![]() |
Yorgunluk Giderici Besinler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yorgunluk Giderici BesinlerYorgunluk Giderici Besinler Kendinizi sürekli olarak yorgun hissediyorsunuz ![]() ![]() ![]() Balık Niasin ve B 2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 2-3 kere yenilmelidir ![]() ![]() Yağlı tohumlar Niasin ve E vitamini, demir ve potasyum minerali içeren fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz tüketim sıklığına önem verilmeli, ancak yüksek enerji içeriklerinden ötürü miktarına dikkat edilmelidir ![]() ![]() Yeşil yapraklı sebzeler C, E ve B 2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından önem taşıyan yeşil yapraklı sebzelerin özellikle koyu renkli olanlarının tercih edilmesi önerilmektedir (ıspanak, roka, nane, tere, pazı) ![]() Yumurta Niasin, E ve B 2 vitamini ile demir, krom ve iyot minerallerinden zengin olan yumurta anne sütü kalitesinde protein içerir ve “örnek protein” olarak tanımlanır ![]() ![]() Kurubaklagiller Niasin, B 1 ve B 2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden ötürü yorgunluğa birebir gelir ![]() ![]() ![]() Kepekli tahıllar Niasin, E, B 1 ve B 2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve az da olsa demir minerali açısından zengin olan kepekli tahıl ürünlerinin tercih edilmesi; işlenmiş olan tahıllardan uzak durulması yorgunluğu önlemek adına büyük önem taşır ![]() Süt ve süt ürünleri Niasin ve B 2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali içeren süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız (light) olarak tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır ![]() Tüm bu besin gruplarına ilave olarak ayçekirdeği, karaciğer, havuç, patates, elma, kayısı, kivi, üzüm, avokado, muz gibi meyveler, maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, turp, enginar, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve yeşil çay yorgunluğu giderici besinler olarak tanımlanır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|