10-09-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Peynir çeşitleri
Peynir çeşitleri
Türkiye'de birçok peynir çeşidi vardır, ama en çok üretilenler sırasıyla beyazpeynir, kaşarpeyniri ve tulumpeyniridir Beyazpeynir yapmak için genellikle koyun sütü kullanır 70°C'ye kadar ısıtılan süt soğuduktan sonra mayalanır 1,5 saat sonra oluşan teleme, bezlere sarılarak özel kasalarda süzülmeye bırakılır 3-4 saat kadar sonra alınan büyük kalıplar 2 saat süreyle tuzlu suya yatırılır Sonra küçük kalıplara bölünür ve tuzlu su dolu tenekelere yerleştirilir Lehimlenen tenekeler 45 gün süreyle buzhanelerde bekletilir, sonra piyasaya sürülür
Dünyaca ünlü Fransız peynirlerinin pek çoğu yumuşak ve olgunlaştırılmış peynirlerdir Bu peynirler, başka birçok peynir çeşidi gibi preslenmez ve yapımı sırasında küf mantarları eklenir Sıcaklığı ve nemi duyarlı bir biçimde ayarlanmış olgunlaştırma odalarına bırakılır Sütün kesilmesi için kullanılan bakterilerin ve küfün etkisiyle peynirin yapısı ve tadı değişir Bazen bu işlem sırasında, çoğu Fransız peynirine özel ağır kokusunu veren gazlar oluşur
İnek sütünden yapılan yumuşak kamamber peyniri ilk kez Normandiya'da aynı adı taşıyan köyde yapılmıştır Bu peyniri ilk kez üreten Madam Harel'in heykeli köye dikilmiştir Brie peyniri yağlı, çok ince bir disk biçimindedir Pont-l'Eveque ise kare biçiminde, çok güzel kokulu bir peynirdir Chevre adlı keçi peyniri genellikle küçük yuvarlak parçalar halinde yapılır Rokfor peyniri Güney Fransa'da Roquefort çevresinde, koyun sütünden yapılan nefis mavi bir peynirdir Yapımında kullanılan penicillium küfü bu peynirin içindeki mavi damarları oluşturur Rokfor peynirinin eşsiz tadı, bölgedeki doğal kireçtaşı mağaralarında bekletilerek olgunlaştırılmasından kaynaklanır
Pişirilmiş peynirler olarak bilinen gravyer ve İsviçre peyniri İsviçre'den gelir İsviçre peyniri yapmak için süt kesmiği küçük parçalar halinde preslenmeden önce yaklaşık 52°C'ye kadar ısıtılır Sonra, 6-8 gün süreyle 22°C-27°C arası sıcaklıkta bekletilirken ortaya çıkan karbon dioksit, peynirde delikler oluşturur
Parmesan peyniri, adını İtalya'nın kuzeyindeki Parma'dan almıştır Oldukça sert olan bu inek peyniri 2-3 yıl bekletilerek olgun hale getirilir Genellikle yemeklerde kullanılır Gorgonzola, sevilen bir İtalyan mavi peyniridir Kırmızı kabuklu yuvarlak bir peynir olan Edam ve tekerlek biçimli beyaz bir peynir olan Gouda ünlü Hollanda peynirleridir
Bazı peynirlere çeşitli bitki ve baharatla çeşni verilir Tomme au Raisin'in siyah kabuğu, kurutulmuş üzüm kabuklarıyla yapılır Boursin, sarmısak ve başka çeşni verici bitkiler içeren bir Fransız peyniridir Fransız krem peynirleri de çok ünlüdür
Yunanlılar'ın beyazpeyniri feta koyun sütünden, İtalyan peyniri mozzarella ise manda sütünden yapılır
İngiltere, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada'da en çok kullanılan çedar peyniri ilk kez İngiltere'nin Somerset bölgesinde, Cheddar'daki çiftliklerde yapılmıştır
Çedar peyniri yapmak için, bir gece bekletilen akşam sütü sabah sütüyle karıştırılır ve peynir mayası eklenerek kesilmesi sağlanır Sonra süt kesmiği 36°C-39°C sıcaklığa kadar ağır ağır ısıtılır Bu sıcaklıkta 20-30 dakika bekletildikten sonra içinde kalmış olan peyniraltı suyunun tümüyle ayrılması için üç değişik işlem uygulanır ve 50 ölçü kesmiğe 1 ölçü tuz eklenerek preslenir Presleme işlemi üç gün boyunca özel bir peynir presiyle ve giderek artan bir kuvvet uygulanarak yapılır
Sonra 60°C sıcaklıktaki suyun içinde bir dakika bekletilen peynirin dış yüzeyinde ince bir kabuk oluşur Bu kabuk saf domuz yağıyla yağlanır ve biçimini koruması için bir pamuklu kumaşa sarılır Daha sonra kuru ve iyi havalandırılmış bir odada üç ile dokuz ay arasında bekletilir Üç ay sonra, peynirdeki tereyağının peynirin her yerine eşit biçimde dağılmasını sağlamak amacıyla peynir sık sık ters çevrilir
Günümüzde üretilen peynirin büyük bölümü birçok çiftlikten gelen sütten yapılır ve fabrikalarda üretilir Üretim süreci büyük ölçüde makinelerle gerçekleştirilir; yapılan peynir nem ve sıcaklığı denetlenen depolarda bekletilir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|