Pırasa- Allium Porrum
Soğanla çok yakın akraba olan pırasa
{Allium porrum) kışın en çok tüketilen sebzelerden biridir

Bazı arkeolojik bulgular, anayurdunun Orta ve Doğu Akdeniz bölgeleri olduğu sanılan bitkinin Eski Mısırlılar'ca kullanıldığını göstermiştir

Günümüzde de pek çok ülkede yaygın olarak yetiştirilen bu sebzenin ülkemizdeki yıllık toplam üretimi 300 bin ton dolayındadır
Pırasa ikiyıllık bir bitkidir; ilk yıl kök ve yaprak, ikinci yıl çiçek ve tohum oluşturur

Öbür bitkiler gibi gerçek bir gövdesi bulunmayan bu bitkinin etli yaprak tabanları birbirini bir kın gibi sararak bir gövde görünümünü almıştır

Genişliği 5-6 santimetreye, uzunluğu ise 50 santimetreye (bazı çeşitlerde 100-150 cm) ulaşabilen ve "kın gövde" de denen bu beyaz renkli yalancı gövdenin üst ucunda, birbirinin içinden çıkan yeşil, ince uzun yapraklar bulunur; işte bitkinin sebze olarak yediğimiz bölümü kın gövde ve yapraklardır

Pırasa ilk yıl hasat edildiğinden pek çiçekli haline rastlanmaz

Oysa hasat edilmeyip kendi haline bırakılsa, ikinci yıl upuzun bir çiçek sapının ucunda iri, top gibi kümeler oluşturan beyaz ya da leylak renkli çiçekler açar

Çiçekler döküldükten sonra da üstleri pütürlü küçük siyah tohumlar oluşur
Çok sevilen bir sebze olan pırasa çeşitli mineral ve vitaminlerce zengin, değerli bir besindir

Serin yerleri seven bitki en iyi, humusça zengin, nemli topraklarda yetişir

Yazlık ve kışlık çeşitleri vardır

Yazlık çeşitler kışlık olanlar gibi soğuğa dayanıklı değildir