10-19-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Puslu Kıtalar Atlası Rendekar
Puslu kıtalar atlası rendekar
En uzun yolculuklar bile bir adımla başlar fakat işin en zor kısımlarından birisi o ilk adımı atabilmektir Yaklaşık bundan bir ay önce okuduğum Puslu Kıtalar Atlası adlı romanı sitemde yazmayı tanıtmayı eşe dosta bildirmeyi ,düşünüyordum ama yazmaya başlamak ancak bu güne nasip oldu En baştan belirtmek gerekir ki bu kadar güzellikte bi eseri benim hakkaniyetiyle anlatmam mümkün değildir , ben sadece dilim döndüğünde gözüme çarpan güzelliklerden bahsetmek istiyorum

Yazının başlığından da anlaşıldığı üzere kitabı Ege üniversitesinde öğretim üyeliği yapan İhsan Oktay Anar yazmıştır ve bu kitap, kendisinin ilk romanıdır Yazar türk edebiyatının son yıllarda yetiştirdiği en önemli yazarlandandır
Açıklayıcı bilgileri verdikten sonra asıl söylemek istediklerime gelmek istiyorum Kitap bir edebi şaheser benim gözümde Hem tarih hem felsefen hem de mizah barındıran eser adeta bir başucu kitabı
Kitabın bu kadar güzel olmasının en başlıca sebebi kullandığı güzel dil ve olay kurgusu Kitabı elinize aldığınızda bitirmeden bırakamıyorsunuz Kitabın masalsı dili sizi kendi içinde öyle sarmalıyor ki adeta ruhunuza işliyor 238 sayfa olan kitap bitince insan üzülüyor , ben keşke kitap 800-900 sayfa olsaydı diye geçirdim ,içimden çünkü yazarın anlatışını methedicek kelime bulamıyorum
Kitaplar belli bilgi birikimleri sonucunda ortaya çıkarlar Yazar bu bilgi birikimini fazlasıyla edinmiş durumda Özellikle osmanlı dönemini tasvir ederken bu kadar çok ayrıntıya girebilmesi ve o anların insanın gözünün önünde canlanması yazarın konuyu çok iyi araştırdığını kanıtlıyor
“Dünya bir düştür, ah evet dünya! dünya bir masaldır!”
Kitapta geçen bu cümle kitap hakkında çok güzel ipucu veriyor Kitabın içeriğini derinlemesine anlatıp henüz okumayanların zevklerini azaltmak istemiyorum ama kitap düşle gerçeğin arasındaki o ince çizgi üzerinde gidip ,geliyor O çizgiye dair çıkarımlar yapıyor Bunu yaparken gerek felsefik gerekse mizahi yönden çok güzel şeylere değiniyor
Kitapta Rendekar denilen kişinin Fransız matematikçi ve filozof René Descartes olduğunu belirtmem gerek Zira Rendekarın fikirleri üzerine geçen aforizmalarda kim bu rendekar diyebilirsiniz
Kitaptaki aforizmalara örnek olması, için kitabın arka kapağındaki yazıyı eklemekte fayda olduğunu düşünüyorum
“Yeniçeriler kapıyı zorlarken Uzun İhsan Efendi hala malum konuyu düşünüyor, fakat işin içinden bir türlü çıkamıyordu…
“Rendekar doğru mu söylüyor? Düşünüyorum, öyleyse varım Oldukça makul Fakat bundan tam tersi bir sonuç, varolmadığım, bir düş olduğum sonucu da çıkar: Düşünen bir adamı düşünüyorum Düşündüğümü bildiğim için, ben varım Düşündüğünü bildiğim için, düşlediğim bu adamın da varolduğunu biliyorum Böylece o da benim kadar gerçek oluyor Bundan sonrası çok daha hüzünlü bir sonuca varıyor Düşündüğünü düşündüğüm bu adamın beni düşlediğini düşlüyorum Öylese gerçek olan biri beni düşlüyor O gerçek, ben ise bir düş oluyorum ”
Kapı kırıldığında Uzun İhsan Efendi kitabı ,kapandı az sonra başına geleceklere aldırmadan kafasından şunları geçirdi:
“Dünya bir düştür Evet, dünya Ah! Evet, dünya bir masaldır ”
Kitap her ne kadar felsefik ve masalsı bir kitap olsa bile mizahi yönü çok kuvvetlidir Birçok yerinde tebessüm oluşur yüzünüzde , bazı şeylerin ne kadar güzel ne kadar ironik anlatılabildiğine şahit olursunuz
Fantastik bir şaheser olan bu kitap neden bu kadar meşhur değil derseniz size ekşisözlükteki bir arkadaşın söylediğini söyleyebilirim Öncelikle kendisi bir Türktür ve asıl mesele çıkıpta bilmediği tarihsel bir konuda türkler şu kadar kürt bu kadar ermeni öldürmüştür demez çünkü kendisi adam gibi adamdır
Kitap hakkında yazmak istediğim çok şey var ama insan böyle bir eser hakkında yazı yazarken heyecanlanıyor , sürç-ü lisan etmekten korkuyor Böyle güzel bir eser anlatmak hem zor hem de boş bir çaba sanki Bu yazıyı okuduysanız hemen kitabı bir yerlerden bulun okuyun ve ne kadar haklı olup olmadığıma karar verin Kesinlikle, okunulması gereken bir kitap Hayatımda okuduğum en güzel romanlardan biri hatta birincisi diyebilirim Sürç-ü lisan ettiysek affola , böyle güzel bir romanı edebiyatımıza kazandırdığı için İhsan Hocamıza müteşekkirim ,ALLAH kendisine uzun ömürler versin ki bizlerde onun eserlerini okumaya devam edelim
|
|
|