![]() |
Rezene Bitkisi,Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rezene Bitkisi,ÖzellikleriRezene Bitkisi,Özellikleri REZENE Latince ismi : Foeniculum vulgare Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae Sınıf: Apiales Alt takım: Rosales Familya: Apiaceae - Maydanozgiller Cins: ''''Foeniculum'''' Rezene (Foeniculum vulgare), Apiaceae (Maydanozgiller) familyasından iki metreye kadar boylanan iki yıllık kokulu otsu bitki Yaprakları saplı ve tüysüzdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rezene (Foeniculum vulgare) İngl ![]() ![]() ![]() Yöresel adları : Arapsaçı, İrziyan, Raziyane, Mayana Drog adı :Foeniculi fructus /meyve(tohum) Tentür : Foeniculum Ø(başlangıç tentürü), D1-D2 Eterli uçucu yağ : Foeniculi aetheroleum Bitki özelliği :Rezene bir kültür bitkisidir,doğada aranmaz ![]() Bileşim: Ortalama %8 civarında eterli uçucu yağ(%80 Anethol, Fenchon ve Methylchavicol), flavonlar, Bergaptan ve Storiniçerikli cumarinler ![]() Etkileri: Gaz söktürücü, kramp çözücü,uyarıcı, anne sütünü arttırıcı, balgam söktürücü,sindirim problemleri, mide krampları ![]() Kullanım alanları: Rezene, öksürükte balgam söktürücü, özellikle bebekleri ve küçük çocukları yatıştırıcı ve mide şişkinliklerini giderici olarak geliştirilmiş pek çok ilaçta etken madde olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitki çayının özellikle öksürüğe ve akciğer hastalıklarına, boğmaca ve astım kramplarına karşı kullanılmasında büyük yarar vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanım biçimleri: Rezene çayı: 1-2 tatlı kaşığı rezene tohumu havanda hafifçe ezilir, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür ![]() İştah açıcı olarak yemeklerden yarım saat önce, sindirimi uyarmak veşişkinliği gidermek için yemekten sonra,tatlandırılmadan içilir ![]() Öksürük ve akciğer hastalıklarına karşı, günde 3-4bardak taze demlenmiş sıcak çay biraz balla tatlandırılarak yudumlanır ![]() ![]() Göz banyoları için de bu çay kullanılır ![]() Karışım:Rezene-anason-frenk kimyonu eşit oranda karıştırıldığında, hem daha etkili, hem de daha lezzetli bir çay hazırlanabilir ![]() ![]() Buğu tedavisi: 1-2 yemek kaşığı dolusu rezene tohumu havanda hafifçe ezilir, yarım veya bir litre kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, büyük bir havluyla kafa örtülür ve gözler 5-10dakika boyunca etkilenmeye bırakılır ![]() ![]() ![]() Tentür kullanımı:Foeniculum Ø, D1 veya D2 seyreltileri, iştahsızlık,şişkinlik, öksürük astım ve anne sütünü arttırma gibi durumlarda etkilidir ![]() ![]() Göz tedavisinde, de kullanılabilir ![]() ![]() Eterli uçucu yağ: Kesme şekere 2-3 damla emdirilerek veya yarım bardak ılık suya 8-10 damla damlatılarak, ses kısıklığına ve boğaz ağrısına karşı gargara biçiminde kullanılır ![]() ![]() Uyarı: Çok ender olarak deri alerjileri görülebilir ![]() ![]() Tanımı Kökeni ve Yayılışı : Çok eskiden beri özellikle Akdeniz ülkelerinde sebze ve salata olarak kullanılmakta idi ![]() ![]() Botanik Özellikleri : Rezene tek veya çok yıllık bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yapraklarının parçaları iplik şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve 4-10 cm uzunlukta, 2-4 mm genişlikte kahverengi-yeşil renktedir ![]() ![]() Kültürü İklim ve Toprak İstekleri : Rezene verimli, derin kireçce zengin topraklar tercih eder ![]() ![]() ![]() ![]() Tohumluk : Büyük tohumlu rezenelerde 1000 tane ağırlığı ortalama 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetiştirme Tekniği : Doğrudan doğruya tarlaya ekimi yapılabildiği gibi, çelik şeklinde üretilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekim Nöbeti : Ahır gübresi ile gübrelenmiş patatesten sonra rezene çok iyi yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gübreleme : Genel olarak rezeneye ahır gübresi verilmesi önerilmez ![]() ![]() ![]() Hasat : Rezene'de hasat çok sayıda meyvelerin büyüme olgunluğuna eriştiğinde yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Verim : Koşullarımızda yapılan bir çalışmada tane veriminin 34-75 kg/da arasında değiştiği bulunmuştur ![]() Hastalık ve Zararlıları : Köklenmiş ayrıca ikinci yıl genç rezene bitkilerinde Othiorrhynchus ligustici önemli zarar yapmaktadır ![]() ![]() ![]() Mantari yaprak zararlılarından plasmopara nivea, Corcospora foenicula ayrıca Ukomyces önemli zararlar vermektedirler ![]() ![]() ![]() Tüketimi Kullanılan Bitki Kısmı : Radix Foeniculi, Herba Foeniculi, Fructus Foeniculi İçerdiği Maddeler : İyi bir rezene meyvesi % 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanılışı : Rezene eskiden beri göz kuvvetlendirici olarak kullanılmıştır ![]() ![]() ( Foeniculum vulgare Mill ![]() Tıbbi Fructus Foeniculi Çince Xiao hue xiang, Wooi heung, Hui xiang, Xiaohuixiang İngilizce Sweet cumin Fransızca Fenouil, Aneth doux Almanca Fenchel İsrail dilinde Shumar Hintçe Saunf, Moti saunf Italyanca Finocchio Rusça Sladkiy ukrop, Fenkhel, Aptechniy ukrop İspanyolca Hinojo Turkçe Rezene |
![]() |
![]() |
![]() |
Rezene Bitkisi,Özellikleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rezene Bitkisi,ÖzellikleriRezene / Foeniculum Vulgare MAYDANOZGİLLER (Apiaceae) familyasından kokulu otsu bitki ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye’de doğal olarak yetişmesine karşın ekimi yapılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihte rezene Rezene klasik Yunanca’da Marath (w)on adını alırken (Maratuwo biçiminde yazılır) bir zamanlar adını verdiği Attika Ovası’nda bolca yetişirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En eski kültür bitkilerinden biri olan Rezene, Romalılar tarafından da iyi değerlendirilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanım alanları Rezene halk arasında gaz söktürücü, mideyi ve gözü kuvvetlendirici olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmparator Şarl iyileştirici özelliklerinden ötürü 812 yılında rezenenin imparatorluk bahçesi için gerekli olduğunu söylemişti ![]() ![]() ![]() Yemek kültürleri içinde, rezene tohumları soslar, balık yemekleri ve ekmekte kullanılırken yeni sürgünleri kış salatalarında değerlendirilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göz banyoları için ise 1-2 yemek kaşığı rezene tohumu havanda hafifçe ezilir, bir litre kaynar suyla haşlandıktan sonra, büyük bir havluyla baş örtülür ve gözler 5-10 dakika boyunca bu buhar banyosundan yararlandırılır ![]() ![]() Başarının sembolü olan şifalı ot: REZENE Romalılar'ın baştacı rezene, bilinen en eski şifalı otlardan biri ![]() Güney Avrupa, Akdeniz, Cezayir, Mısır, Çin ve Rusya'da gelişip serpilen rezene, dereotunun ikizi gibi görünse de aslında çok farklı ![]() ![]() FARKLI İSİMLERLE ANILIYOR Sonbahardan yaz ortasına kadar yol kenarlarında, çayırlık ortamlarda serpilen rezene yapraklarıyla sofraları şenlendirirken, sohbaharda da tohumları devreye giriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SİNİRLERİ YATIŞTIRIYOR Bir fincan suda kaynatılan bir tutam rezene tohumu, çay kaşığıyla bebeğe birer yudum içirilince, operasyon tamamlanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsel gücünüzü arttırın: Rezene Bilinen en eski afrodizyaklardan biri olan rezenenin her gün bir parça tüketimi cinsel gücü arttırır ![]() ![]() Çok eski zamanlardan beri bilinen ve Romalılar’ın baş tacı olan bu bitki gladyatörlerin güçlü ve haşin olmalarını sağlamak amacıyla kullanılıyordu ![]() ![]() Anglosaksonlar şeytana karşı gücü olduklarına inandıkları bu bitkiyi dokuz yararlı ottan biri sayarlardı ![]() ![]() Kökeni Akdeniz ve Batı Asya olan rezene eskilerden beri sebze ve salata olarak kullanılır ![]() ![]() Rezene verimli ve kireç bakımından zengin ama fazla nemli olmayan topraklarda yetişir ![]() ![]() ![]() Bir çok faydalı özelliğinin yanı sıra sinirleri de yatıştırdığı bilinir ![]() Her gün meyvesi dövülüp balla karıştırılarak bir kaşık tüketilirse veya kaynatılarak çayı içilirse insan sağlığına kattığı bir çok yararla birlikte cinsel gücü ve isteği arttırır ![]() Aşırı dozda alınmaması gerekir ![]() Nelere faydası vardır? - Cinsel gücü ve isteği arttırır - Gözlere iyi gelir - Mideyi rahatlatır - Gaz söktürücü özelliği vardır - Hazmı kolaylaştırır - Açlık hissini yatıştırır - Teskin edici etkisiyle, sinirleri yatıştırır ve mutluluk hissi verir - Özellikle bebek ve çocuklarda mide-bağırsak sistemindeki krampları hafifletir Nasıl kullanılır? Tohumu: Soslar, balık yemekleri ve ekmek yapımında kullanılabilir ![]() ![]() ![]() Yaprağı: Salata ve sebze yemeklerinin üzerine doğranır ![]() ![]() Gövdesi: Körpe gövdesinden salata yapılır Soğanı: Çiğ olarak dilimlenip sandviç veya salatalara eklenir ![]() ![]() Güzellik için: Tohum ve yaprağı kaynatılıp buharı yüze uygulanırsa gözeneklerin açılmasını sağlar ve cildi derinlemesine temizler |
![]() |
![]() |
|