![]() |
Çocukluk Çağındaki Korkular Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocukluk Çağındaki Korkular NelerdirÇocukluk Çağındaki Korkular nelerdir Çocukluk Çağındaki Korkular ve önemi ![]() Korkunun Tanımı? Korkularımız ve fobilerimiz, yaşarken edindiğimiz deneyimlerin, yanı sıra çevremizden edindiğimiz bilgilerin sonucunda da oluşabilir ![]() ![]() ![]() Temel ve normal bir duygu olan korku, biz yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da sık gözlenen bir durumdur ![]() ![]() ![]() zamanla yenmeye başlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar hangi yaş dönemlerinde nelerden korkarlar? 0-2 yaş arası çocuklaranne ve babadan ya da bakımını , yapan kişilerden ayrılmaktan, yabancılardan, seslerden, düşmekten, hayvanlardan ve böceklerden, büyük tuvaleti kullanmaktan ve banyo yapmaktan korkabilirler ![]() (Okul öncesi dönem) 2-6 yaş döneminde ki çocuklar arasında hayvan ve böceklerden korkma, canavar ve hayaletlerden korkma, karanlık, kaybolma korkusu, polis korkusu, anne-babanın ayrılması veya anne-babadan birini kaybetmekten korkma ve yatma zamanına ilişkin bazı korkular yaygın olarak görülür ![]() Okul çağındaki çocuklarda ayrı yaşamaktan, seslerden, yeni ortamlardan (özellikle okula başlama) korkma ve yatma zamanına ilişkin korkular; daha büyük çocuklarda ise sosyal olarak reddedilme, başkaları önünde küçük düşürülme, utandırılma korkusu, yeni durumlar ve hırsızlardan korkma yaygın olarak görülmektedir ![]() Çocukların korkularıyla başa çıkma becerisini kazanması, özgüvenlerinin ve kişiliklerinin gelişmesi açısından çok önemlidir ![]() ![]() Korku yaşayan çocuğunuza nasıl yardımcı olursunuz? İlk adım çocuğunuzun yaşadığı bu korku kabul, edilmeli ve ciddiye alınmalıdır ![]() ![]() Çocuğun korkularını görmezden gelmek fayda sağlamayacaktır ![]() ![]() Korkuların kısa sürede kaybolmasını beklemeyin ![]() ![]() ![]() Çocuktan korkusunu tarif etmesini isteyin ve bu konuda onunla konuşun ![]() ![]() ![]() Onun korkularının nedenlerini bulmaya çalışın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adım: ona köpeklerle ilgili güzel hikayeler okuyun, İkinci adım: ona uysal köpeklerle ilgili film izlettirin, Üçüncü adım: uysal bir köpeği uzaktan izlettirerek zararsız olduğunu ona gösterin, Dördüncü adım: köpekten korkmayan birinin köpeğe yaklaştığını ve okşadığını izletin, son olarak ona biraz zaman tanıyın ve yavaş yavaş yaklaşmasını sağlayın ![]() Korkularına aşırı tepki vermeyin, fazla ilgi göstermeniz korkunun pekişmesine yol açabilir ![]() Cesur olduğu ve korkmadığı durumları pekiştirin ![]() ![]() Çocuğun korktuğu zamanlarda, onu kucağınıza alıp okşayabilir, yumuşak bir ses tonuyla ona bir şey olmayacağını anlatabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Her durumda onun kendine olan güvenini arttıracak ,girişimlerde bulunun: “Sana bir konuda ihtiyacım var, bakar mısın?” ya da “Sana bir şey danışmak istiyorum ![]() ![]() Aşırı korumacı davranmayın ve korktuğu her şeyden kaçınmasına izin vermeyin, ancak aynı zamanda da korktuğu şeyi yapması için zorlamayın ![]() ![]() Hangi durumda uzman yardımı almalısınız? Çocuğunuzun korkuları, gelişimini veya günlük yaşamını engellemeye başladıysa, Yaşına ve gelişim düzeyiyle kıyaslandığında, mantık dışı bir korkusu varsa ![]() ![]() Tüm çabalara rağmen hiçbir şekilde rahatlatılamıyorsa, Dikkati korkusundan uzaklaştırılamıyorsa, bir uzmana başvurmakta yarar olabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|