Çıbanotu Şifalı Bitkiler |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çıbanotu Şifalı BitkilerÇıbanotu Şifalı Bitkiler Ve Yararları Germenlerin yaşadığı bölgeleri ele geçiren Romalılar, topraklarına çok bağlı bu insanlardan, en çok değer verdikleri şifalı bitkiler olarak, çıbanotunu (Veronica officinalis) tanımışlar Yavşanotu diye de anılan çıbanotu, kuru toprağı sever Ormanlarda, ağaçların kesilmiş olduğu yerlerde, çitlerin diplerinde, hendeklerde, yol ve orman kıyılarında yetişir Toprağın üstünde yatan tüylü ve sürüngen sapındaki, kenarları dişli yaprakları gümüş gibi parlar Başını yukarı doğru kaldırmış olan çiçek başağındaki çiçekler, açık mavi-menekşe rengidir Yapraklar, dokunulduğunda, saptan kolayca ayrılırlar Çiçeklenme zamanı Mayıstan Ağustos’ a kadardır Üstünde çiçeklerin açmış olduğu, sap bölümü toplanır En etkili olan bitkiler, orman kıyılarında ve meşe ağaçlarının altında yetişenleridir Bu geleneksel bitki, kan temizleyici olarak çok aranır ve taze ısırgan otu yaprakları ile birlikte kullanıldığında, kronik egzamaları iyileştirebilir Şu konuyu önemle belirtmek isteriz ki, ruhsal sürmenajlardan kaynaklanan sinirlilik hallerinde bitki iyileştirici güçlere sahiptir Geceleri yatmadan önce içilen bir bardak çay gerçekten rahatlatır Ünlü şifalı bitki uzmanı Künzle, özellikle, yoğun beyinsel çalışma yapmak zorunda olanlara, uykudan önce bu yatıştırıcı çaydan bir bardak çay içmelerini öneriyor O, belleğimizi güçlendirecek ve baş dönmelerini yok edecektir Kereviz kökü ile karıştırılarak alındığında, sinir yorgunluklarını ve melankoliyi ortadan kaldırabilir Mesane kumu, romatizma ve gut ile ilgili organ ağrılarını da, çıbanotu yardımcı olabilir Göğüs hastalıklarına karşı kullanılan çay için yapılan bitki harmanı ise, ciğerotu, öksürükotu yaprakları, dar yapraklı sinirli ot ve çıbanotundan eşit oranda harmanlanarak hazırlanır Bu çay, bal ile veya haşlama suyunda eritilmiş nöbet şekeri ile tatlandırılabilir Sarılık, karaciğer ve dalak hastalıkları için de şu çay harmanı önerilebilir 50g hindiba kökü, 25g hindiba yaprağı, 25g asperül (inci çiçeği), ve 50g çıbanotu Bu bitkiler ince kıyılarak iyice harman edilir Gün boyunca 2 bardak, tatlandırılmadan içilir (Bir bardak suya yarım tatlı kaşığı bitki ) Çiçeklenme zamanında da, kronik deri hastalıklarında ve her şeyden önce egzamada önerilen, taze bitki özsuyu hazırlanabilir Bu sudan günde yarım tatlı kaşığı alınır Çıbanotunun, iltihaplı ve zor iyileşen yaraları iyileştirmedeki başarısı, eski bitki kitaplarında da önemle öne çıkarılır Özellikle baldır kemiği üstündeki inatçı yaralar için de önerilir Yaralar, önce, bitkinin kaynama suyuyla iyice yıkanıptemizlenir Daha sonra, gece için, taze demlenmiş çaya batırılmış bir kompres yaranın üstüne uygulanır ve yara sıcak kalacak biçimde örtülüdür Romatizma ve gut hastası olanlar da, kendileri kolayca hazırlayabilecekleri, etkili çıbanotu tentürünü deneyebilirler (Kullanım biçimlerine bakınız) Bu tentür dıştan friksiyonlarla (Ovarak sürme), içten ise günde 15 damla, biraz suyla inceltilerek kullanılır Her yıl, taze toplanmış çıbanotu çayını içmeniz önemlidir Yalnızca atardamar sertliklerini azaltmakla kalmayıp, sizi daha başka rahatsızlıklardan korur ve kan temizleyici etkisi sayesinde, bedeninize yepyeni bir esneklik kazandırır Bitki özsuyu : Çiçek salkımlarının sapları yıkanıp, kurumadan mutfak robotu ile sıkılır Elde edilen özsu küçük şişelere koyularak buzdolabında saklanır Bitki tentürü : İki avuç dolusu, ince kıyılmış çiçekli bitkinin üstüne 1 litre konyak eklenir Konyak bitkilerin üstüne çıkmalıdır Tentür şişesi, arada bir çalkalanarak, 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda bekletilir ve süre sonunda süzülerek, koyu renkli şişelere aktarılır Serin bir ortamda saklanmalıdır |
|