Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alanların, bilgiler, hakkında, karstik, kısa, özellikleri, şekiller

Karstik Şekiller Hakkında Kısa Bilgiler , Karstik Alanların Özellikleri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Karstik Şekiller

Karst topoğrafyası, karbondioksitli suların başta kireçtaşı olmak üzere jips, kaya tuzu ve kalker gibi eriyebilen kayaları eritmesi ile oluşmaktadır Esas itibariyle, karst topoğrafyası, kireçtaşı veya kalkerlerin erimesi ve suda eriyik halde bulunan kalsiyum bikarbonatın suyun buharlaşması ile tekrar CaCO3 çökelmesi sonucunda meydana gelmektedir

Karstik Alanların Özellikleri

• Çıplak zeminler geniş yer tutar

• Toprak erimeler sonucunda oluşan çukurlarda toplanmıştır

• Karstlaşmış kayaların yüzeyi su bakımından fakirdir

• Tarım olanakları sınırlıdır

• Yerleşmeler az ve dağınık topraklara bağlı olarak serpilmiştir

Akdeniz Bölgesinin batısı, Güney Ege, Kuzeydoğu Anadolu başta olmak üzere ülkemizin beşte biri bu özelliğe sahiptir Ülkemizde karstik şekillerin yaygın olduğu bölgemiz Akdeniz bölgemizdir Ayrıca Çankırı, Sivas (Zara), Erzincan yöreleri de karstik yörelerdir Bunun nedeni buradaki arazinin jips, kalker gibi eriyebilen kayalardan meydana gelmesidir Antalya ovası karstik bir ovadır Akdeniz bölgesindeki akarsular yaz mevsiminde Ege’deki akarsulara oranla biraz daha fazla akıma sahiptirler Bunun nedeni Akdeniz’deki akarsuların kaynak suları ile beslenmesidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com