Parfümün Yapılışı |
10-12-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Parfümün YapılışıParfümün Yapılışı Bitkisel maddelerdeki uçucu yağları çıkarmak için çeşitli yöntemler kullanılır Bunlardan birincisi, gül yapraklarını suyla damıtarak ilk kez gülsuyu yapmış olan Araplar'ın kullandığı damıtma yöntemidir (bak Damitma) Arap parfümlerini Avrupa'ya tanıtanlar, Haçlı seferlerinden ülkelerine dönerken armağan olarak bu parfümleri getiren askerler olmuştur Türkiye, Bulgaristan ve Fas'ta yapılan gülyağı da gül yapraklarının damıtılmasıyla elde edilir Gül ekilen 1 hektarlık alandan yaklaşık 2 ton taçyaprak elde edilir, bundan da yalnızca 1 kg kadar gülyağı çıkarılır Bitkilerdeki uçucu yağları çıkarmanın başka bir yöntemi sıkmazdır Bu yöntemde limon, portakal ve bergamot gibi meyvelerin kabukları rendelenir ve preslerde sıkılır Es kiden elle yapılan bu işlemler günümüzde makinelerle yapılmaktadır Bu yöntemle işlenen 450 kg meyveden posa ve meyve suyunun yanı sıra 2 kg kadar da uçucu yağ elde edilir Özellikle yasemin ve sümbülteber çiçeklerinden uçucu yağ elde etmek için kullanılan soğurma (anfloraj) yöntemi, bitkideki uçucu yağların katı yağlarla soğurulmasına dayanır Ahşap çerçevelere oturtulmuş cam levhaların üzeri, arıtılmış sığır donyağı ve domuz yağı karışımıyla kaplanır Bunun üzerine çiçeklerin taçyaprakları dizilerek çerçeveler birbiri üstüne yığılır Bu durumda birkaç saat bekletildiğinde çerçevelerdeki katı yağ çiçek yapraklanndaki uçucu yağlan soğurur Kullanılan katı yağlar uçucu yağlara doyuncaya kadar bu işlem yeni taçyapraklarla tekrarlanır Başka birçok çiçek türü için bu yöntemin değişik bir biçimi uygulanır Bunun için taçyapraklar katı ya da sıvı yağın içine konup yaklaşık 65°C'ye kadar ısıtılır Bitkilerdeki uçucu yağları çıkarmanın daha gelişmiş bir yolu petrol eteri ve benzen gibi uçucu çözücüler kullanmaktır Bu yöntemde, kokulu bitkiler bu tür bir çözücüyle birlikte ağzı sıkıca kapanan kaplara konur Çözücünün bitkinin dokularına işleyip uçucu yağlarını çözmesi için bir süre beklenir Bundan sonra alınan çözücü yeniden kullanılmak üzere damıtılırken geriye uçucu yağlar kalır Bu yağlar daha sonra alkolle anlaştırılır İstenen uçucu yağlar elde edildikten sonra parfümün yapılmasına başlanır Parfümcü önce bir temel koku seçer ve buna başka uçucu yağlar ve sabitleştirici maddeler katıp karıştırarak parfümü hazırlar Sabitleştiriciler parfümü oluşturan maddelerin birbirinden ayrılmasını önleyerek parfümün kendine özgü kokusunun sürekliliğini sağlar Sabitleştirici maddeler bazı hayvanlar, yosunlar ve reçinelerden elde edilir Bunlardan en önemlisi olan misk Orta Asya'da yaşayan misk geyiklerinden elde edilirdi Erkek misk geyiklerinin salgıbezinden çıkanlan, hoş ve kalıcı bir kokusu olan misk, günümüzde yapay olarak da elde edilmektedir Hayvanlardan elde edilen önemli sabitleştiricilerden biri de, kaşalottan çıkanlan ve ender bulunur mumsu bir madde olan amberdir Parfüm yapılışındaki son işlem, uçucu yağ ve sabitleştiricilerin alkolle seyreltilmesidir Elde edilen kanşım daha sonra dinlendirilmeye bırakılır Gerektiği gibi dinlendirilmiş bir parfümün kokusu bu işlemden geçirilmemiş bir parfüme göre daha yumuşak ve etkileyicidir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|