|
|
Konu Araçları |
adaçayı, kullanılır, officinalis, salvia |
Adaçayı (Salvia Officinalis) Nedir Nasıl Kullanılır |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Adaçayı (Salvia Officinalis) Nedir Nasıl KullanılırAdaçayı (Salvia officinalis), dişotu ve meryemiye adları ile de tanınır 30-70 cm boyunda olan bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir Karşılıklı olan beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayarlar Bahçe adaçayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir Don olayına karşı duyarlı olduğu için, kış boyunca çam dalları ile örtülmesi doğru olur Ülkemizde İzmir bölgesinde bahçe adaçayı yetiştirilmektedir Bir başka cins olan çayır adaçayı (Salvia pratensis -Salvia tribola), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir Çevresine ıtırlı hoş bir koku yayan mavi–menekşe renkli çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir Çayır Adaçayı (Anadolu adaçayı) batı ve güney-batı Anadolu'da bol olarak yetişmektedir Anadolu adaçayından "elma yağı" veya "acı elma yağı" denilen yağ da üretilmektedir Bu tür adaçayı da kimyasal yapı ve tedavi etkisi bakımından tıbbi (bahçe) adaçayına benzemektedir Fakat burada tanıtmaya çalışacağımız bahçe adaçayı (tıbbi adaçayı) ise, şifalılık bakımından daha etkilidir Toplama/Kurutma: Bitki yaprakları çiçeklenme öncesi, Mayıs-haziran aylarında toplanır Etken maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve havdar bir yerde kurumaya bırakılır İyice kuruduktan sonra ince kıyılarak, hava almayan kaplarda saklanır Bileşim: Eterli uçucu yağlar, %30 Thujon, %5 Cineol, Linalol, Borneol, Salven, Pinen ve kafur; tanenler, triterpenoitler, flavonlar; Östojen benzeri maddeler; reçineli bileşikler içerir Yapraklar daha çiçeklenme başlamadan, mayıs ve haziranda toplanır Bitki kuru ve güneşli günler boyunca, eterli yağlar oluşturduktan sonra, yapraklar öğlen güneşinde toplanır ve gölgede kurutulur Adaçayı, çok eski çağlarda da ünlü bir şifalı bitki olarak tanınırdı 13 Asırdan kalma bir dizede şöyle deniyor: “Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye!" İşte o zaman adaçayı eğilmiş ve Meryemana sığınacak bir yer bulmuş Onun sık ve koruyucu yapraklarının arasına girerek Herodes’un askerlerinden saklanmış ve askerler onu görmeden geçip gitmişler Tehlike geçiştirildikten sonra, saklandığı yerden çıkan Meryemana, tatlı sesiyle adaçayına şöyle demiş: Bu andan sonra sonsuza dek insanların en çok sevdiği çiçek sen olacaksın Seni, insanları tüm hastalıklardan koruyacak kadar güçlü kılıyorum Bana yaptığın gibi, onları da ölümden kurtar!” İşte o zamandan beri adaçayı, insanları iyileştirmek ve onlara yardım etmek için her yıl yeniden çiçekleniyor Gece terlemelerinde ve aşırı terlemelerde, lavanta çiçeğinin yanı sıra, yardımcı olabilecek tek bitkidir Gece terlemesine neden olan hastalığı iyileştirir ve bu hastalıkla el ele giden aşırı güçsüzlüğe, canlandırıcı etkisi sayesinde son verir Hastalık sonrası güçsüzlük hallerinde başarıyla kullanılabilir Pek çok doktorun, adaçayının değerli özelliklerini artık iyice tanımış olduklarını biliyoruz (Referans1: MTreben) Onu kramplarda, omurilik rahatsızlıklarında, beze hastalıklarında ve organ titrekliklerinde büyük bir başarıyla kullanıyorlar Yukarda belirtilen hastalıklarda, günde 2 su bardağı çay yudumlanarak içilmelidirAdaçayı, hasta karaciğeri de çok olumlu etkiler, onunla ilgili tüm rahatsızlıkları giderir ve gazları yok eder Kan temizleyici etkisi vardır Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler, iştah açıcıdır Mideyi ve bağırsakları rahatlatır, gazların dışkılanmasını sağlar Kramp çözücü etkisi sayesinde, ishalde çok rahatlatıcıdır Böcek sokmalarında, sokulan bölgeye adaçayı yaprağının tozu uygulanır Adaçayı, dıştan uygulandığında, yaprağın tozu uygulanır Adaçayı dıştan uygulandığında (Çalkalama ve Gargara), bademcik iltihabı, boğaz hastalıkları, diş iltihaplanmaları, yutak ve ağız boşluğu iltihaplanmalarında veya ülserlerinde özellikle önerilir Eğer zamanında adaçayı kullanılmış olsaydı, pek çok çocukta ve yetişkinde bademcik ameliyatına gerek kalmayabilirdi Bedenimizin polisleri olarak, zehirli maddeleri yakalayan ve zararsız hale getiren bademcikler alındığında, ağızdan giren zararlı maddeler doğruca böbreklere ulaşırlar Adaçayı, sallanan dişlere, dişeti çekilmesine ve kanamasına karşı da (Çalkalama ve Gargara) başarıyla kullanılabilir veya bitki çayına batırılan pamuk hasta bölgelere uygulanır Ayrıca dıştan kullanımda da, gargara ve çalkalamaların yanısıra yara kompresi olarak da kullanılabilir Sinirli ve yorgun olan kişiler ve dölyatağı (rahim) hastalığı çeken kadınlar arada sırada adaçayı oturma banyoları almalıdırlar Zayıf ve güçsüz çocuklara balla tatlandırılarak içirilir Bu çay, tahriş kaynaklı öksürüklerde de başarılıdır Şifalı bitki olarak kullanılmasının yanı sıra, adaçayının çok değerli bir baharat olduğunu ve böylece mutfaklara girdiğini de unutmamak gerekir UYARILAR: Adaçayının aşırı kullanımında kan basıncı (tansiyon) yükselebilir Dölyatağı (Rahim) kaslarını uyardığı için, gebelik sürecinde kullanılmaz Annelerin süt üretimini durdurur Önerilen dozajlara uyulduğunda, bilinen başka bir yan etkisi yoktur Günde 2-3 bardak içilir Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir Çalkalama/Gargara: 2-3 tatlı kaşığı kurutlmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür Günde pek çok kere 5-10 dakika süreli gargaralar yapılır Tentür Kullanımı:Günde 3 kere, 15-20 damla kadar D2 inceltisindeki tentür, yarım kahve fincanı suya eklenerek alınır Çay olarak kullanılabildiği her yerde tentür de kullanılabilir Karışımlar: Gargaralarda ve çalkalamalarda kekikle, sindirim sorunlarında ise Mayıs papatyası ile eşit oranda karıştırılır Adaçayı Sirkesi: Geniş ağızlı bir şişe, çayır adaçayı çiçeği ile doldurulur, çiçeklerin üstüne çıkacak kadar doğal üzüm sirkesi eklenir ve şişe 14 gün güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir ve süzülür Oturma banyosu:İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece boyunca bekletilir Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir |
|