Şifalı Bitkilerden Kayısı Şifalı Bitkiler |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Şifalı Bitkilerden Kayısı Şifalı BitkilerŞifalı Bitkilerden Kayısı Kayısı insan vücudunun günlük enerji ve protein gereksiniminin karşılanmasında çok az katkıda bulunmakla birlikte mineral maddelerden potasyum ve vitaminlerden β-karotence çok zengindir A vitamininin öncül maddesi olan β-karoten vücudu ve organları saran epitel doku, göz sağlığı, kemik, diş gelişmesi ve endokrin bezlerinin çalışması için gerektiği söylenmektedir Bu görevlerinden başka A vitamini üreme ve büyümede, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasında önemli rol oynadığı ifade edilmektedir Diğer taraftan A vitamini normal vücut hücrelerinin kanserli hücreye dönüşmesinin başlıca sorumlusu olan aktif kanserojenlerden tekli oksijenin oluşmasını önlediği veya oluştuktan sonra etkisiz hale getirdiği gözlenmiştir Ayrıca A vitamini organizmanın ve sağlıklı hücrelerin direncini arttırarak kansere karşı koruyucu görevi yaptığı belitilmektedir Bu koruyucu aktivite sigara ve alkol kullananlar için daha da önemlidir Serbest radikallerin oluşumuna ve hücre ölümüne neden olan protein ve yağ asitlerinin bozulma tepkimelerini önleyebildiği belirtilmiştir Kayısının sodyumca fakir, potasyumca zengin olması nedeniyle kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit siroz tedavisinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir Kuru kayısının beslenme ve sağlık açısından en önemli bileşiklerinden birisi de diyet lifidir Kuru kayısının 100 g’da yaklaşık olarak 24 g diyet lifi bulunur Yetişkin bir insanın günlük diyet lifi gereksinimi ise 25’ g dır Diyet lifi sindirim sistemimizde salgılar enzimler tarafından hidrolizlenemeyen polisakkarit ve lignin gibi bileşiklerden oluşmaktadır Diyet lifi kabızlık, irritabl kolon sendromu , apandisit, hemoroid , diş hastalıkları, şişmanlık, şeker hastalığı, kroner kalp hastalıkları ve klon kanseri gibi hastalıkların oluşum riskini azaltmakta , bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığı ifade edilmektedir kayısı tatlısı 500 gr kuru kayısı 100 gr antep fıstığı 1 su bardağı şeker 1 limon Kayısıların üzerine şeker, yarım limon suyu ve iki su bardağı su koyun Tencerenin kapağını kapatıp 60 dakika yavaş yavaş kayısılar yumuşayana kadar kaynatın Fıstık içlerini küçük parçalara ayırın Pişmiş kayısıları süzerek bir kaba alın ve soğutun Daha sonra tencerede kalan suyu hafif ağdalaşıncaya kadar pişirin Ağdalaşan şurubu kayısıların üzerine gezdirerek dökün Servis tabağına alıp üzerine fıstık serperek servis edin |
|