Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dağıtım, iletkenlerin, kabarcık, odası, tanecik, uygulanma, yerielektrik, üstün, şebekeleri

üstün Iletkenlerin Uygulanma Yeri-Elektrik Dağıtım şebekeleri,kabarcık Odası,tanecik

Eski 10-15-2009   #1
Şengül Şirin

üstün Iletkenlerin Uygulanma Yeri-Elektrik Dağıtım şebekeleri,kabarcık Odası,tanecik

üstün iletkenlerin uygulanma yeri-Elektrik dağıtım şebekeleri,kabarcık odası,tanecik

Uygulamalar:

Günümüzde üstün iletkenlerin en önemli uygulanma yeri, çok yüksek magnetik alanların elde edilişidir Tel biçimine sokulan üstün iletken, SOLENOİT halinde sarılır ve bir kriostat içine monte edilip sıvı hidrojenin sıcaklığına kadar soğutulur Laboratuvarlarda çok küçük hacim içinde 14 teslaya varan magnetik alanlar elde etmek için, bu türden mıknatıslar kullanılır Ayrıca, daha düşük dozlarda çalışan çok daha büyük mıknatıslar da üretilmektedir Önemli uygulama alanlarından biri de, nükleer fiziktir Bu alanda üstün iletkenler, tanecik demetlerinin büküldüğü ve izlerinin gözlendiği "KABARCIK ODASI" nda kullanılırlar

ABD'ndeki büyük bir kabarcık odasında bulunan mıknatısın boyu 52 m'dir; 2 teslalık akı yoğunluğu üretir ve 50 ton iletken kullanır Üstün iletkenlerin elektromıknatıslardan üstünlüğü, yüksek magnetik alanlar üretebilmeleri, küçük hacimler içinde de oluşturulabilmeleri ve pek az enerjiyle çalışabilmeleridir Gerçekte, ilk soğutma işleminden sonra, enerjinin büyük bir bölümü, kabloları soğutmak için tüketilir Gelecekte üstün iletkenlerin 'TANECİK HIZLANDIRICILARI'nda da kullanılacağı sanılmaktadır Ne var ki, magnetik alanın çok hızlı değiştirilmesi gerektiğinden, akı hareketi sonucu üstün iletkende ortaya çıkan enerji yitimlerinin azaltılması sorun yaratmaktadır

Elektrik dağıtım şebekeleri:

Yeraltı elektrik dağıtım şebekeleri yerine, elektrik aktarmak için üstün iletkenli dağıtım şebekeleri kullanılması düşünülmektedir Üstünden alternatif akım geçirildiğinde, üstün iletkenlerde enerji yitimleri olmaktadır Düzgün yüzeyli silindir biçimli ince iletkenler kullanılarak, soruna çözüm getirilmeye çalışılmaktadır Bu tür yöntemler bir ölçüde başarıya ulaşmıştır Ama uzun mesafelerde kabloları soğuk tutacak sistemlerin geliştirilmesi gibi, çözüm bekleyen daha pek çok sorun vardır

Motor ve jeneratörler:

Bir İngiliz laboratuvarında, alan sarımları için üstün iletken kullanan 3 250 beygirgücünde bir elektrik motoru geliştirilmiştir Bir magnetik alanda, disk biçimindeki bir iletkenden büyük bir akım geçirilmekte ve diski döndürecek bir kuvvet oluşturulmaktadır Bu kuvvet, geçen akım şiddeti ile orantılıdır ve dönme hızı da ona bağlıdır İlke olarak işlem, tersine de işletilebilir Disk döndürülerek, çap boyunca bir elektrik akımı elde edilir

Başka uygulamalar:

Son 20 yılda pek çok üstün iletkenli aygıt geliştirilmiştir, ama bunların tümü küçük ölçeklidir Aralarında anahtarlar ve bilgisayarlar için bellek aygıtları (kriotron ve crowe pilleri), KIZILALTI IŞINIM'ı saptamak için BOLOMETRE'ler ve josephson bitişimleri (elektriksel ölçmelerdeki standartların tanımlanmasında kullanılan üstün iletkenli kuvantum aygıtları) de bulunmaktadır Gelecekte enerji sorunlarının çözülmesinde üstün iletkenlerin geniş ölçüde kullanılacağına inanılmaktadır

Cevap : üstün Iletkenlerin Uygulanma Yeri-Elektrik Dağıtım şebekeleri,kabarcık Odası,tanecik

Eski 10-15-2009   #2
peri

Cevap : üstün Iletkenlerin Uygulanma Yeri-Elektrik Dağıtım şebekeleri,kabarcık Odası,tanecik

Ellerinize saglık olsun çok güzel konular

Seviyorum demek önce onsuz olmayı kabullenmektir
Varlığı armağansa yokluğu ceza deği
Varlığının değerini bilmektir
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com