![]() |
Çocuklarda Temel Yaşam Desteği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuklarda Temel Yaşam DesteğiÇocuklarda temel yaşam desteği Çocuklarda (1-8 yaş) Temel Yaşam Desteği -Çocuğun hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, -Solunum yoksa tıbbi yardım istenir (112), -Çocuğa önce Baş-Çene pozisyonu verilir, -Hemen yapay solunuma başlanır ![]() ![]() -Yapay solunum ağızdan ağıza ya da ağızdan ağız ve buruna tekniği ile çocuğun yaşı ve yüzünün büyüklüğüne göre gerçekleştirilir, -Yapay solunuma iki kez hava üflenerek başlanır ve tıbbi yardım istenir (112), -Yapay solunum dakikada 15-20 olacak şekilde yapılır, -Nabız kontrolü yetişkinlerdeki gibidir (şah damarından 5 saniye süreyle kontrol edilir), -NABIZIN ALINAMADIĞINDAN YANİ KALBİN ATMADIĞINDAN KESİN OLARAK EMİN OLUNDUKTAN SONRA KALP MASAJINA BAŞLANMALIDIR! -Kalp masajı tek elle basılarak yapılır, -Bası noktası yetişkinlerde olduğu gibi belirlenir ![]() -Çocuklarda dakikada 100 bası uygulanır, -Bası gücü ise göğüs boşluğu 2 ![]() -Çocuklarda bir ya da iki ilkyardımcı ile 5/1 olacak şekilde uygulama yapılır, ancak çocuğun iriliğine göre bu uygulama gerekirse yetişkinlerde olduğu gibi 5/2 olarak gerçekleştirilir ![]() Bebeklerde (0-1 yaş) Temel Yaşam Desteği -Bebeğin topuğuna hafifçe vurularak bilinç kontrolü yapılır, -Çocuğun hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, -Solunum yolunun açılması için bebeğe Baş-Çene pozisyonu verilir (bebeğin başı hafifçe itilir) ![]() -Yapay solunuma başlanırken ilkyardımcı ağzını bebeğin ağzı ve burnunun üstüne yerleştirilmelidir, -Yapay solunuma iki kez hava verilerek başlanır, -Tıbbi yardım istenir (112), -Üflemenin ayarı bebeğin göğsünün kalkış hareketlerine göre olmalıdır, çocuğun akciğerlerinin alacağından daha fazla hava üflenmemelidir, -Solunum sıklığı dakikada 20-25 olmalıdır, -Nabız kontrolü dirsek önyüz iç kısmındaki kol atardamarı hissedilerek yapılır, -NABIZIN ALINAMADIĞINDAN YANİ KALBİN ATMADIĞINDAN KESİN OLARAK EMİN OLUNDUKTAN SONRA KALP MASAJINA BAŞLANMALIDIR! -Bebeğin iki memesi arasında hayali bir çizgi olduğu varsayılarak bu çizginin orta noktasında göğüs kemiği tespit edilir ![]() -Kalp masajı göğüs kemiği 1-1 ![]() -Bebeklere de dakikada 100 bası uygulanır, -Bebeklerde de kalp masajı ve yapay solunum sayısı 5/1 olacak şekilde uygulanır ![]() |
![]() |
![]() |
|