Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fizyoğrafyası, ili, kastamonu

Kastamonu İli Fizyoğrafyası

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kastamonu İli çoğunlukla engebeli ve karışık arazilerden oluşmaktadır İlin kuzeyini batı Karadeniz dağları kaplamaktadır Karadeniz sahiline paralel olarak uzanan bu sıradağlara İsfendiyar (Küre) dağları adı verilir Münferit olarak Yaralıgöz dağı (1985m), Göynük dağı(1770m), Dikmen dağı (1471m), Kurtgirmez dağı(1450m), Güruh Dağı(1493m), Ballı dağı (1400m), lsırganlı dağı, Harami dağı ve Elekdağ önemli yükseltileri teşkil etmektedirİlin Güneyinde ise Ilgaz dağları uzanmaktadırBu dağlar yüksek ve devamlıdır Kuzeyde Gökırmak ve Araç çayı, Güneyde ise Devrez çayı vadileri ile sınırlanmıştır En yüksek noktası Çatalılgaz tepesi (2565m)'dir

Kastamonu İli genel olarak dağlık olduğundan geniş ovaları yoktur Buna karşılık vadiler etrafında ovacıklar göze çarpmaktadır En önemlisi Gökırmak vadisidirDevrez Vadisinin İl hudutları içinde lalan kısmı Tosya Ovasını meydana getirmektedirAraç Çayı ve Daday Çayı gibi küçük çayların oluşturduğu ovalarda oldukça ufaktır

İlde plato olarak Devrekani Ovası ile İlgaz eteklerinde oluşmuş Kadı Dağı gösterilebilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com