![]() |
Zeytinin Özellikleri,Zeytinin Faydaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zeytinin Özellikleri,Zeytinin FaydalarıZeytinin Özellikleri,Zeytinin Faydaları Alem: Plantae (Bitkiler) Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular) Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler) Takım: Lamiales Familya: Oleaceae (Zeytingiller) Cins: Olea Tür: O ![]() Binominal adı Olea europaea Morfolojik özellikleri Zeytin boylu bir çalı veya 10 metreye kadar boylanabilen, sık dallı, yayvan tepeli, herdem yeşil yapraklı bir ağaçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mızraksı, çok kısa saplı, deri gibi sert yaprakları sürgünlere karşılıklı çiftler halinde dizilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baharın sonlarına doğru yaprakların koltuğunda seyrek salkımlar halinde açan, küçük beyazımsı-sarı renkli, kokulu çiçekleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanımı Zeytinin yaprağında tanen, uçucu yağlar, organik asitler ve rezin bulunur ![]() ![]() ![]() Türkiye'deki üretimi Sele zeytin Dünya zeytin üretici ülkeleri arasında; ağaç varlığı açısından Türkiye 4’ncü, alan açısından da 6’ncı sırada yer alır ![]() ![]() ![]() Zeytin; ayrıca çeşitli fabrikalarda işlenerek zeytinyağına da dönüştürülür ![]() Sofralık zeytin çeşitleri - Çizme yeşil zeytin Teneke tipi zeytin Salamura tipi zeytin Sele zeytin Konfipi zeytin Çizme yeşil zeytin Sofralık yeşil zeytin Kalamata Tipi İspanyol Tipi Zeytinciliğin Dünya ve Türkiye ekonomisindeki yeri Türkiye, İspanya ve Yunanistan’da kişi başına yıllık zeytinyağı ve diğer bitkisel yağların, 1951 ve 1981 yıllarındaki tüketim miktarları ve yüzde değerleri ise Tablo 4’de verilmiştir (13) ![]() ![]() ![]() Türkiye'de zeytin üretimi Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yapılmaktadır ![]() ![]() Zeytin Üretiminde Başı Çeken Ülkeler (2003 yılı verileri) Sırası Ülke Yıllık Üretim (ton) Ekili Alan (hektar) Gelir (q/Ha) — Dünya 17,317,089 8,597,064 20 ![]() 1 İspanya 6,160,100 2,400,000 25 ![]() 2 İtalya 3,149,830 1,140,685 27 ![]() 3 Yunanistan 2,400,000 765,000 31 ![]() 4 Türkiye 1,800,000 594,000 30 ![]() 5 Suriye 998,988 498,981 20 ![]() 6 Tunus 500,000 1,500,000 3 ![]() 7 Fas 470,000 550,000 8 ![]() 8 Mısır 318,339 49,888 63 ![]() 9 Cezayir 300,000 178,000 16 ![]() 10 Portekiz 280,000 430,000 6 ![]() 11 Lübnan 180,000 230,000 4 ![]() Faydaları Besleyici değeri çok yüksek bir besindir ![]() ![]() ![]() ALTIN SIVI ZEYTİNYAĞI: ŞİFADIR YAĞLARIN ÖNEMİ Yağlar, insan hücreleri ve dokular için yaşamsaldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZEYTİNYAĞININ BİYOLOJİK DEĞERİ Yandıktan sonra bıraktığı tehlikeli maddelerin azlığı, taşıdığı E vitamini nedeniyle kalbe ve hormonal sisteme yaptığı olumlu katkıları göz önüne alınırsa zeytinyağını mutlaka yiyeceklerimizin arasına koymamız gerekir ![]() Onkoloji doktoru Haluk Nurbaki, 9 Ekim 1990, Zeytin ve Zeytinyağı Semineri'nde yaptığı, "Zeytinyağının Biyolojik Değeri ve Sağlığımız Açısından Önemi" adlı konuşmasında şunları söylüyor: "Eğer kalori almak istiyorsanız, en ucuz yağı alın, ancak hücre yaptıracaksanız, mutlaka ve mutlaka alacağınız yağın, doğal kaynaklı olmasına dikkat edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeytinyağı, insan için büyük önem taşıyan yağ asitlerinin yanı sıra, vücudumuzdaki zararlı maddelerin neden olduğu tahribatı önleyen antioksidan elementleri içerir ![]() ![]() Zeytin ağacının; dalları, yaprakları ve reçinesi olduğu kadar, yağı da yıllardır ilaçların bileşimlerinde yer alan doğal maddelerden birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ZEYTİNYAĞI HAYAT İKSİRİ Akdeniz'de zeytinyağı, 4000 yıldır bir sağlık iksiri olarak görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük şirketlerin reklamları sayesinde, margarin yağlarının 1950'li yıllarda gelişip tüketilmeye başlamasıyla, zeytin ve zeytinyağının yararı, 40 yıl süreyle gölgelenmiştir ![]() ZEYTİNYAĞINDAN ANTİBİYOTİK Zeytinyağının, en yoğun içerdiği yağ asidi olan oleik asit, ilaç sanayinde kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() İspanyollar, Akdeniz diyetinin olmazsa olmazı zeytinyağının, bileşimindeki mikro-besinleri belirledi ![]() ![]() ![]() ![]() İspanya'daki Reina Sofia Üniversite Hastanesi'nde yürütülen çalışma, kolesterolü yüksek 21 katılımcıyla gerçekleştirildi ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin: İtalya'nın Messina Üniversitesi'nden Bisignano ve arkadaşları, zeytindeki polifenollerin içerisinde bulunan sekoiridoidlerin, mikroorganizmalar üzerine olan tesirlerini incelemişler ![]() ![]() ![]() Zeytin ürünlerinde bulunan biyofenoller; insan hayatı için önemli olan antioksidan, serbest radikal antagonizm(zıt etki-bileşenlerinin birbirini negatif yönde etkilediği oluşum) ve antimikrobiyal aktivite göstermektedir ![]() FENOLİK BİLEŞENLERİN FAYDALARI -Hücrelerdeki oksidatif hasarı ve sağlıklı kalmayı sağlayıcı, hastalıklardan koruyucu, hastalıkları iyileştirici ![]() -Kandaki kolesterol seviyesini azaltıcı, -Lipit peroksidasyonu önleyici, -Düşük yoğunluklu lipoproteinlerin (LDL) oksidasyonunu önleyici ve miktarını düşürücü etkileri bulunur ![]() -Kardiyovasküler kalp hastalıklarının önlenmesi, -Çeşitli kanser (kolon, prostat ve göğüs) ve trombik (pıhtılaşma) hastalıkların oluşumunu engellemekte, -Merkezi sinir sistemi dejenerasyonunu önlemekte ve serbest radikalleri yok ederek yaşlanmayı geciktirmektedir ![]() ![]() -İltihap kurutucu ve kanamayı durdurucu etkileri vardır ![]() - Zeytinyağındaki, hidroksitirosol, insan eritrositlerini oksidatif tehlikeye karşı korur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zeytinin Özellikleri,Zeytinin Faydaları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zeytinin Özellikleri,Zeytinin FaydalarıHYDROXYTYROSOLÜN FAYDALARI Antimikrobiyel ve antikanserojen aktiviteye sahiptir ![]() Damar genişletici, tansiyonu ve kan şekerini düşürücü etkisi bulunur ![]() Serbest ve süperoksit radikalleri (Üzerinde bir elektron fazlalığı bulunan oksijen molekülüne, süperoksit radikal denir) yok eder ![]() Eritrositlerin oksidatif zarar görmesini azaltır ![]() DNA hasarını ve LDL oksidasyonunu önler ![]() Tromboksan seviyesine yardımcı olur ![]() Menopoz sonrası kadınlarda kolesterolün yükselmesini engeller ve kolesterolü yüksek kişilerde LDL peroksidasyonunu azaltır ![]() Apoptosisi(programlanmış hücre ölümü) teşvik eder ve tümör hücrelerinin çoğalmasını önler ![]() İtalyan tıp adamı Prof ![]() ![]() Zeytinyağı, Omega-6 yağ asidinin, omega-3 yağ asidine oranını da düzenlemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeytinyağının faziletleri, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)tarafından da resmen kabul edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() KALBİN DOSTU ZEYTİNYAĞI Tüketilen yağların nitelikleri ile kalp damar hastalıkları arasında ilişkilerin saptanması, bu konuda sürdürülen çalışmaların daha bir yoğunluk kazanmasına neden olmuştur ![]() ![]() ![]() Zeytinyağı, içerdiği selenyum sebebi ile özellikle kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser için faydalı olduğu modern tıp tarafından da ifade edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Athens Medicine School Üniversitesi'nde, yedi ülkenin katıldığı, Avrupa, Japonya ve Amerika'dan yaklaşık 13 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İspanya'da sondurum kontrol çalışması, aynı yaşta ölümcül olmayan kalp krizinden acı çeken 171 hastanın diyetleri ile 171 kalp krizi geçiren hastanın diyetleri karşılaştırıldı ![]() ![]() Portekiz bilim adamları, zeytinyağında bulunan anti-oksidan bir maddenin, kalp krizi ve kalp çarpıntısına karşı en büyük koruyucu olduğunu gösterdiler ![]() Araştırmalar gösteriyor ki; söz konusu olan DHPEA-EDA anti-oksidanı, zeytinyağındaki diğer bileşenlerden çok daha fazla kırmızı kan hücrelerini zarardan koruyor ![]() "Bu sonuçlar, diyetlerine zeytinyağı katan insanlarda görülen çok kesin sağlık yararlarının, bilimsel bir temele dayandığını gösteriyor ![]() ![]() Rafine edilirken yada ısıtılırken yağlara uygulanan hidrojenleştirme işlemleri sonucunda, pek çok yağ asidinin kimyasal yapısı değişir ![]() ![]() ![]() Hücre duvarları yüksek miktarda yağ ve kolesterol içerir ve yapısı beslenmeye bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayvansal kökenli bir yağ ürünü olan kolesterol, hücre zarı yapısında, safra ve hormon üretmek gibi birçok vücut işlevinde rol alan bir maddedir ![]() ![]() Zeytinyağı, vücutta kolesterol dengesini sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() Oksidasyona uğramış LDL'ler, artirosikloroz (damar çeperini kalınlaştıran, dolayısıyla damar tıkanıklığına yol açan) etkiye sahiptirler ![]() ![]() ![]() Zeytin ve zeytinyağının içinde bulunan tekli doymamış yağ asitleri kolesterol içermezler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yöndeki ilk çalışma, Fransa'da Jacotot (85, bireysel katılım) tarafından yürütülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Natürel sızma zeytinyağının küçük polar bileşenleri, LDL'nin oksidasyona olan direncini belirgin şekilde artırır" der ![]() Organizma içinde LDL lipoproteinleri, metabolizmaya ilişkin çok çeşitli işlevlerini yerine getirebilmeleri için, hücrelere ihtiyaçları olan kolesterolü götürmekle görevlidirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İspanya'nın Sevilla Üniversitesi'nden Alarkon de la Lastra ve arkadaşlarının yayınlandıkları "Zeytinyağının Faydaları" adlı makalede, zeytinyağının; kandaki LDL kolesterolünü azaltırken, HDL kolesterolünü artırdığı ve kalp hastalığı riskini azalttığını söylerler ![]() Minnesota'da, Prof ![]() "Tekli doymamış yağ asitleri, düşük yoğunluklu lipoproteinleri (LDL) azaltmaktadır ve yüksek yoğunluklu lipoproteini (HDL) yükseltmektedir" der ![]() Dünya sağlık teşkilatı(WHO), kalp krizi ve kalp hastalıkları riskinin en alt düzeyde bulunan bölgenin, Girit adası olduğunu rapor etmiştir ![]() İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Dünya Kardiyoloji Kongresi'ne sunulan tebliğe göre, Barselona Tıp Araştırmaları Enstitüsü uzmanlarının Doktor Maria İsabel Covas başkanlığında yürüttüğü araştırma, sızma türünün, kalp-damar sistemine, diğer zeytinyağı çeşitlerinden daha yararlı olduğunu gösterdi ![]() ![]() Viola ve arkadaşları, bir çalışmada, 80 gr zeytinyağı ya da ayçiçeği yağı ve 20 g görünmez yağ içeren diyet uyguladıkları iki gönüllüler grubunu incelemişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|