Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kartpuzu, tüketmeliyiz

Kartpuzu Nasıl Tüketmeliyiz

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kartpuzu Nasıl Tüketmeliyiz




Kartpuzu nasıl tüketmeliyiz

Lezzeti ve serinletici özelliği nedeniyle yazın en fazla tercih gören meyvesi karpuzun, açken tüketilmesinin daha faydalı olduğu, ancak karbonhidrat içermesi nedeniyle kilo problemi olanların dozunu kaçırmaması gerektiği bildirildi

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokronoloji ve Metobalizma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr Murat Sert, yaptığı açıklamada, karpuzun iyi bir diyet meyvesi olmakla birlikte, karbonhidrat içeriğinin de unutulmaması gerektiğini belirtti

Yüzde 90'ı su olan karpuzun tüketildiğinde tokluk hissi veriyor İyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyen karpuz günde en az bir ya da iki porsiyon tüketilmeli

Lezzetinin yanı sıra, vitamin değerleriyle de karpuz çok yararlı bir meyve Özellikle fazla tok değilken karpuz tüketmek, özelliklerinden daha çok yararlanmanızı sağlıyor

Yemekten hemen sonra tüketilen karpuz dolu midede rahatsızlık yaratabiliyor bu yüzden uzmanlar, aç karnına tüketilmesi öneriyor

Karpuz, protein, yağ, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor, A

vitamini, C vitamini ve potasyum içeriyor C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içeriyor İçerdiği yüksek

potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor Bu nedenle tamamı olmasa da karpuzun en azından bir bölümü çekirdeğiyle tüketilmeli Ancak, çekirdeğini çok fazla tüketmek de bu kez kabızlık sorunu yaratabilir

ÇEKİRDEĞİNİ DE ÇIKARMAYIN

Karpuz çekirdeklerinin de içinde bulunan ''Cucurbocitrin'' adlı maddenin

kan basıncını düşürmede ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkisi

var

Karpuz, su, madensel tuzlar ve antioksidanlar açısından da zengindir Böylece vücudu temizleyici bir özelliği var Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor Böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizliyor Yani kum ve taştan şikayeti olanlara öneriliyor

B ve C vitamini içermesi de diğer artıları Az miktarda da olsa barındırdığı ''likopen'' maddesi kalbi enfaktüs tehlikesine karşı koruyor

Karpuzun besin değerinin diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı Bu nedenle uzmanlar, mümkün olduğunca kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmının da tüketilmesini öneriyor



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.