Ülkemizdeki İç Göçün Sebepleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ülkemizdeki İç Göçün SebepleriÜlkemizdeki İç Göçün Sebepleri İç göçler 1950 'den sonra Ulaşımın gelişmesi ve sanayileşme ile artış göstermiştir ![]() İç Göçün (Köyden Kente) Sebepleri 1 Hızlı nüfus artışı,2 Tarım alanlarının miras yoluyla küçük parçalara ayrılması,3 Tarımda makineleşme ile işsizliğin oluşması (bu genelleme Karadeniz bölgesi için geçerliliğini yitirir )![]() 4 Eğitim hizmetleri, alt yapı hizmetlerinin yetersizliği,5 Kan davaları ve terör![]() 6 İklim ve yer şekillerinin olumsuz etkileri![]() 7 Sağlık hizmetlerinin yetersizliği (en az etkili)![]() 8 İş imkanlarının sınırlı olması![]() 9 Kentlerde sanayinin gelişmiş olması![]() Köyden Kente Göçün Sonuçları 1 Nüfusun dağılışında dengesizlik olur![]() 2 Yatırımların dağılışında dengesizlik olur![]() 3 İşsizlik ortaya çıkar![]() 4 Konut sıkıntısı olur Sonuçta gecekondulaşma olur![]() 5 Sanayi tesisleri (fabrikalar) kent içinde kalır![]() 6 Çevre sorunları artar![]() 7 Trafik, eğitim-sağlık problemleri olur![]() 8 Alt yapı hizmetlerinin götürülmesi zorlaşır![]() 9 Kültür çatışması olur![]() 10 Kırsal kesimdeki yatırımlarda verimsizlik olur![]() Köyden Kente Göçü Önlemek İçin 1 Sulamalı tarım yaygınlaştırılmalı,2 Modern tarım yöntemleri yaygınlaştırılmalı![]() 3 Besi ve ahır hayvancılığı geliştirilmeli![]() 4 Eğitim -sağlık hizmetleri geliştirilmeli![]() 5 Tarıma dayalı sanayi kolları kırsal kesime kaydırılmalı6 Alt yapı hizmetleri geliştirilmeli (yol ,su, elektrik, haberleşme)![]() |
|
|
|