10-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nişastaya Duyarlık - Nişasta İntoleransı, Nişastaya Tahammülsüzlük
Nişastaya Duyarlık (Nişasta Intoleransı, Nişastaya Tahammülsüzlük)
Nişastaya duyarlı olan kişilerin sindirim kanalında nişasta tam sindirilemez ve dışkıda nişasta tanecikleri çıkar Sindirilemeyen nişasta kısa sürede incebağırsaktan kalınbağırsağa geçer, orada değişiklikler sonucu oluşan asitler bağır-sak mukazasım incitir Nişastanın sindirim güçlüğü hastalığı daha çok çocuk-larda görülür Karında ağrı, sürgün ve gaz gibi rahatsızlıklar yapar
Bu hastalıkta beslenmede ana ilke, hastanın durumuna göre, nişastayı azalt-, mak ya da diyetten çıkarmaktır Nişasta sindirimsizliği olan hastaların beslen-mesinde dikkat edilmesi gereken noktalar, öteki sindirim ve emilme güçlüğü has-talıkları için belirtilenler gibidir Önce belirtilenlere ek olarak bu hastalıkta bes-lenmede şu esaslara uyulmalıdır:
1 Diyette nişasta kısıtlanır Ağır olgularda, tahıl ve tahıl unlarıyla yapı-lan yiyecekler, kuru baklagiller, nişasta, patates ve öteki nişastalı besinler diyet-ten tümüyle çıkarılır ya da çok azaltılır Hastanın durumu düzeldikçe kısıtlama gevşetilir
2 Hastanın karbonhidrat ihtiyacı daha çok bal, pekmez, marmelat, reçel, meyve pelteleri gibi yiyeceklerle karşılanır
3 Orta derecede yağ verilir Hastada sürgün varsa yağ kısıtlanır
4 Diyet, hastanın yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayacak şekilde düzen-lenir
Laktoza Doyarlılık ,Laktoz Intoleransı, Laktoz Tahammülsüzlüğü
Laktoza duyarlı kişilerin incebağırsağında laktoz sindirilemez Bu hastalık küçük çocuklarda ve yetişkinlerde yaygın olarak görülür Amerika’da yaşayan siyah ırkta % 60-80, beyaz ırkta % 5-10 dolayında olduğu bildirilmektedir Ak-deniz ve Ortadoğu ülkelerinde ve Türkiye’de laktoz sindirimsizliğine sık rastlan-maktadır
Küçük çocuklarda laktozun kullanılamayışı, doğuştan bir bozukluk nede-niyle laktaz enziminin yapılamayışına bağlanmaktadır Yetişkinlikte ise, sindi-rim kanalında başka bozukluk ve hastalıklardan da ileri gelebileceği, enzim ye-tersizliğinin de rolü olduğu sanılmaktadır
Laktoz, sütte bulunan bir şekerdir Laktoz sindirim güçlüğü olan kişiler süte duyarlı olurlar Süt içildikten bir süre sonra, hastalıklı kişilerde karın ağrı-sı, gurultu olur ve sürgün (ishal) yapar Dışkıyla önemli miktarda laktoz ve lak-tik asit atılır Diyetten süt çıkarılınca hastada bir bozukluk görülmez
Laktozu iyi kullanamayan çocukların diyetinden süt ve sütlü besinler çıkarı-lır Laktozu alınmış süttozu varsa, ondan süt yapılır, soya sütünden ve öteki ku-ru baklagillerden yararlanılır Çocuğun durumu düzeldikçe, diyetine azar azar süt ve sütlü tatlılar eklenir Yoğurt ve mahallebi denenir Çocuğun duyarlık de-recesine göre süt, yoğurt, sütlü tatlı miktarı artırılarak ve azaltılarak denenir Dokunmayan miktar bulunur Aym uygulama yetişkinler için de geçerlidir
Yetişkinler çocuklardan daha az duyarlı olabilirler Süte duyarlı olan kişi-ler, süt ürünlerine, sütlü yiyeceklere daha az duyarlı olabilirler Bir hayvan sü-tüne duyarlı olan kişiler başka hayvan sütlerine duyarlık göstermeyebilirler Yi-ne, sütün soğuk, sıcak içilmesi duyarlığı azaltabilir ya da artırabilir O yüzden, sütün ve ürünlerinin değişik şekillerde ve miktarlarda alınarak denenmesi gere-k
|
|
|