![]() |
Uzmanlardan Meyve Boyama Yorumu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Uzmanlardan Meyve Boyama YorumuUzmanlardan meyve boyama yorumu Kış döneminde tüketicilerin vazgeçemediği portakal, mandalina, greyfurt gibi ürünlerin tüketiciyi yanıltmak için 'boyanarak' pazarlandığı iddiaları ile ilgili Tarım Bakanlığı ve uzmanlar önemli açıklamalar yaptı ![]() ''kısmen doğru'' olmakla birlikte, bunun söz konusu ürünlerin pazarlama amacıyla işlenmesine yönelik, mevzuata uygun bir teknik olduğu ve insan sağlığı açısından olumsuz etkisinin bulunmadığı belirtildi ![]() AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, naturel olarak olgunlaşmadan toplanan, muz ve turunçgil ürünleri, tüketici açısından albeni kazandırmak amacıyla, etilen gazı ile sarartılıyor ve daha sonra mumlanıyor ![]() ![]() ![]() Bilimadamları ve uzmanlar, mumlama sırasında kullanılan bu boyaların gıda boyası olup olmadığını denetlenmesi gerektiğini vurguluyor ![]() -TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI: ''MEVZUATA AYKIRI UYGULAMA YOK''- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haberler üzerine narenciye depolarında ve paketleme ünitelerinde gerçekleştirilen denetimlerde herhangi uygunsuz bir duruma rastlanmadığını belirterek, ''Narenciye ürünleri, yeşil iken toplandığı zaman etilen gazı verilerek sarartılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() -''PESTİSİTLER DAHA TEHLİKELİ''- Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Meyve-Sebze İşleme ve Mühendisliği Bilim Dalı Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() Portakal ve mandalina gibi ürünlerin kendi haline bırakılırsa, kabukları üzerindeki klorofil parçalanarak zamanla turuncu renk aldığını, eğer sıcaklık 10-12 dereceye düşerse, bitkinin strese girerek, kendini korumaya aldığını ve daha önce renginin sarardığını anlatan Prof ![]() ![]() ''Tüketiciler genelde yeşil kabuklu portakal mandalina almayı, yemeyi tercih etmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -''POŞETİN İÇİNE ELMA KOYUP, DOĞAL YÖNTEMLE SARARTMA''- Yeşil kabuklu mandalina, portakal ve muzun, bir elma ile aynı poşete konulması halinde bunların da bir süre sonra sararacağını belirten Prof ![]() ![]() ![]() ![]() Sarartma işleminden sonra portakal veya mandalinaların ''vax'' denilen mum tabakasıyla üzerinin kaplandığını, burada mumun içine betakaroten denen, havuçta ve portakal kabuğunda bulunan, turuncu rengi veren bir ürün kullanıldığını anlatan Prof ![]() ![]() ![]() ![]() Portakal ve mandalinanın mumlanmasında betakaroten kullanımı nedeniyle renk çıkması olayını ''tüketicilerin aşırı hassasiyeti'' olarak nitelendirmenin mümkün olduğunu belirten Prof ![]() ![]() ![]() -''TÜKETİCİYİ KANDIRMAYA DÖNÜK ![]() ![]() ![]() Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç ![]() ![]() ![]() Doç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Greyfurtu, kırmızı greyfurta benzetmek için genellikle mumun içine kırmızı boya katıldığına işaret eden Doç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doç ![]() ![]() ![]() -''KULLANDIKLARI BOYA ÖNEMLİ''- Türkiye'de yurtiçinde narenciye pazarlamasında önemli firmalardan biri olan ve yılda 50-60 bin ürünü pazarlayan İzmir merkezli Han Tarım'ın sahibi Aycan Kutlualp, çok erken hasat edilen ve başarılı sarartma yapılamayan ürünlerde mumlama işlemi sırasında kullanılan boya maddesinin, kodekse uygun olup olmadığının denetlenmesi gerektiğini vurguladı ![]() Bu tür haberlerden en fazla üretici, ardından paketlemeci ve tüketicilerin olumsuz etkilendiğine işaret eden Kutlualp, ''Bu konuda Tarım Bakanlığının harekete geçerek, bu tür 'oyuncuları' deşifre etmesi lazım ![]() ![]() Firma olarak ''kontrollu tarım'' ve ''iyi tarım uygulamaları'' da yaptıklarını, 14-15 tane ziraat mühendisi çalıştırdıklarını anlatan Aycan Kutlualp, narenciye ürünlerinin pazarlanması aşamasında yapılan işlemler hakkında şu bilgiyi verdi: ''Narenciye ürünlerinin hasat zamanları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarartma işleminden sonra bu ürünlerin, koruyuculuğunu ve albenisini artırmak açısından, yine gıda kodeksinde belirtilen ve çoğunlukla Avrupa'dan ithal edilen gıda mumu ile mumlanıp parlaklık kazandırıldığını anlatan Kutlualp, ''Meyveyi uzun sürede sarartmak sağlıklı ve doğrudur ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanılan maddelerin gıda kodeksinde yer alan maddeler olması halinde bunda bir sakınca olmadığını vurgulayan Han Tarım'ın sahibi Aycan Kutlualp, bütün sorunun meyvelerin zamanında hasat edilmemesinden kaynaklandığına işaret ederek, ''Bakanlık, Ekim başında narenciye hasadı yapan firmalara, tesislere baksa, bunları görür ve denetim yeterli olur'' dedi ![]() |
![]() |
![]() |
|