10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nar Ve Narın Faydaları, Nar Ve Narın Tıbbi Etkileri
Nar ve Narın Faydaları, Nar ve Narın Tıbbi Etkileri

Nar
Narın Latince Adı : Punica granatum
Ilıman iklim meyve türü olan nar, haziran temmuz aylarında kırmızı, nadiren beyaz çiçekler açan, kenarları tüylü yaprakları olan bir meyvedir Ayrıca nar, kuvvetli bir kök sistemine sahip olan çok yıllık, 2-5 metre yüksekliğinde, çalı formunda bir ağaçtır Kabuğu kırmızı olan nar meyvesi yuvarlak, sert kabuklu bir meyvedir Birçok toprak ve iklim türünde nar yetiştiriciliği yapılması mümkündür Genellikle sıcak bölgelerde yetiştirilmesine rağmen, birçok bölgeye adapte olabilir Ülkemizde nar yetiştiriciliği daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılmaktadır
Narın İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği
Kök ve gövde kabuğu nişasta, mannit, reçine, triterpenik asitler, tanen, pelletierin, isopellitierin ve metilpelletierin isimli alkaloidleri içerir Meyve kabuğu ve çiçeklerde ise yine yukarıda saydığımız alkaloidleri ve tanen vardır Ayrıca nar, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, B1, B2 ve C vitaminleri de içerir
Narın Halk Arasındaki Adı (Diğer İsimleri)
Nar olarak bilinir
Narın Faydaları ve Tıbbi Etkileri
Nar, mide hastalıklarına karşı faydalı olduğu gibi ishal ve bağırsak kurtları içinde fayda sağlar Nar suyu ise idrar arttırıcı, hazmı kolaylaştırıcı ve kuvvet vericidir Aynı zamanda eklem iltihapları ve yüksek tansiyona tavsiye edilmektedir Nar yaprakları mikrop öldürücü özellikleriyle iltihaplı yaralarda kullanılabilir veya anjinde gargara yapılarak tüketilebilir Tansiyonu düşürücü etkisi de bulunan nar, kalp dostudur, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar Ciltteki yaraların iyileştirilmesine karşı da kullanılan nar, ciltteki enfeksiyonlara karşı çok etkilidir ve cildin pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar
Ayrıca nar kabuğu ile virüs, bakteri ve mikroplara karşı koruma sağlanabilir Yorgunluk, stres, hararet gibi durumlarda da faydalı olan nar, diş etlerinin güçlenmesi ve ağız yaraları için de kullanılabilir Narın diğer bir özelliği de kandaki şeker oranını düzenlemesidir Şeker hastalarının tüketmesi halinde şeker hastalığına faydalı olan nar, kolesterolü de dengeler Cilt ve prostat kanserleri öncelikli olarak nar birçok kanser türüne etki ederek, kanserli hücrelerin oluşmasını engeller
Ağız yaralarına karşı nar çiçeği toz haline getirilir, ağızdaki yaralara sürülür veya çiçekler haşlanır, gargara olarak kullanılır Ya da nar kabuğu kaynatılır, bu su ile gargara yapılır
Bağırsak solucanlarına karşı nar kökü kabukları toz haline getirilip 6 saat kadar suda tutulur, hafif ateş üzerinde ısıtılarak yoğunlaştırılır Bal veya şeker ile tatlandırılıp yarımşar saat ara ile iki veya üç defada içilir
İshale ve dizanteriye karşı 2 bardak su 15 dk kaynatılır, kaynayan suyun içine 2 adet narın kabuğu içinden ayrılarak atılır ve bu şekilde 15 dk daha demlenir Daha sonra nar suyu ocaktan alınarak soğuması beklendikten sonra günde bir bardak içilir
Nar Ekşisi Nasıl Hazırlanır?
Nar Suyu Nasıl Hazırlanır?
Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Narı Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?
Mide rahatsızlıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıkların doğal şifası olan nar, nar ekşisi, nar suyu gibi çeşitli şekillerde tüketilebilir Taze meyve olarak da tüketilebilen nar, sağlık açısından birçok faydası ile birlikte hastalıkları önlemek için de kullanılan doğal bir şifa kaynağıdır
Narın Zararları Ve Yan Etkileri
Hamile bayanların ve küçük çocukların fazla Nar tüketmemesi tavsiye edilir Ayrıca mide ve bağırsak hastalıklarına sahip olan kişilerde Narı aşırı tüketmemelidirler
|
|
|