10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye'de Hayvancılık İlgili Bilgiler
Türkiye'de Hayvancılık ilgili bilgiler
Hayvan Soylarının Durumu :Türkiye'de yerli ırkın et ve süt verimleri düşük olduğundan başka ülkelerden getirilen damızlık hayvanlarla melez ırklar üretilmektedir Bu nedenle haralar kurulmuştur Bursa'daki Karacabey ve Eskişehir'deki çifteler haraları en önemlileridir
Otlakların Durumu : Büyük ve küçükbaş hayvancılığın yapıldığı yerlerde hayvanların otlatıldığı alanlara otlak denir Otlaklar bozkır ve dağ otlakları diye ikiye ayrılır Bozkır otlakları, yazları sıcak ve kurak geçen yerlerde bulunur Bu tür otlaklarda en çok küçükbaş hayvan beslenir Dağ otlakları, yazları serin geçen bölgelerde bulunur Otlar uzun boylu ve gürdür Bu alanlarda çoğunlukla büyükbaş hayvan beslenmektedir Türkiye'deki otlakların yetersiz olması hayvancılıktaki verimi düşürmektedir
Mera Hayvancılığı
Türkiye'de hayvancılık daha çok mera hayvancılığı şeklinde yapılır Kış aylarında ağıl ve ahırlarda arpa, saman ya da kuru otlarla beslenen hayvanlar yazın meralarda (otlaklarda) otlatılır Bu nedenle mera hayvancılığında doğal koşullara bağlı olan et ve süt verimi düşüktür
Besi ve Ahır Hayvancılığı
Hayvansal ürün verimini artırmak için ahır hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır Özellikle büyükbaş hayvanlar temiz ve bakımlı ahırlarda modern yöntemlerle beslenir Şekerpancarının küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir Bu nedenle şeker fabrikaları çevresinde ahır hayvancılığı gelişmiştir Marmara Bölgesi'nde besicilik ve mandıracılık daha yaygındır
Hayvancılık Türleri
Küçükbaş Hayvancılık :Koyun, kıl keçisi ve tiftik keçisi bu ad altında toplanır Türkiye'de bozkırların yaygınlığı küçükbaş hayvancılığı zorunlu kılmıştır

Koyun : Türkiye koyun yetiştiriciliğinde Dünya'da 6 sırada yer alır Marmara ve Ege Bölgesi'nde daha çok kıvırcık, İç ve Doğu Anadolu'da mor karaman, İç Batı Anadolu'da dağlıç soyları yetiştirilir Güney Marmara'da devlet üretme çiftliklerinde merinos koyunu yetiştirilmektedir Yünleri ince uzun ve parlak olduğundan yünlü kumaş dokumasına elverişlidir
Kıl Keçisi : Ülkemizin hemen her yerinde kıl keçisi beslenir Keçi hareketli ve çevik bir hayvan olduğundan en yoğun beslenme bölgeleri dağlık ve engebeli alanlardır Ancak ormanlık alanlara zarar verdiği için sayısında azalma görülmektedir
Tiftik Keçisi : Ankara keçisi adıyla da tanınan tiftik keçisi daha çok yünü için yetiştirilir Tiftik önemli bir dış satım ürünüdür Türkiye, tiftik keçisi yetiştiriciliğinde ABD, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Avrupa'dan sonra 5 sırada yer alır
Büyükbaş Hayvancılık
Sığır : Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetiştirilir Özellikle otların gür ve uzun boylu olduğu yerlerde yoğun olarak beslenmektedir Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu'nun kuzey yarısı en önemli sığır yetiştirme alanlarıdır
Manda : Sağılma dönemi ineğe göre daha uzun ve et verimi daha yüksektir Türkiye'nin bol su ve bataklık yerlerinde özellikle Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde yoğun olarak beslenir
Diğerleri : Yük, binek ve koşum hayvanı olarak eşek, at ve katır beslenmektedir Gelişen yol sistemleri ve artan motorlu araçlar nedeniyle sayıları giderek azalmaktadır
Kümes Hayvancılığı

Eti ve yumurtası için beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar kümes hayvanları adı altında toplanır Türkiye'de yaygın olarak ekonomik değeri daha yüksek olan tavuk beslenmektedir Ancak ülkemizde modern tavukçuluk henüz yeterince gelişmemiştir Son yıllarda büyük kentlerin çevresinde yoğunlaşan modern tavukçuluğun en yaygın olduğu bölgemiz Marmara'dır
UYARI : Kümes hayvancılığının çoğunlukla kişisel işletmeler biçiminde olması, yem üretiminin yetersiz, kooperatiflerin az olması kümes hayvancılığının gelişimini engellemektedir
|
|
|