10-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karaciğer Hastalıklarında Diyet Genel İlkeler
Karaciğer hastalıklarında diyet genel ilkeler
Orta derecedeki karaciğer yetmezlikleıinde hafif bir diyet uygulanmalı ve aşağıda sayılan temel ilkeler gözetilmelidir:
Bağırsaklarda iyi sindiıilmeyen maddelerin çok bulunduğu besinler kısıtlanmalı ya da yasaklanmalıdır Bol miktarda bağdoku ve kolajen lif içeren (”sinirli”) etler ile büyük bölümü lif ya da selülozdan oluşan sebzeler bu gruba girer
Ekşi, acı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır
Besinlere konan katkı maddeleri azaltılmalıdır
Baharat, tat ve koku verici maddeler kullanılmamalıdır Karaciğer yetmezliğinde herhangi bir nedenle sindirim güçlüğü çekenlerin uyguladığı diyet biraz daha sıkı olarak uygulanmalı, katkı maddesi eklenmiş yağlardan kaçınarak rafine olmayan çiğ zeytinyağı yeğlenmelidir
Yağlı ve özellikle kızartılmış etlerden kaçınılmalıdır
Salam, sosis, sucuk, pastırma gibi et ürünleri kesinlikle yenmemelidir
Kuru baklagiller, salçalı yağlı soslar diyetten çıkanlmalıdır
Günlük toplam kalori gereksinimi ideal vücut ağıriığına, yaşa, cinsiyete, çevre ve yaşam koşullanna göre belirlenir Vücut ağırlığının her kg’si için günde 1 gr protein alınmalı, gerekli kalori-nin yüzde 25-30′u yağlardan sağlanmalıdır Kalorinin yüzde 60-65i karbonhidratlardan karşılanmalı, bunların da hiç değilse büyük bir bölümü polisakaritlerden (ekmek, pirinç, patates, sebze) oluşmalıdır Protein gereksinimi et, balık, yumurta, süt, süt ürünleri ve sebzelerden, yağ gereksinimi et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri ile yemeklik yağlardan sağlanmalıdır Diyet yeteri miktarda vitamin ve mineral içermeli,bunun için sebze ve meyve yenmelidir Alınan gıdanın liflerle (kepek, pektin) desteklenmesi de yararlıdır Karaciğer yetmezliği ve alkolizm bağırsaldarda emilim bozulduklanna yol açtığından, vitamin ve mineral eksikliği yaratır Bu yüzden günliik gereksinimi karşılamak üzere vitamin hapları da alınabilir
Korma durumunda, komaya girme tehlikesi altında ya da ağır elektrolit bozukluğu olan hastalar için özel koşullara uyulmalıdır Bu durumda günlük besinlere yaklaşık 6 gr tuz eklenmelidir Kronik durumlarda dinlenme ve iyi ayarlanmış bir diyet genellikle iştahsızlığı gidermeye yeter ve iyileşme Sağlar Özellikle alkole bağlı türlerinde olmak üzere bütün karaciğer hastalıklannda, alkollü içkiler kesinlikle yasaklanmalıdır
|
|
|