Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besin, için, kayıplarını, önlemek

Besin Kayıplarını Önlemek İçin

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Besin Kayıplarını Önlemek İçin




Besin kayıplarını önlemek için



Sebzeleri hazırlarken; ayıklama, yıkama ve doğrama sırasını takip ediniz

Sebzeleri doğradıktan sonra bekletmeyiniz ve pişirme suyunu dökmeyiniz

Meyvenin suyu yerine kendisini tercih ediniz

Taze sıkılmış meyve suyu tüketilecekse sıkılır sıkılmaz bekletilmeden tüketilmelidir Buzdolabında bekletilmesiyle C vitamini kaybı artar

Kesip doğradıktan sonra meyveleri bekletmeden hemen tüketiniz

Taze meyveler komposto yapıldığında önce şeker eritilir, kaynatılır ve meyveler daha sonradan eklenmelidir Kuru ve sert meyvelerde ise önce meyve pişirilir ve şeker sonradan ilave edilir

Dondurulmuş sebzeler, çözünmeden pişirilmelidir Çözünmüş sebzeler hemen tüketilmeli, tekrar dondurulmamalıdır

Salataya ilave edilecek sirke, limon gibi soslar salata servise çıkmadan hemen önce ilave edilmelidir Önceden sos ilave edildiğinde A ve C vitaminleri kaybı artar, renk bozulur

Kurubaklagilleri pişirmeden önce gaz yapıcı özelliğinden arındırmak için mutlaka ıslatınız ve ıslatma sırasında belli aralıklarla suyunu değiştiriniz

Kurubaklagilleri iyi pişiriniz ve pişirme suyunu kesinlikle dökmeyiniz

Pilav ve makarna yaparken haşlama sularını kesinlikle dökmeyiniz

Pirinç, un, şehriye gibi tahıllar yağda kavrulmamalıdır Bu işlem hem besin değeri kaybına hem de kansorejen maddelerin oluşumuna neden olur

Et-tavuk- balığı odun ya da kömür ateşinde pişiriyorsanız etinizin ateşten en az 15 cm kadar uzakta olmasına dikkat ediniz

Yağlar uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz kalırsa kansorejen bileşikler oluşur Yemeklerini pişirme yöntemi olarak kavurma ve yağda kızartma yöntemlerini kullanmayıp, haşlama, ızgara ve fırında pirişiniz

Asla çiğ yumurta tüketmeyiniz

Yumurtayı haşlanmış olarak 8-12 dakika kaynatarak tüketiniz ve yumurta saısının etrafında sarı-yeşil halkanın oluşmamış olmasına dikkat ediniz

Sütlü tatlı yaparken, şeker en son eklenmelidir Şekerle birlikte pişen sütün protein değeri azalır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.