![]() |
Ecza Dolabı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ecza DolabıEcza Dolabı Her evde ve işyerinde içinde gerekli alet ve ilaçların bulunduğu bir ecza dolabı olmalıdır ![]() ![]() Ancak ecza dolaplarının birtakım özelliklere sahip olması ve sürekli olarak mevcut ilaçların kontrol edilerek, sağlık riski oluşturmaması sağlanmalıdır ![]() Ecza dolabı üzerine genel bilgiler: Ecza dolabı kilitlenebilen cinsten olmalı ve serin, kuru bir yerde çocukların kolaylıkla uzanamayacakları yükseklikte, duvara asılmalıdır ![]() ![]() Bir ecza dolabında bulunması yararlı olan şeyler şunlardır: Hasta tedavisi için gerekli araç-gereçler: Derece, küçük bir makas, pens, damlalık, muşamba, termofor, lavaj için gerekli araç-gereç, çengelli iğne ![]() Sargı araç-gereçleri: Çeşitli sargı bezleri, bantlar, çeşitli ölçülerde gaz bezi, pamuk, flaster, kan durdurmak için kullanılan turnikeler, üçgen şeklinde sargı bezleri ![]() Dıştan kullanılacak ilaçlar: Batikon veya zefiran gibi dezenfektan maddeler, 70 derecelik alkol, dezenfekte için ilaçlar, oksijenli su, çeşitli merhemler, talk pudrası vb ![]() Diğer ilaçlar: Ağrı kesici ilaçlar, sakarin, karın ve mide gazları için ilaç, müshil, sülfamitler vb ![]() Hastalık döneminden artan ilaçlar ecza dolabına KONMAMALIDIR, çünkü bu ilaçlar bir süre sonra özelliklerini ve etkilerini yitirirler ![]() Bozulmuş ilaçlarda görülen belirtiler: Tozlar - Topaklanma ![]() Tabletler - Renk değişimi ve kırılma ![]() Drajeler - Şekerli kabukta dökülme ![]() Sıvı ilaçlar - Tortu birikimi ![]() Merhemler - Kuruma, koku, küf ![]() Ölçüler Ve Miktarlar Sıvı maddeler için: 1 su bardağı: 200 gr ![]() 1 fincan: 150 gr ![]() 1 şarap bardağı: 100 gr ![]() 1 likör kadehi: 20 gr ![]() 1 çorba kaşığı: 15 gr ![]() 1 tatlı kaşığı: 10 gr ![]() 1 çay kaşığı: 5 gr ![]() Şuruplarda yukarıda belirtilen ölçülerin 1,5 misli alınır ![]() Toz maddeler için: 1 dolu çorba kaşığı: 10 gr ![]() 1 dolu çay kaşığı: 3 gr ![]() 1 silme çay kaşığı: 1,5 gr ![]() 1 dolu çay kaşığı tuz: 6 gr ![]() 1 silme çay kaşığı tuz: 3 gr ![]() 1 bıçak ucu: 0,5-1 gr ![]() 1 gr ![]() Sıvılar: 20 damla bitki suları: 40 damla yağlı sıvılar: 50 damla tentürdiyot ve ispirto: 60 damla eter: 80 damla ![]() |
![]() |
![]() |
|