derecede alınan uyku, hayata pozitif bakabilme, stresi ve zor günleri geride bırakmak için dikkat edilmesi gereken unsurlardan sadece birkaçıdır Özellikle bu dönemlerde beslenmenizde B grubu vitaminleri açısından zengin besinlerin tüketimine özen göstermelisiniz B vitaminleri, karbonhidrat metabolizması, enerji üretimi ve vücuttaki metabolizma işlemlerinin desteklenmesinde temeldir Zihin yorgunluğu ve aşırı streste, bağışıklık sistemini güçlendirmede, cilt sağlığında beslenme desteği olarak kullanılabilecek bir vitamin grubudur Tahıllar, kuru baklagiller, süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, balık, karaciğer B vitamininin en iyi kaynakları arasındadır Sinirleri ve kasları rahatlatır Magnezyum sinirleri ve kasları rahatlatır Magnezyum, sinirlerin ve kasların rahatlamasını sağlamada etkili bir mineraldir Antistres mineral olarak da bilinir Özellikle diüretik kullananlarda, alkoliklerde ve yoğun egzersiz yapanlarda magnezyum gereksinimi artar Badem, brokoli, kabak, fasulye, et, süt, balık, yumurta, çikolata, kuru baklagiller ve tam tahıllar magnezyumun en iyi kaynaklarıdır Sağlıklı ve dengeli bir beslenme günlük stresi azaltır anlamına gelmez ama iyi beslenme vücudun stresle mücadele etmesinde, hastalığa yenilmemesinde ve bağışıklık sistemimizi güçlü kılmada önemli bir yardımcıdır Özellikle C vitamini, çinko minerali ve A vitamini hastalıklara karşı direncimizin artmasını, bağışıklık sistemimizin güçlü kalmasını sağlar En basitinden güne güzel bir kahvaltıyla başlamak bile o gününüzü enerjik geçirmemizde ilk adım olacaktır Pirinç Pirinç buğdaygiller familyasındandır ve özellikle sıcak bölgelerde yetiştirilir Kullanım alanı geniştir, lezzetiyle de beslenmede önemli bir yer kaplarİçeriğinde sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfor minerallerinin yanı sıra E, B1 ve B2 vitaminleri bulunur 100 gram "kuru" pirinçte 357 kcal, 100 gram "haşlanmış" pirinçte ise 125 kcal enerji vardır Pirinç, mide ve bağırsak hastalıklarında çok faydalıdır, özellikle de ishali kesmekte önemli bir rol oynar Bu özelliği yapısında bulunan yüksek potasyum sayesindedir Karmaşık karbonhidrat ve düşük orandaki yağ içeriği ile kolesterolü yüksek kişilerce tüketilebilmektedir Ayrıca yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını da düşürür Biotin Suda çözünen ve B grubu vitaminlerinden biridir B7 vitamini veya vitamin H olarak isimlendirilir Cilt, saç ve dolaşım sisteminin sağlığı için gerekli olmasının yanı sıra yağ ve proteinlerin yakılması için de gerekli olan bir vitamindir Birçok enzimin yapısına girerek gıdaların vücuda yararlı hale getirilmesini sağlar Kan şekerini düşürür Balık, yumurta, süt, bezelye, domates, marul, peynir ve lahanada bulunur Yeni araştırmalar yeni sonuçlar Üzüm çekirdeği önemli bir antioksidan Üzüm çekirdeği ekstresi, E ve C vitaminlerinden yaklaşık 50 kat daha fazla antioksidan özellik gösterir Çinkodan sağlık desteği İştah azlığında, koku ve tat alma duyularında artışta, cilt yaralarımızın iyileşme sürecinde ve saç sağlığımızda vücudumuz çinkodan da destek almaktadır Ayran kansere karşı bir koruyucu Her mevsimin vazgeçilmez içeceği olan ayran, içerdiği yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkisiyle kansere karşı koruyucudur Bununla birlikte kolesterol miktarının azalmasını ve toksik maddelerin etkisizleştirilmesini de sağlar Kabızlığı önlemek için kivi yiyin Kivide bir portakaldaki C vitamininin iki katı bulunur Potasyum bakımından da zengin olan kivi sindirimi de kolaylaştırır Kivi ile sütün birlikte tüketimi kabızlığı önlemede etkili bir yöntemdir |
![]() |
![]() |
|