|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bitki, hormonlar, kimyasal, kullanılmalı, madde, yetiştiriciliğinde |
![]() |
Bitki Yetiştiriciliğinde Kimyasal Madde Ve Hormonlar Kullanılmalı Mı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bitki Yetiştiriciliğinde Kimyasal Madde Ve Hormonlar Kullanılmalı Mı?Bitki Yetiştiriciliğinde Kimyasal madde ve Hormonlar Kullanılmalı mı? (2) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlara uygulanan hormon ve ilaçlar tamamen doktor kontrolünde ve kontrollü koşullarda yapılmaktadır ![]() ![]() AÇIKLAMA: Geçen Haftaki Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap linkindeki yazının devamıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dolaysıyla bitki üstünde ilaç kalıntısı ve bileşiminde insan sağlığına zarar veren maddeler olabilmektedir ![]() Eskiden teknoloji ileri olmadığından, tarım uzmanları yabancı ot öldürmede kullanılan 2-4D ilacının 0,15-0,3 ppm dozlarını mecburen domateslerin meyve vermesi için önermiş, bu yolla verimin arttırılmasına gidilmiş ve bu doz uygulaması aynen kullanıldığında o zaman pratikte sorun yaratmamıştır ![]() Ancak yetiştiriciler, tarım uzmanlarının verdiği bu dozları aynen uygulamamış, fazla ürün alırım düşüncesiyle daha yüksek dozları kullanmış, meyveleri şekilsiz, ucun sivri, içi boş hale getirmiş ve bu ürünleri pazarlamıştır ![]() Hormon kullanılmasına karşı halkta bir tepki uyanmıştır ![]() ![]() ![]() Her zaman belirttiğimiz gibi, yetiştiriciler tarım uzmanlarının verdikleri bilgiler ışığında uygulama yapmalıdır ![]() Bitki beslemesinde gübre olarak kullanılan dozlar da aynı gerçeği ortaya koyar ![]() ![]() Örnek verecek olursak, normali hektara 60-80 kg olan azotlu gübre dozlarını ıspanak, kıvırcık, marul, semizotu, taze soğan v ![]() ![]() Yüksek dozlu azotlu gübreler atılarak yetiştirilen bitkilerin yaprakları büyük,koyu yeşil renkte ve kalitesi gösterişli olur ![]() ![]() Fazla ürün açlık sıkıntısı çeken dünyamızda daha fazla insanın beslenmesi demektir ![]() Ancak ! ![]() ![]() ![]() ![]() Fazla azotlu gübreler ile yetiştirilen bu bitkilerde aşırı derecede oksalik asit, nitrat birikmesi meydana gelir ![]() ![]() Yetişkin bir insanın alacağı günlük nitrat miktarı 30-50 mg, oksalik asit miktarı 10mg, küçük çocukların alacağı nitrat miktar 10-20 mg ve oksalik asit miktarı 3-4 mg’dır ![]() Bu maddelerin miktarı pişirilme sırasında büyük ölçüde azalır ![]() ![]() Kullanılan kimyasal ilaçlara gelince, esas sorun burada yatmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Sanayi bitkilerinin yetiştiriciliğinde kullanılan ilaçların dozları daha yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı yetiştiriciler ilaçlamanın etkisini artırmak için sanayi bitkilerinde kullanılması gereken ilaçları, bilgisizce, hiç düşünmeden, yanlış bir uygulama yaparak insan beslenmesinde kullanılan bitkilere atmaktadır ![]() Halbuki, insan beslenmesinde kullanılan bitki üzerine atılan ilaçlar, atıldıktan kısa bir süre içinde parçalanır ve etkisi kaybolur ![]() ![]() Fakat domates, biber, patlıcan, hıyar gibi sebzelerde hasat 1-3 gün aralıklarla yapılır ![]() ![]() Ancak üzerinde ilaç kalıntısı bulunan ürünlerin hasat edilip pazara sunulması ve sofralarımıza gelinceye kadar geçen süreç içinde ve bu süreç ne kadar uzarsa, büyük bir miktarı parçalanabilir ve bakiye ilaç etkisi kısmen kaybolabilir ![]() Bu durum gerek kışlık, gerekse yazlık bitkilerin yetiştirilmesinde ortaya çıkabilir ![]() ![]() Bitkiler yetiştirilirken, atılan kimyasal ilaçların, gübrelerin, çevreye hatta bitkilere olan etkileri nelerdir ![]() ![]() Organik maddeler ile kimyasal maddeler arasında belirgin farklar vardır ![]() ![]() Organik maddeler çabuk parçalanır, tabiatta çürür ve koloidal kil olarak toprağa karışır ![]() ![]() ![]() Hücrelerde cansız organik maddeler canlı yapıya dönüşür, yeni oluşan hücrelerin protoplazma yapımında, eski hücrelerin onarımında kullanılır ve vücudun enerjisi sağlanır ![]() Kimyasal maddelerde durum aynı değildir ![]() ![]() ![]() Beslenme gereksinimleri karşılanan hücreler inanılmaz onarım gücüne kavuşur ve dışarıdan gelecek etmenlere karşı kendisini korur ![]() ![]() İşte bu nedenle dengeli beslenme şarttır ![]() Beyaz ekmek, Beyaz şeker, Sofra tuzu, Sözde zenginleştirilmiş maddeler, Suni tatlandırıcılar, Üzerinde, bünyesinde kimyasal kalıntı bulunduran yiyecekler ve benzerleri Günümüzde insan sağlığı için en zararlı ve hatta zehirleyici ve öldürücü maddelerdir ![]() Peki neden ? ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konuda birkaç örnek verebiliriz ![]() Beyaz un elde edilirken çağdaş yöntemlerle endospermden, tohumun özü (embriyosu) ve dane dış katmanı (kabuk) ayrılır ![]() ![]() Geriye nişasta kalmış olur ![]() ![]() ![]() Bu ekmekler bir süre kenara bırakıldığında, üzerinde uzun zaman küflerin oluşmadığı, yani küflerin bile bu ekmekleri kolay kolay besin olarak kullanmak istemediği ortaya çıkar ![]() Beyaz şekerin işlenmesinde melas, vitamin ve mineral maddeler atılır ![]() ![]() ![]() Bilindiği gibi yetiştirilen bitkilerin besin değerlerine ait özelliklerinin çıkartılıp, insan beslenmesindeki rolünü ortaya koymak, ancak yapılacak kimyasal analizlerle mümkün olur ![]() Analiz sonuçlarını ele alarak inceleme yapmak çok zaman alıcı olduğundan, bu kısa süreli konuşmamızda bize ışık tutacak küçük pratik bir bulgu vardır ![]() Oda “bitki özsuyu” dur Yapılan laboratuar çalışmalarında, bitki sıkılıp, özsuyu bir kaba konduğunda, suyu buharlaşırsa, her bitkinin doğasına bağlı kalarak bir çökelti ortaya çıkar ![]() Sağlıklı bitkilerin kristalleri güzel, uyumlu ve muntazam bir yapı gösterirken, sağlıksız olanda yığılma, kabuklaşma ve dağınık bir şekil ortaya çıkar ![]() Doğal ve organik maddelerle beslenen bitkilerin özsuyu kristalleri düzenlidir ![]() ![]() Bu durum, aşırı gübreleme ve ilaçlamanın bitkilerde de rahatsızlık meydana getireceğinin kısmi bir belirtisidir ![]() Kontrolsüz, zamana uyulmadan atılan aşırı dozlu kimyasallar, sadece bitkilere ve o bitkileri besin olarak kullanan insanlara zarar vermez, aynı zamanda topraktaki organik maddelerin bozulmasına, mikroorganizmaların yaşamının kötüleşmesine ve toprağın yozlaşmasına neden olur ![]() Bu tip topraklarda, bilhassa fazla yağış ve sulama suyu kullanımı sonrası, toprak suyunun uçmasıyla kerpiçleşme ortaya çıkar ![]() ![]() Oysa köklerin en fazla yayıldığı bölge olan 10-20 cm’den daha derin toprak işlemesi , toprak canlılarının havasız alt toprak katlarına atılması ve dolaysıyla orada öldürülmesi, yani toprak canlılığının yok edilmesidir Derin sürme zaman alıcı, işçiliği arttırıcı ve maliyeti yükseltici bir yüktür ![]() ![]() Bilinçsiz kullanılan kimyasal maddelerin kötü etkileri sadece toprakla kalmaz, onun üzerine yetişen bitkilerde ve o bitkilerle beslenen insanlarda kendisini gösterir ![]() Göllerde ve denizlerde yaşayan canlılara bile yavaş yavaş etki eder ![]() ![]() ![]() Sağlıklı bir toprak, özellikle sadece organik gübreler kullanılarak, organik madde ve besin miktarı kısmen iyileştirilmiştir ![]() Bitki yetiştirirken mümkünse hiç kimyasal madde kullanmamak, insan sağlığı bakımından en iyi bitki yetiştirme metodudur Bu da kütlesel üretim için kimyasal maddelerin zorunlu kullanıldığı “KLASİK TARIMA” karşı, hiçbir kimyasal maddenin kullanılmadığı, alternatif olabilecek bir metot “ORGANİK TARIM” dır |
![]() |
![]() |
|