Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ağaçlarin, fazla, oldugu, yağar, yağmur, yerde

Ağaclarin Oldugu Yerde Neden Daha Fazla Yağmur Yağar

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ağaclarin Oldugu Yerde Neden Daha Fazla Yağmur Yağar

Ağaclarin oldugu yerde neden daha fazla yağmur yağar

Toplumda bazi seyler hic sorgulanmadan hemen dogru olarak algilaniyor/kabul ediliyor Bunlardan biri de agaclarin yagmur yagdirdigidir Gercekte ormanlar yagmur yagmasina neden olamazlar Bulut ve yagis fizigi derslerimizde anlattigimiz yagisin olusum teorilerinde ormanlar hic bir sekilde yer almaz Ama ormanlar yagisin verimini artirirlar Diger bir deyisle, ayni sartlara sahip iki noktanin agacli olaninda daha fazla yagis alinir Bunun nedeni,ormanlik alanda hava daha nemlidirAgaclar buharlasma ve terleme ile havayada daha fazla nem kazandirirlar Nemli bir havada ornegin yere düsen yagmur damlalari (kuru havaya göre) daha az buharlasmaya ugrar Bu nedenle, ormalik bolgede daha fazla ve daha büyük damla kuculüp buharlaşmadan yere ulasabilir

Ozetlemek gerekirse, "agac oldugu icin bir yere yagmur" yağmıyor; aslinda "yağmurlu yerde daha fazla orman" olusuyor Bunu anlamak icin ornegin havanin coktuğü Sahara Colleri gibi 30 enlemlerine agac dikip sulayarak buyutun, ama yagmur yagdirmaniz yine de mumkun olamaz Benzer sekilde ruzgar altinda kalan dag yamaclarina da agac dikerek yagmur yagdiramazsiniz

Ayrica yagmur, yagdigi yerde olusmaz Yagis birakan bulutlar/sistemler genellikle cok uzaklardan gelir Ama bir noktada alinan yagisin miktari (yagisin olusumu degil!) o noktadaki agac gibi yeryüzü kosullari ile yakindan iliskilidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com