![]() |
Tarım Ürünleri Ve Yetişme Dönemleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarım Ürünleri Ve Yetişme DönemleriTarım Ürünleri Ve yetişme dönemleri BUĞDAY İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken, bazı yıllar düşer ![]() ![]() ![]() ARPA Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ÇAVDAR Serin yayla iklimi ister ![]() ![]() ![]() ![]() MISIR Yetişme döneminde bol su ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NOHUT İlk yetişme döneminde yağış ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MERCİMEK Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G ![]() ![]() ![]() ![]() FASULYE Yurdumuzda sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir ![]() ![]() TÜTÜN Kıraç arazilerde yetişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretimde 1 ![]() ![]() PAMUK Alüvyal toprakları sever ![]() ![]() ![]() Üretimde 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞEKER PANCARI Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak’ta başlamıştır (ilk fabrika Uşak’ta 1926 yılında kuruldu) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() **Ş ![]() ![]() ![]() ***Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz ![]() ![]() ÇAY Tropikal iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAŞHAŞ Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KETEN & KENEVİR Kenevir lifleri dokuma sanayisinde , ip ve halat yapımında kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keten tarımının tamamı Kocaeli çevresindedir ![]() AYÇİÇEĞİ İlk yetişme döneminde su , hasat döneminde kuraklık ister ![]() ![]() ![]() ZEYTİN Akdeniz iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Ayrıca Doğu Karadeniz’de Çoruh vadi oluğunda (Artvin) ve G ![]() ![]() Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; üretim bir yıl fazla , bir yıl azdır ![]() Dünya zeytin üretiminde İtalya , İspanya ve Yunanistan'dan sonra 4 ![]() ![]() SOYA FASULYESİ Tohumlarında %18-24 oranında yağ, %35-45 oranında protein içeren ve toprağa organik madde ve azot sağlayan bir bitki olan soya fasulyesi ülkemizde hem ana ürün hem de ikinci ürün olarak kullanılmaktadır ![]() Ege , Akdeniz, Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sulanır tarım alanlarında 2 ![]() ![]() Adana başta olmak üzere İçel, Hatay çevresinde tarımı gelişmiştir ![]() ![]() YER FISTIĞI Yerfıstığı tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein , %18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler içeren, özellikle yağ sanayi ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde değerlendirilen değerli bir bitkidir ![]() Yerfıstığının Türkiye'ye ne zaman ve nasıl girdiği kesin olarak bilinmemekle, ilk olarak Trakya ve oradan Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yayıldığı sanılmaktadır ![]() ![]() Yerfıstığı baklagil bitkisi olmasından dolayı, havanın serbest azotunu toprağa bağlayarak kendinden sonra gelen bitkiye azot ve organik madde depolayan önemli bir bitkidir ![]() Ülkemizde yerfıstığı son yıllarda yaklaşık 34 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yerfıstığının 32 türü tespit edilmiş, bunların bir kısmı tek yıllık, bir kısmı çok yıllıktır ![]() ![]() ![]() Akdeniz iklim şartlarında iyi yetişmektedir ![]() ![]() SUSAM Susam sıcağı çok seven bir yağ bitkisidir ![]() ![]() Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yurdumuzda başta G ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarım Ürünleri Ve Yetişme Dönemleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarım Ürünleri Ve Yetişme DönemleriKANOLA Bitkisel yağ kaynağı olarak yağlı tohumlu bitkiler olan ayçiçeği, soya, pamuk ve yer fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sıraya sahiptir ![]() ![]() ![]() Kolza'da erusik asit ve glukosinolat ihtiva etmeyen çeşitler araştırmalar sonucu geliştirilmiştir ![]() ![]() ![]() Ülkemizde kanola tarımına tekrar son yıllarda Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Samsun yörelerinde başlanmıştır, ancak ekilişi henüz 2000 ha gibi çok küçük alanda yapılmaktadır ![]() Kanola bitkisinde olgunlaşma aşağıdan yukarı doğrudur ![]() ![]() ![]() ÜZÜM Kışın –40ºC ye kadar dayanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya kuru üzüm üretimde 1 ![]() ![]() ELMA Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir ![]() ![]() ![]() İNCİR Akdeniz iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FINDIK Ülkemizde fındık yetiştiriciliği bakımından en uygun iklim özelliğine sahip bölge Karadeniz kıyı bölgesidir Fındık Karadeniz Bölgesinde sahilden 60 km içeriye ve 750 m yüksekliğe kadar ekonomik olarak yetiştirilebilmektedir ![]() ![]() ![]() Toprak istekleri olarak fazla seçici olmamakla birlikte besin maddelerince zengin, tınlı-humuslu ve derin topraklarda iyi bir gelişme gösterir ![]() Yurdumuz üretiminin %83 ‘ünü Karadeniz bölgesi karşılar ![]() ![]() ![]() Türkiye dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer alır (%60-70) ![]() ANTEP FISTIĞI En iyi yetişme şartlarını G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜLKELER 1998 İRAN 130 ![]() ABD 88 ![]() TÜRKİYE 60 ![]() SURİYE 36 ![]() ÇİN 28 ![]() YUNANİSTAN 5 ![]() İTALYA 3 ![]() AFGANİSTAN 1 ![]() DİĞER 1 ![]() DÜNYA 354 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarım Ürünleri Ve Yetişme Dönemleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarım Ürünleri Ve Yetişme DönemleriTURUNÇGİLLER (Narenciye) (Portakal , mandalina, limon , greyfurt ve turunç) Tropikal iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() Yurdumuzda tarımı en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir (% 62) Antalya başta olmak üzere bütün Akdeniz kıyılarında tarımı yapılabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() *** Ege Bölgesinde kıyıdan 200 km içerilere kadar tarımı yapılabilmektedir ![]() ![]() *** Doğu Karadeniz Bölümünde yetiştirilebilmesi kış ılıklığı ile ilgilidir ![]() MUZ Muz, Güneydoğu Asya’dan çıkmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muz, nemli, tropik iklimlerin bitkisidir ![]() ![]() Akdeniz bölgesinde muz yetişen yerlerimiz 36-37 enlem derecelerinde Toros Dağları tarafından korunmuş, dağların eteklerindeki mikroklima yerlerdir ![]() ![]() Türkiye'de üretilen muzun tamamı Akdeniz Bölgesi'nde, Alanya-Anamur kıyılarından elde edilmektedir ![]() Dünyadaki muz üretimi en fazla Asya kıtası ülkelerinde yapılmakta, bu kıtayı sırasıyla Güney Amerika, Orta Kuzey Amerika, Afrika, Okyanusya ve Avrupa Ülkeleri izlemektedir ![]() KAYISI Kayısı dünya üzerinde Asya'da İran, Afganistan ve Türkistan'da, Avrupa'da özellikle Akdeniz kıyılarında; Afrika ve Avustralya'da Güney Amerika, Arjantin ve Şili'de Amerika Birleşik Devletlerinde ve burada da özellikle Kaliforniya'da geniş ölçüde yetiştirilmektedir ![]() Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir ![]() ![]() ![]() ŞEFTALİ Şeftalinin ana vatanının Doğu Asya ve Çin olduğunu düşünülmektedir ![]() ![]() ![]() Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler içerisinde Marmara Bölgesi başta gelmektedir ![]() ![]() BADEM Bademin anavatanı Çin ve Orta Asya'dır ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye'de Doğu Karadeniz'in kıyı Bölgesi ile çok yüksek yaylalar dışında her yöresinde badem yetiştirilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() İklim, Badem için, yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi idealdir ![]() ![]() ![]() Çiçeklenme zamanında -4°C, -5°C'ye dayanabilen çiçekler, körpe çağla döneminde -1°C, -O,5°C'lerde zarar görürler ![]() ![]() KİVİ Bütün Dünyada yetiştirilen çeşitlerin orijini Yeni Zelanda’dır ![]() Kivi asmaları sarılıcı-tırmanıcı bitkilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gözlerinin uyanmasında yaprak dökümüne kadar 240-260 gün don olmayan gelişme süresi ister ![]() ![]() ![]() Normal olarak çiçek ve meyve dökümü olmaz ![]() ![]() ![]() Etkin bir tozlama ve meyve tutumu için çiçeklenme zamanı bahçede arı kovanı bulundurulmalıdır ![]() ![]() ![]() Türkiye’de henüz ticari amaçlı kivi üretimi çok yenidir ![]() ![]() PATATES Alüvyal ve kumlu topraklarda iyi yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() SOĞAN-SARMISAK Soğan üretiminde en önemli bölge Karadeniz Bölgesi'dir ![]() ![]() ![]() ![]() SEBZECİLİK Ülkemiz iklimi itibarıyla çok çeşitli sebze yetiştirilmesine olanaklıdır ![]() ![]() Sebzeler çok fazla su isterler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bütün yıl yapılabilmektedir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|