10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çilek Ve Kakaonun Genetik Şifresi Çözüldü
Çilek ve kakaonun genetik şifresi çözüldü
İngiliz bilimadamları kokusu ve tadıyla birçoğumuzun vazgeçilmezi çilek ve kakaonun genetik şifresini çözdü Araştırmaya göre yabani çilekte 35 bin, kakaoda 29 bin gen var 
İngiltere'de uluslararası bir araştırma ekibi yaptığı çalışmada yabani çileğin ve kakaonun genetik şifresini çözdü Nature Genetics dergisinde yayınlanan makaleye göre, yabani çileğinin, insanların sahip olduğunun bir buçuk katı kadar, yani 35 bin gene sahip olduğu belirlendi Genetik haritanın çıkarılması, meyvenin zararlı böceklere karşı dirençli, dahi iyi kokan, ısıya dayanıklı, daha az gübre isteyen hale getirilmesini ve raf ömrünün uzamasını sağlayabilecek çalışmalara yol açabileceği anlamına geliyor Aynı dergide çıkan bir başka makalede, Fransız araştırmacılar çikolata yapımında kullanılan kakao bitkisinin Criollo türünün genetik yapısının hemen hemen tamamının çözüldüğünü bildirdi Kakaonun bu türünde 29 bin kadar gen bulan bilimadamları, bu bulgunun kakao bitkisinin genetik olarak geliştirilmesini sağlayabilecek
|
|
|