![]() |
Bulaşıcı Hastalıklar Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bulaşıcı Hastalıklar Hakkında BilgiBulaşıcı Hastalıklar hakkında bilgi ![]() Bulaşıcı hastalıklar, ENFEKSİYON HASTALIKLARI olarak da bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() insana geçme özelliğindeki mikropların veya parazitlerin vücuda girmesiyle ortaya çıkan hastalıklar ![]() ![]() ![]() ![]() şekillerinden başlıcaları şunlardır: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kirlenmiş yiyecekler ve içeceklerin alınmasıyla (Suyla bulaşan hastalıkların başlıcaları tifo, dizanteri, kolera, paratifo olarak sayılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastalık yapıcı (pato*jen) canlıların, özellikle mikroorganizmala*rın vücuda girmesinden ileri gelen ve aynı bulaşma( ) zinciriyle , hasta bireylerden sağ*lıklı bireylere geçebilen hastalıklar grubu ![]() ![]() ![]() ![]() Bulaşıcı, hastalığa yol açan canlıya hastalık etkeni ya da etmeni, kendisi hasta olsun ya da olmasın vücudunda bu etkeni barındıran insan ya da hayvana konak, kendisi hasta-lanmaksızın hastalık etkenini başka canlıla* ra bulaştırabilen canlıya da taşıyıcı denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mikroorganizmaların konağın vücuduna girmesini önleyen en önemli engeller deri ve üst solunum yollarını örten mukozalar*dır ![]() ![]() kan zehirlenmesi* ne (septisemi) ya da giriş kapılarından uzaktaki bir dokunun, örneğin beyin ve omurilik zarlarının iltihaplanmasına (me*nenjit) yol açabilecek kadar yaygın ve uzun erimli de olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kısacası tüm insanlar, ana rahmindeki döllenmiş yumurta aşamasından ölünceye değin, bütün canlıları barındıran aynı or* tamda kendilerine yer edinebilmek için yaşam savaşı veren sayısız canlının hedefi durumundadır ![]() ![]() ![]() Hastalık etkenleri ![]() ![]() ![]() Virüslerden daha büyük boyutta olan bak*teriler genellikle optik mikroskopla görüle* bilir ![]() ![]() ![]() ![]() Virüsler , tipik hücre içi asalaklardır; bu nedenle laboratuvarda, ancak canlı hücre içeren besi yerlerinde virüs üretilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Chlamydia cinsinden mikroorganizmalar, 250-500 milimikrometre çapında hücre içi asalaklardır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bulaşıcı Hastalıklar Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bulaşıcı Hastalıklar Hakkında BilgiBoyutları 250 milimikrometreden, başlayıp 1 mikrometreyi aşabilen riketsiyaların hücre duvarları yoktur, çevreleri yalnızca bir hüc* re zarıyla kuşatılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Boyutları 150-850 milimikrometre arasın* da değişen mikoplazma ve üreplazmalar, hücre dışı ortamda gelişebilen canlıların en küçükleridir ![]() ![]() Maya ya da küf biçiminde olabilen mantar*lar, çevre koşullarına bağlı olarak bir biçim* den öbürüne dönüşebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bulaşma yoluyla hastalık yapan asalakların en önemlileri, Protozoa filumu içinde sınıf* landırılan ve hücre duvarı bulunmayan tek- hücreli canlılardır ![]() ![]() ![]() Etkenlerin yaşama biçimleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hiç değilse yaşamlarının bir bölümünü insan vücudu dışında geçirebilen bu görece bağımsız canlılara karşılık, frengi ve belso* ğukluğuna yol açan mikroorganizmaların yaşamı tümüyle insana bağımlıdır ![]() ![]() ![]() İnsan vücudunun bütün dış yüzeyi, olağan koşullarda insana zarar vermeyen, hatta yararlı olabilen sayısız mikroorganizmayı banndınr ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanın boğazında aylarca hatta yıllarca hiç zarar vermeden yaşayan hemolitik streptokokların nasıl olup da birdenbire bademcik iltihabına yol açtığı ya da zararsız gözüken pnömokokların neden bir zatürree başlattığı bugüne değin tam olarak açıklana*mamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bağışıklık ![]() ![]() ![]() ![]() ) adı verilir ![]() Bazı canlı türlerinde birtakım hastalıkların hiç görülmemesi, örneğin farelerin hiçbir zaman difteriye yakalanmaması doğuştan bağışıklıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bulaşıcı Hastalıklar Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bulaşıcı Hastalıklar Hakkında BilgiAktif yapay bağışıklamâda, antikorlann oluşabilmesi için genellikle üç haftadan az olmayan bir süre geçmesi gerekir; bu ne* denle aşılama, hastalık etkeniyle karşılaşma*dan belli bir süre önce yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle karma aşı halinde yapılan difte* ri, boğmaca ve tetanos aşılan, çocuk felci aşısı, gene çoğu zaman karma aşı olarak uygulanan kızamık, kızamıkçık ve kabaku* lak aşılan dünyada en sık uygulanan aşılar* dır ![]() ![]() ![]() ![]() Sınıflandırma ![]() ![]() Bulaşıcı hastalıklar, özgül etkenlerine göre de şöyle sınıflandınlabilir: Bakteri enfeksiyonlan: Şarbon, tularemi, Malta humması, botülizm, tetanos, cüzam, verem, difteri, dönüşlü humma, basilli di*zanteri, boğmaca, zatürree, kan zehirlenme*si, menenjit, şark çıbanı, impetigo, yılancık, veba, kızıl, fare ısınğı humması, leptos-piroz ![]() Virüs enfeksiyonlan: Grip, soğuk algınlığı, bulaşıcı mononükleoz, çiçek, suçiçeği, kıza* mık, kızamıkçık, kabakulak, beşinci hasta* lık (bulaşıcı eritem), sarı humma, çocuk felci, kuduz, uçuk, zona, deng, tatarcık humması, AİDS ![]() Riketsiya enfeksiyonlan: Tifüs, Kayalık Dağlar humması, Q humması ![]() Mantar enfeksiyonlan: Koksidiyodami- koz, histoplazmoz, asperjilloz, pamukçuk, dölyolu iltihabı, blastomikoz ![]() Asalak enfeksiyonları: Trişinoz, kelebek hastalığı, kalaazar, şistozomiyaz, filaryoz, uyuz, sıtma, uyku hastalığı, amipli dizante* ri, Giardia ve askarit enfeksiyonlan ![]() Bulaşma yolları ![]() ![]() ![]() Her hastalık etkeninin bulaşma yolları ve koşullan farklı olduğundan, bulaşıcı bir hastalıkla savaşabilmek için bu yollann ve bulaşma özelliklerinin bilinmesi büyük önem taşır ![]() Bulaşıcı hastalıklar, başlıca bulaşma yolla- nna göre şöyle sınıflandırılabilir: Havayla (damlacık enfeksiyonuyla) bula*şanlar: Kızamık, grip, suçiçeği, kabakulak, menenjit, akciğer veremi, boğmaca ve bü* tün üst solunum yolu enfeksiyonlan ![]() Su ve besinlerle bulaşanlar: Kolera, tifo, paratifo, dizanteri, yaz ishali, çocuk felci, Malta humması, bulaşıcı hepatit ![]() Taşıyıcı hayvanlarla bulaşanlar: Sıtma, veba, tifüs, tatarcık humması, uyku hastalı* ğı, deng, san humma, Q humması ![]() Cinsel ilişkiyle bulaşanlar: Frengi, belso-ğukluğu, Chlamydia enfeksiyonları, yumu* şak şankr ![]() Hayvanlardan bulaşanlar: Kuduz, tulare- mi, şarbon, leptospiroz, hidatik kist, psit- takoz ![]() Bazı bulaşıcı hastalık etkenleri bu yollar* dan yâlnızca biriyle yayılabildiği gibi birden çok yolla da bulaşabilir ![]() ![]() Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kolaylaş* tıran çevre koşullarının başında kalabalık ve sıkışık yaşama, sağlık ve temizlik koşulları* na dikkat edilmemesi, vücudun direncini kıran çevre ve iklim değişiklikleri, beslenme alışkanlıkları gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1976'da lejyoner hastalığının , etkeni olarak tanımlanan Legionella pneumophila gibi yeni etkenlerin bulunmasına ve bazı hasta* lıkların, özellikle cinsel ilişki yoluyla bula- şanlann yayılmasını önleme konusunda ba*san sağlanamamasına karşın, bulaşıcı hasta* lıkların çoğu ciddi bir tehlike olmaktan çıkmıştır ![]() ![]() mn kötü, beslenmenin yetersiz, olduğu böl* gelerde bulaşıcı hastalıkların yayılma ve ölümle sonuçlanma oranı kitlesel boyutları* nı sürdürmektedir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|