![]() |
Karnesi Kötü Çocuk, ‘Düşük Zekalı’ Değil |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karnesi Kötü Çocuk, ‘Düşük Zekalı’ DeğilKarnesi kötü çocuk, ‘düşük zekalı’ değil Çocuklarının başarısızlıkları karşısında sert tepki gösteren ve cezalandırma yolunu seçen aileler nedeniyle bazen çocukları intiharı bile seçebiliyor ![]() International Hospital’dan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, kötü karne getirmenin düşük zeka göstergesi olmadığını, okul başarısının sağlanmasında çocuklara olduğu kadar aileye de büyük sorumluluk düştüğünü belirtiyor ![]() 1- Kötü karne getirmenin nedenleri nelerdir? Çocuğun karnesinin iyi olmasında şunlar etkilidir: - Çalışma alışkanlıklarının kazanılması - Evde ders çalışma ortamının uygun olması - Sorumluluk duygusunun yerleşmiş olması - Duygusal sorunlarının yoğun olmaması Eğer çocuğunuz iyi karne getirmiyorsa, bu dört faktörün değerlendirilmesinde yarar var ![]() ![]() 2- Karnesi iyi olmayan çocuk hayatta başarılı olamaz mı? Karne çocuğun tüm performansını yansıtmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Çocukları notlarına göre ödüllendirmek ya da cezalandırmak doğru mu? Notlara göre aileler bazen çok katı cezalar verebiliyor ya da çocuk sınıfı geçti diye aşırı ödüllendirebiliyor ![]() ![]() 4- Çocuğun ailesi tarafından kabul edildiğini bilmesi neden önemli? Bir çocuğun ailesi tarafından olduğu gibi kabul edilmesi çocuk açısından çok önemlidir ![]() ![]() ![]() 5- Karnesinde düşük notları bulunan çocuklara anne-baba olarak nasıl davranmak gerekir? Öncelikle dönem sonunda alınan karnenin, çocuğun karnesi olmasının yanı sıra, ailenin ve eğitim sisteminin de karnesi olduğu unutulmamalıdır ![]() ![]() ![]() ANNE BABALAR KENDİLERİNE BU SORULARI SORMALI Karne sonrasında öğrencinin notları düşükse genellikle bu durumdan öğrenci sorumlu tutulur ![]() ![]() ![]() Anne-babalar şu soruları kendilerine sorabilirler: - Acaba çocuğuma kitap okuma konusunda iyi bir model olabildim mi? - Ona ders çalışma sorumluluğunu verebildim mi? - Çocuğumuza aile içinde yoğun kavga ve çatışmaların olmadığı sağlıklı bir aile ortamı yaratabildik mi? - Ara sınavlardan düşük not aldığında onu eleştirip, yargıladık mı? - Onun özgüvenini kazanmasına yardımcı olabildik mi? NELER YAPILABİLİR? Bu değerlendirmeler anne-baba arasında yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|