Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
olayı, thomson

Thomson Olayı

Eski 10-15-2009   #1
Şengül Şirin

Thomson Olayı

Thomson olayı

Isı gradyanı bulunan, bir metal çubuktan bir akım geçirildiğinde, ısı salınır ya da soğurulur Bu, Thomson olayıdır Isı gradyanı, metal içinde bir elektrik alanı oluşturur

Thomson olayı, Peltier olayına benzer Ancak, Thomson olayında alan bir birleşme noktasıyla (ya da birleşme noktalarıyla) değil, bir sıcaklık gradyanıyla oluşmaktadır Bir metal çubuktan akım geçirildiğinde, ısı, sıcaklık gradyanıyla ilişkili alanın yönüne bağlı olarak, salınır ya da soğurulur

Sıcaklık gradyanınm elektrik alanı oluşturması şöyle açıklanabilir: Metal çubuğun bir ucunun ısıtılması, o uçtaki elektronların ısıl hızlarını yükseltir Bu elektronlar öteki uca akarak, bir elektriksel dengesizlik, dolayısıyle de bir akım yaratırlar

Bir bakır tel kullanıldığında akım, telin soğuk bölümünden sıcak bölümüne geçtikçe, ısı soğurur Bu yüzden, telin sıcaklık dağılımını aynı tutmak için, tele ısı vermek gerekir Sıcak bölgeden soğuk bölgeye akım geçen telde, ısı salınır

Akımı oluşturan elektrik yükleri telden geçtikçe, ısınacaklarından ya da soğuyacaklarından, ısı alıp, ısı vereceklerdir Ama bu durum, bir demir telde bozulur Akım, telin sıcak bölümüne doğru hareket ettikçe ısı verir (ya da soğuğa doğru aktıkça ısı alır)

Thomson olayının kullanım alanı sınırlıdır Ama 1850 yıllarında William Thomson (Lord KELVİN) tarafından bulunması, bilimsel bakımdan çok önemli olmuştur

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com