Balkabağı Faydaları, Balkabağı Tıbbi Etkileri |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Balkabağı Faydaları, Balkabağı Tıbbi EtkileriBalkabağı Faydaları, Balkabağı Tıbbi Etkileri ■Latince Adı: Cucurbita moschata Geniş, uzun yapraklı bir bitki olan balkabağı, büyük sert, üzeri pürüzlü, basık küre şeklinde iç kısmı turuncu olan meyvelere sahiptir Balkabağı, sürünücü bir bitkidir Meyveleri yüksek oranda liflidir ve içerisinde çok sayıda balkabağı çekirdeği barındırır ■Balkabağının İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği Balkabağı içinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler vardır Alkoloidlerin en önemlileri emetin ve sefaelin olup ayrıca psychotrin, ipecamine, hydroipecamine, methylpsycotrine ve emetaminedir Ayrıca balkabağı çekirdeklerinin iç kısmında rezin, sabit yağ, stereoller ve etkili madde olarak kukurbitin isimli bir aminoasit bulunmaktadır ■Balkabağının Halk Arasındaki Adı (Diğer İsimleri) Helvacıkabağı olarak da anılır ■Balkabağının Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri Balkabağı, bağırsak kanserine karşı koruyucudur, amipli dizanteri, amipli karaciğer iltihabı ve karaciğerde amip apsesi tedavisinde de kullanılan balkabağı, yüksek oranda lif içermesi sebebiyle, kilo vermeyi, zayıflamayı sağlar, kabızlığı önler, sindirim sistemini hızlandırır ve basur tedavisinde kullanılır Bağırsak solucanları, bağırsak parazitleri, idrar kesesi hastalıkları ve prostat tedavisinde kullanılır Antioksidan özelliği sayesinde kolesterol hastalığına iyi gelerek kandaki yağ oranını düşürür İçerdiği beta karoten sayesinde kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlayan balkabağı, kas faaliyetlerini de düzenleyerek vücuda direnç kazandırır Kansere karşı koruma özelliği olan balkabağı, alzheimer gibi beyin hastalıklarını önlemeye de yardımcı olur Bağırsak solucanlarına karşı kabuğu soyulmuş balkabağı çekirdekleri en az 400 gr olarak alınır veya ezilerek bal ile karıştırılarak yenir Yaklaşık 3-4 saat sonra bağırsak parazitlerini dışarı atmak için 30-40 gr hint yağı içilir ■Balkabağı Böreği Nasıl Hazırlanır? Balkabağı böreği hazırlamak için 1 kgbalkabağı alınarak temizlenir, rendelenir ve 2 bardak şeker ilave edilerek kavrulur Bir kase içinde 2 çay bardağı süt ile 1 çay bardağı sıvıyağ karıştırılıp çırpılır Büyük boyda tepsiye bir adet yufka serilerek hazırlanan süt-yağ karışımından 2 yemek kaşığı yufka üzerine dökülerek yaydırılır Kavrulan balkabağı ve şeker yufkaların üzerine serilir Balkabağı serildikten sonra üzerine dövülmüş ceviz serpilerek yufkalar rulo şeklinde sarılır 5 adet yufka bu şekilde hazırlanarak başka bir tepsi içine 2 yemek kaşığı yağ sürülen tepsiye dizilir Böreklerin üzerine artan süt-yağ karışımı dökülür Tepsi fırında pişirildikten sonra balkabağı böreği fırından çıkarılarak soğuması için beklenir Balkabağı böreği soğuduktan sonra servis edilir ■Balkabağı Çorbası Nasıl Hazırlanır? Balkabağı çorbası için 1 kgbalkabağı alınır kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küçük tencereye doğranır İçine 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı, 3 su bardağı süt ve 1 su bardağı su ilave edilir 15 dk kadar bu şekilde pişirilen balkabağı çorbasına, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1 adet soğan kabukları soyularak bütün olarak eklenir Daha sonra balkabağı çorbası bu şekilde 30-35 dk daha pişirilir Piştikten sonra soğan tencereden çıkarılır ve kalan yumuşamış haldeki balkabağı mikserden geçirilerek tam bir çorba kıvamına getirilir Balkabağı çorbası servise hazırdır ■Balkabağı Reçeli Nasıl Hazırlanır? Balkabağı reçeli yapmak için bir adet balkabağı alınır, kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarıp dilimlenir Dilimlenmiş balkabağı,5 kg suyun içine 300 gr sönmüş kireç konularak en az 7 saat bekletilir 7 saatin sonunda dilimlenmiş balkabağı yıkanarak tencereye konur Balkabağı üzerine yaklaşık 2 kgşeker ilave edilerek 1 saat kaynatılır ve reçel kıvamı almasına dikkat edilir Son olarak balkabağının içine 1 adet limonun suyu sıkılır ve 5 dk da bu şekilde kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve balkabağı reçeli sıcak haldeyken kavanozlara konularak saklanır ■Balkabağı Tatlısı Nasıl Hazırlanır? Balkabağı tatlısı yapmak için2 kgbalkabağı kabukları soyulur, çekirdekleri temizlenir ve yıkanır Bir tencerenin içine balkabağı dilimlenir ve üzerine 4 su bardağı şeker ilave edilir Daha kolay pişirilmesi için önerilen kabakların bu şekilde bir gece tencerede bekletilmesi ve ertesi gün pişirilmesidir Eğer bekletilmezse pişirilme süresi uzayabilir Bekletildikten sonra balkabağı dilimleri 1 saat civarında pişirilir ve kabakları yumuşadıktan sonra ocaktan alınarak soğuması beklenir Soğuyan balkabağı tatlısı servise hazırdır ■Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Balkabağını Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz? Balkabağı çorbası, balkabağı tatlısı, balkabağı reçeli, balkabağı böreği gibi çeşitli şekillerde kullanılabilen balkabağı, günlük hayatta birçok şekilde tüketilir ve çeşitli bölgelerde yetiştirilebilir Bilinen birçok yararı ve faydası için balkabağı sıklıkla tüketilmeli ve günlük hayatta kullanılmalıdır ■Balkabağı Zararları Veya Yan Etkileri Bilinen bir zararı yoktur |
|