![]() |
Yetişkinlerde Kalp Krizi Kalp Masajı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yetişkinlerde Kalp Krizi Kalp MasajıYetişkinlerde kalp krizi kalp masajı Kalbi besleyen koroner arterlerin çeşitli nedenlerle kalbi besleyememesi sonucu ortaya çıkan tabloya kalp krizi denilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enfarkt(üs), kan desteğinin kesilmesine bağlı doku ölümüdür ![]() ![]() Kalp krizi; kandaki kolesterol düzeyinin yükselmesi, sigara, alkol, stres, yüksek tansiyon, şişmanlık, hareketsizlik gibi kontrol edilebilir nedenlerle; yaş, cinsiyet, kalıtım, diabet vs gibi kontrol edilemeyen nedenler sonucu ortaya çıkabilir ![]() ANGİNA PEKTORİS: Kalp, bir süre gereksiniminden az oksijenle beslenmek, zorunda kalırsa, kişinin soluğunu kesecek kadar şiddetli göğüs ağrısı olur, bu ağrıya angina pektoris denir ![]() ![]() AKUT MYOKARD ENFARKTÜSÜ: Koroner arterin, arterioskleroza(damar sertliğine) bağlı olarak daralması veya kan pıhtısı ile tıkanması sonucunda bu arterle beslenen kalp kasına giden oksijen yetersiz kalacağından, myokard kası görevini yerine getiremez; yeterince kanın vücuda pompalanamadığı bu tabloya, akut myokard enfarktüsü (AMI) denir ![]() İlkyardım: Angina pektoriste: * Hasta mutlaka hemen dinlen(diril) melidir; yürüyorsa durmalı, oturtulmalı veya yatırılmalıdır ![]() ![]() ![]() * Sıkı giysiler gevşetilir ![]() * Dilaltı nitrogliserin (isordil, 5 mg ) verilir ![]() * Gerekiyorsa (solunum ve kalp durmuşsa) CPR yapılır ![]() * Hastaneye götürülür ( mümkün olduğunca az hareket ettirilerek ) ![]() Akut myokard enfarktüsünde: * Hastanın ağrısının ve korkusunun giderilmesi önemlidir * Hasta sırtüstü yatırılır ve hareket ettirilmez, * Hastanın solunum sıkıntısı varsa, baş yükseltilir * (Mümkünse oksijen verilir 2 lt/dk gidecek şekilde) * Mutlaka hastaneye götürülür ![]() * Gerekiyorsa (solunum ve kalp durmuşsa) CPR yapılır ![]() ** Kalp krizi sonucu görülen kalp durmalarında, hemen kalp masajı başlatılır ve sağlık kuruluşuna kadar sürdürülürse kişinin döndürülme şansı yükselecektir ![]() **Endişeli hastanın sakinleştirilmesi ve hastanın hareketinin kısıtlanması kalbin yükünün azaltılması açısından önemlidir ![]() DİKKAT: ACİL DURUMLARDA MÜMKÜN OLAN EN KISA SÜREDE 112 ACİL YARDIM HATTINI ARAYINIZ ![]() |
![]() |
![]() |
|