![]() |
Aile İçi İletişim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aile İçi İletişimAŞIRI İLGİLİ AİLE
Hep desteklenmeyi bekler ![]() Risk alamaz ![]() Hep birilerine bağımlıdır ![]() Gururlu olurlar ![]() Duygu ön plandadır ![]() Her isteğinin olmasını ister ![]() Kendine güveni azalır ![]() Sevgili Anneciğim ve Babacığım; Bu size yazdığım ilk mektubum ![]() Büyümek istiyorum artık ![]() ![]() Şimdiye kadar benim yatağımı siz topladınız, okul servisine siz bindirdiniz hatta arkamdan öğretmenimi arayıp öğle yemeğinde sandivicimi ve meyve suyumu bitirmem için sıkı sıkı uyardınız ![]() ![]() ![]() ![]() Yaptığınız her şey için teşekkür ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Ve risk almak… ![]() Çünkü biliyorum ki kıyıdan ayrılamadığım sürece açık denizlerde yüzemeyeceğim ![]() ![]() ![]() ![]() Benim için endişe duymanızı anlayabiliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında bu yaptıklarınız şimdi çok hoşuma gidiyordu ![]() ![]() Peki bundan sonra ne olacak? Şimdi küçüğüm ve benim hayatıma yön vermenize sessiz kalmam normal ![]() Tek başıma ayakta kalabilir miyim? Kendime güvenebilir miyim açıklardaki bir gemiyi tek başıma limana yaklaştırabileceğime? ![]() ![]() ![]() Sizleri suçlamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Belki de bu yazdıklarıma rağmen ben de ileride çocuklarıma sizin gibi örnek olmak için canla başla çalışacağım ![]() Belki destek bulamazsam hep kendimi eksik hissedeceğim ![]() Belki bu desteği yanlış yerlerde arayacağım ![]() ![]() Ve belki de bir gün benim çocuğum bana böyle bir mektup yazacak ve artık özgür iradesiyle yaşamak istediğini belirtecek ![]() ![]() ![]() ![]() Son olarak şunu bilmenizi isterim ki sizi çok seviyorum… |
![]() |
![]() |
![]() |
Aile İçi İletişim |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aile İçi İletişimÜSTÜNLÜK BEKLEYEN, BASKICI VE MÜKEMMELLİYETÇİ AİLE
Fevri davranışları vardır ![]() Mutsuzdurlar ![]() Güvensizdirler ![]() Gergindirler ![]() Mantık ön plandadır ![]() Karamsardırlar ![]() SEVGİLİ ANNECİĞİM VE BABACIĞIM, Biliyorum ki sürekli mutsuz olmam, gergin olmam, sinirliliğim, kendimle barışık olamam ve kendime olan güvensizliğim sizi üzüyor ![]() Yaklaşık birkaç gün önce, elime geçen bir makale benim ilk defa hayatımı gözden geçirmeme neden oldu ![]() ![]() Bu makale çok ilgimi çekmişti ![]() ![]() ![]() Size neden bu konuda mektup yazdığımı merak ettiğinizi biliyorum ![]() Bu birkaç gün içinde aklımda sadece bir soru vardı: “NEDEN?” Yani neden bu çukurdayım ve neden çıkmaya bu kadar istekli olduğum halde çırpındıkça batıyor gibi hissediyorum kendimi? Yalnız bu sabah uyandığımda, daha önemli bir soru olduğunu ve bunun cevabını bulmadan çözüme ulaşamayacağımı fark ettim ![]() ![]() Yani nasıl bu kadar mutsuz olabiliyorum ![]() Sonunda problemin nerede olduğunu buldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öncelikle sürekli benden her şeyin en iyisini bekleyen, mükemmeliyetçi bir ailede yetiştiğimi fark ettim ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında biliyorum tek istediğiniz şey benim hep önden gitmemdi ve hep başarılı olmamdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hatalarımın hepsi bende stres ve güvensizlik oluşturmaya başladı bende ![]() ![]() ![]() Ne yaparsam yapayım siz beni hiç beğenmediniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siz beni böyle yetiştirdiniz… ![]() Eleştiriyle, bitmez tükenmez nasihatlarla… “Sınavdan neden 95 aldın da 100 almadın ![]() “Toplum içinde düzgün konuş” “Abartılı gülme, kınarlar” “Derslerini iyi çalış ki bu yıl okul birincisi olabilesin, bak kuzenin nasıl başarılı” “Ben senin yaşındayken hiç böyle davranmazdım” “Bu müzikten ne anlıyorsun, adam gibi şeyler dinle!” “Ceketin toz olmasın” En ufacık hatamda: “Zaten senden adam olmaz” Ve daha bir sürü örnek hafızama kazınmış… Şimdi düşünüyorum da benim hiç mi iyi bir özelliğim yoktu? Ya da fark edilmiyor muydu? Şiir yarışmasında birinci olmam, sınavda istediğim üniversiteyi kazanmam, kaptanı olduğum takımın birinci olması… Aslında ikisinin de sonucu da aynı: hiç takdir edilmedim ![]() Şimdiyse ben takdir edemiyorum insanları… Şiir yarışmasında birinci olmam, sınavda istediğim üniversiteyi kazanmam, kaptanı olduğum takımın birinci olması… Ama hiç mutlu olamadım ![]() İşte bunlar beni mutsuz eden ![]() Gün geçtikçe, insanlara, hayata olan bakış açım daha da değişiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık keyif de alamıyorum yaptığım şeylerden ![]() ![]() Bol eleştiri ve nasihat yerine benim iyi yönlerimi de görmenizi, hep başarım yerine biraz da kişiliğimle (ahlakımla, saygımla, sevgimle) ilgilenmenizi isterdim ![]() Yarış atı gibi sınavdan sınava koşturmak yerine biraz da özel hayatımı yaşamamı desteklemenizi, her fikir ortaya koyuşumda reddetmek yerine açıklamalar yapmanızı ve biraz da olsa benim fikirlerime saygı duymanızı isterdim ![]() En ufak hatamda sert bakışlarla azarlamak yerine küçük hatalarımda rahat bırakıp büyük hatalarımda engel olmanızı, bana farkında olarak ya da olmayarak tepeden bakmak yerine kalbinizdeki sevgiyi hissettirmenizi ve en önemlisi beni, idealinizdeki çocukla kıyaslamayıp beni olduğum gibi kabul edip beni benimle kıyaslamanızı isterdim ![]() Belki birkaç gün önce okuduğum bu makale sadece sıradan bir yazı olacaktı benim için ![]() ![]() Her şeye rağmen sizi seviyorum… |
![]() |
![]() |
![]() |
Aile İçi İletişim |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aile İçi İletişimİLGİSİZ AİLE
![]() Çocuklar: İyi yada kötü sevgiyi nerde bulursa oraya yönelirler ![]() Duyguya muhtaçtırlar ![]() Kendilerini değersiz hissederler ![]() İç dünyaları zayıftır ![]() Güçlü görünmeye çalışırlar ![]() Sadece biraz sevgi, Her zaman sizin için bir yük olduğumu düşündüm ![]() Beklemediğiniz bir anda ve –sanırım- çok yanlış bir zamanda geldim ![]() Siz kendi sorunlarınızla o kadar meşguldünüz ki, ne beni fark etmeye ne de bana ilgi ve sevgi göstermeye zaman bulabildiniz ![]() Gidermeye çalıştığınız o kadar çok sorun vardı ki, sürekli birbirinizle tartıştınız, sürekli kavga ederken yanı başınızda yaptıklarınıza bir anlam veremeyen ve sadece bir tutam sevgi için saatlerce gözyaşı döken biri vardı ![]() Siz benim ağlamalarımı bile dikkate almadınız ![]() ![]() Ben büyüdükçe sanki benden daha da uzaklaşmaya başladınız ![]() Sorumluluklarımı almaktan kaçtınız, bana ait olan şeyler sizi korkuttu hep ![]() ![]() ![]() Bana ait problemleri çözmekten kaçtınız ![]() ![]() Sizin nazarınızda kendimi hep değersiz ve hiçbir işe yaramayan biri gibi hissettim ![]() ![]() Ve bazen diyorum ki “Hiç mi bir şeyi hak etmiyorum?” En azından birazcık sevgi… Evet, şimdiye kadar sizden beklediğim halde alamadığım sevgiyi, şimdi sağda solda kısaca nerde bulursam orda kalıyorum ![]() Mesela yeni arkadaş grubumun aslında benim değerlerimle çok fazla örtüşmediğini biliyorum ![]() ![]() ![]() Kalma diyorsunuz ama ben kendimi kalmak zorunda, yapmak zorunda hissediyorum çünkü bana orda sevgi, ilgi, şefkat kısacası değer veriliyor ![]() Kendimi güçlü göstermekten de bıktım artık… Gerçekten güçlü olmak isterdim ama olamıyorum ![]() Dışardan, güçlü, yenilmez insanın içinde aslında yardıma muhtaç ve ilgiye ihtiyaç duyan biri olduğunu kimse bilmiyor ![]() Bir gün kendi çocuğum olduğunda, sizden alamadığım sevgiyi sonuna kadar vereceğime ve ona, kendisinin bir yük değil de benim için harika bir hediye olduğunu hissettireceğim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aile İçi İletişim |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aile İçi İletişimDOĞRU AİLE MODELİ Çocuğun ayrı bir kişiliği olduğunun farkındadırlar ve ona saygı duyarlar ![]() Dengeli bir sevgi verirler ![]() Dengeli bir değer verirler ![]() Sevgiyi ve değerliliği çocuğa hissettirirler ![]() Dengeli bir şekilde sorumluluk verirler ![]() Çocuklar: Kendine güvenir ![]() Mutludur ![]() Başarı için elinden geleni yapar ![]() İnsan ilişkileri iyidir ![]() Dengeli bir şekilde risk alır ![]() Duyguyla mantık dengededir ![]() Dünyanın en harika insanlarına sevgilerimle, Sizlere bu mektubu yazmamın nedeni, birer anne baba olarak yapmanız gereken her türlü yardımı ve desteği benden esirgemediğiniz için teşekkür etmek ![]() Biliyorum, siz yine mütevaziliğinizle, böyle bir şeye gerek yoktu, biz sadece üstümüze düşen görevi yaptık, diyeceksiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçinizdeki sevgiyi fazlasıyla bana hissettirdiniz, bazen bir öpücükle, bazen sözlerle ya da davranışlarınızla ![]() ![]() Ama etmediniz… Benim kişiliğime saygı duydunuz, beni kendinize ya da başkalarına benzetmeye çalışmadınız ![]() ![]() ![]() Hatta aksine her geçen zamanda bana daha fazla destek oldunuz ve yol gösterdiniz ![]() Ve bana sorumluluğun ne olduğunu öğrettiniz ![]() ![]() Olumsuz bir olayla karşılaşınca, Evet tüm sorumluluk bana ait, bütün sonuçları göze alıyorum, diyebilen o kadar az insan var ki… Ve siz benim bu gruba sokmak için o kadar çaba sarf ettiniz ki… Sevginizi, şefkatinizi hiç esirgemediniz ![]() ![]() ![]() Ve asla pes etmemeyi öğrettiniz… neye mal olursa olsun hedefime ulaşmam için elimden gelenin en iyisini yapmam gerektiğini öğrettiniz ![]() ![]() ![]() Benim daha iyi, daha başarılı, sorumluluk sahibi, kalbi sevgiyle dolu olan aynı zamanda daha akıllı ve hep sonuca yönelik karar veren bir insan olmam için elinizden geleni yaptınız ![]() Asla pes etmediniz ![]() ![]() Çünkü biliyorum ki ben de sizin gibi ebeveyn olacağım… |
![]() |
![]() |
|