Probiyotik Nedir |
10-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Probiyotik NedirProbiyotik Nedir: Probiyotikler, sindirim sisteminde belli sayılarda bulunan ve temel beslenmenin yanında sağlık açısından çok yararlı olan canlı organizmalardır Probiyotik gıdalar, yeterli sayıda ve düzenli alındığı zaman bağırsak mikroflorasının dengesini geliştirerek katkıda bulunurlar Probiyotik besinler, Probiyotik yiyecekler, doğal olarak kendiliğinden probiyotik olanlar ve daha sonra probiyotik ürün haline getirilmiş olanlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar Doğal olarak probiyotik özelliği olan yiyecekler kefir, kımız, tempeh gibi fermante süt ürünleri, turşu ve salamuralar gibi bazı yiyeceklerdir Dışarıdan probiyotik mayaların (bakterilerin) eklenmesiyle probiyotik özelliği kazandırılan yiyecekler, bebek mamaları, bazı meyve suları, süt ürünleri, katkılı yağlar gibi gıdalardır Bir yiyeceğin probiyotik yiyecek özelliğini taşıması için öncelikle canlı kalabilmesi yani sinidirim enzimlerinden, safra tuzlarından etkilenmeden kalın bağırsağa kadar canlı olarak ulaşabilmesi, güvenli olması ve vücut için herhangi bir zararı olmaması gerekir Bu özellikleri taşımayan gıdalar probiyotik gıda sınıfına giremezler Örnek vermek gerekirse; Yoğurt, laktobasil türü bakterilerle elde edilmesine rağmen içerisinde bulunan bakteriler kalın bağırsaklara kadar canlı kalmazlar Bu yüzden yoğurt gerçek anlamda probiyotik gıda değildir |
|